ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το άρθρο σε ελλαδικό site που εξυμνεί την Κύπρο

Το άρθρο σε ελλαδικό site που εξυμνεί την Κύπρο

O δημοσιογράφος Ηλία Γ. Μπέλλου, με άρθρου στην οικονομική ηλεκτρονική εφημερίδα «capital.gr», με αφορμή το συνέδριο «Ναυτιλία 2015», το οποίο πραγματοποιήθηκε προ ημερών στην Κύπρο, αναφέρεται στην προσπάθεια που γίνεται η Λεμεσός να γίνει κέντρο προσέλκυσης ναυτιλιακών επιχειρήσεων,

Αυτούσιο το δημοσίευμα 

Τη δόξα του Ντουμπάι φαίνεται πως ζήλεψε η Λεμεσός και για αυτό τα τελευταία λίγα χρόνια οικοδομεί υποδομές κατάλληλες να υποδεχτεί μεταξύ άλλων μεγάλες ναυτιλιακές επιχειρήσεις και εισαγάγει νομοθετικές ρυθμίσεις για να διασφαλίσει την έλευσή τους.

Και όπως μαρτυρά η μεγάλη συμμετοχή Ελλήνων εφοπλιστών, και όχι μόνον, στο διεθνές συνέδριο "Ναυτιλιακή Κύπρος 2015" που έγινε πριν λίγες μέρες, βρίσκει ουκ ολίγα ευήκοα ώτα: περισσότεροι από 700 σύνεδροι πολλοί εκ των οποίων από την Ελλάδα συμμετείχαν στις εργασίες του forum που αποτελεί το κυπριακό ανάλογο των ελληνικών Ποσειδωνίων.

Η συμμετοχή στην εκδήλωση αυξήθηκε κατά περίπου 20% από το προηγούμενο συνέδριο πριν δύο χρόνια, γεγονός που αποδίδεται τόσο στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας μετά τα μνημόνια όσο και στην ραγδαία αναπτυσσόμενη παρουσία ναυτιλιακών επιχειρήσεων στη χώρα.

Άλλωστε λίγα τετράγωνα δυτικά από το "Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη" που φιλοξένησε το συνέδριο οικοδομείται το Τhe Oval. Ένας φουτουριστικός ουρανοξύστης που φιλοδοξεί να αποτελέσει το νέο έμβλημα της ναυτιλιακής επιχειρηματικότητας της Λεμεσού. Ο εκσυγχρονισμός της πόλης και η ανάδειξη της σε διεθνές ναυτιλιακό κέντρο δε σταματά όμως στο σχεδιασμένο από τον όμιλο Atkins και θεμελιωμένο από την πρόεδρο της κυπριακής δημοκρατίας, The Oval. Περιλαμβάνει μεγάλα έργα της J&P Άβαξ στη Λεμεσό όπως τη νέα μαρίνα της Λεμεσού, σημαντικό αριθμό κατοικιών αλλά και εμπορικών χώρων πέριξ αυτής που έχει αναπτύξει η κατασκευαστική η οποία φέρεται να έχει ήδη συνάψει τα πρώτα συμβόλαια πώλησης ακινήτων. Όπως άλλωστε λέγεται ότι έχουν πουληθεί και οι τελευταίοι δυο όροφοι του The Oval έναντι 8,5 εκατομμυρίων ευρώ πριν καν το νέο τοπόσημο της Λεμεσού ολοκληρωθεί. Στα σχέδια ανάπτυξης της Λεμεσού περιλαμβάνεται και το Limassol Greens,  έργο της κυπριακής κατασκευαστικής Cybarco Development που θα περιλαμβάνει 700 ακίνητα, σε περιοχή λίγα λεπτά μακριά από την Μαρίνα Λεμεσού.

Η αναπτυξιακή αυτή δραστηριότητα είναι καρπός του αυξανόμενου αριθμού ξένων ομίλων και φυσικών προσώπων που επιλέγουν την Κύπρο ως έδρα των επιχειρήσεων τους, ο οποίος οψίμως περιλαμβάνει και θυγατρικές ελληνικών ναυτιλιακών ομίλων οι οποίοι στην προσπάθεια τους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιούργησε η τραπεζική αργία και τα capital controls αυτό το καλοκαίρι, επέλεξαν να ανοίξουν θυγατρικές στην Κύπρο και τραπεζικούς λογαριασμούς στις εκεί τράπεζες.

"Δεύτερο σπίτι" η Κύπρος;
Έτσι λίγοι από τους συμμετέχοντες στο συνέδριο παραξενεύτηκαν όταν ο Έλληνας εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου απευθυνόμενος στο ακροατήριο δήλωσε πως "στηριζόμαστε σε μεγάλο βαθμό στην δεύτερη επιλογή που έχουμε στην Κύπρο". Λόγια που έκαναν το γύρο του κόσμου μέσα από τις γραμμές της διεθνούς ναυτιλιακής επιθεώρησης TradeWinds. "Το φιλικό περιβάλλον που παρατηρούμε εδώ στην Κύπρο γα τη ναυτιλία αποτελεί ένα μεγάλο μάθημα που αποδεικνύει τι μπορεί να πετύχει η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα" προσέθεσε ο εφοπλιστής αναφερόμενος προφανώς στο ιδιαίτερα ελκυστικό θεσμικό πλαίσιο για τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις αλλά και για την εγκατάσταση των φυσικών προσώπων εκεί. Ο Γιώργος Προκοπίου δεν ήταν βέβαια ο μόνος Έλληνας εφοπλιστής παρών. Ο Πέτρος Παππάς, ο Χάρης Βαφειάς, ο Γιώργος Τσαβλίρης και πολλοί ακόμα έδωσαν το παρών, με τους διοργανωτές να υπολογίζουν ότι περισσότεροι από 80 έλληνες επιχειρηματίες συμμετείχαν στις εργασίες της 14ης "Ναυτιλιακή Κύπρος 2015". Παρόντες βέβαια και οι κύπριοι ομόλογοι τους αλλά και θεσμικοί παράγοντες της παγκόσμιας ναυτιλίας προεξάρχοντος του νέου Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) Koji Sekimizu.

Πολλοί ερίζουν
Όλα αυτά συμβαίνουν στην Λεμεσό την ώρα που το οικονομικό και πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα εισπράττεται από μεγάλο μέρος της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας ως διαρκώς επιδεινούμενο και πλήθος ξένων ναυτιλιακών κέντρων όπως η Σιγκαπούρη, το Λονδίνο, το Ντουμπάι, το Χονγκ Κονγκ αλλά και επίδοξων ανταγωνιστών τους όπως η Λισαβόνα και το Βανκούβερ υποβάλλουν συνεχώς προτάσεις συνοδευόμενες από σοβαρά κίνητρα σε Έλληνες επιχειρηματίες της ναυτιλίας για να μετεγκατασταθούν εκεί.

 Bellos220915b

Συγκροτημένο σχέδιο από τη Λευκωσία
Το αυτό πράττει και η Κύπρος:  Στον Εναρκτήριο Χαιρετισμό του στους συνέδρους της τριήμερης διοργάνωσης 14η "Ναυτιλιακή Κύπρος 2015", ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας  Νίκος Αναστασιάδης, αναφέρθηκε στον τομέα της ναυτιλίας ως "τον μοναδικό τομέα στην Κύπρο του οποίου το μέγεθος υπερβαίνει το μέγεθος της Κύπρου ως Κράτος". Αναγνωρίζοντας ότι η ναυτιλία ενήργησε ως καταλύτης στην σταθερή ανάκαμψη της Κυπριακής οικονομίας τόνισε πως "η ναυτιλία και η περαιτέρω ανάπτυξη της είναι συνεπώς μια από τις κύριες προτεραιότητες της Κυπριακής Κυβέρνησης". Ανακοίνωσε έτσι την εκπόνηση από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, μελέτης αναφορικά με το "Μέλλον της Κυπριακής Ναυτιλίας" η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2015. Απόρροια της Μελέτης ήταν να αναπτυχθεί Στρατηγικό Σχέδιο και να τεθούν στόχοι και να καθοριστούν στοχευμένες ενέργειες που αποσκοπούν στο να καταστήσουν το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας να ανταποκρίνεται άμεσα στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εξελισσόμενη ναυτιλιακή βιομηχανία. Η αναδιάρθρωση και αναβάθμιση του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα.

bellos220915c

Απειλή
Κύκλοι της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών έχουν εδώ και καιρό προειδοποιήσει πως "ήδη, η ελληνόκτητη ναυτιλία έχει γίνει αποδέκτης προσκλήσεων από άλλα κράτη για να εγκαταστήσει τη διαχείριση των πλοίων της εκεί, προκειμένου να καρπωθούν τα παράγωγα οικονομικά οφέλη". Έχουν μάλιστα επισημάνει πως "βρισκόμαστε ενώπιον δύο κινδύνων: Πρώτον, να χάσει η Ελλάδα τον πρώτο της παραγωγικό πυλώνα προς όφελος άλλων κρατών με ανταγωνιστικά ναυτιλιακά θεσμικά πλαίσια εντός Ευρώπης και, δεύτερον, να χάσει και η Ευρώπη μεγάλο κομμάτι της ναυτιλιακής της δύναμης, εάν η ελληνική ναυτιλία στραφεί σε ναυτιλιακές χώρες εκτός Ευρώπης".

Ο κίνδυνος πηγάζει όχι τόσο από την πολυσυζητημένη πλέον πρόβλεψη του μνημονίου για παράταση της εθελοντικής συνεισφοράς των εν Ελλάδι ναυτιλιακών από το ευρύτερο κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας που έχει διαμορφωθεί, εξηγούν στο Capital.gr πηγές με άριστη γνώση των προβληματισμών που έχουν ενσκήψει τα τελευταία λίγα χρόνια και κλιμακώθηκαν κατά το 2015. Και εστιάζονται κυρίως στο πλήγμα που όλα αυτά φέρνουν στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών ναυπλιακών ομίλων που καλούνται να ανταγωνιστούν διεθνώς σε ένα κλάδο που πρωταγωνιστούν εδώ και δεκαετίες.

Οκταπλασιασμός των εσόδων του δημοσίου
Η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα συνεισέφερε στην οικονομία της χώρας με αύξηση κατά 9,04% του ναυτιλιακού συναλλάγματος και συμφωνία προαιρετικής εισφοράς 420 εκατομμυρίων ευρώ που κατανέμονται στα έτη 2013-2016, επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών που εκδόθηκε στα τέλη της Άνοιξης. "Επιπροσθέτως, από το 2013 επιβάλλεται ο ελληνικός φόρος χωρητικότητας επί πλοίων ξένης σημαίας που λειτουργούν/διαχειρίζονται από γραφεία εγκατεστημένα στην Ελλάδα. Ο φόρος υπολογίζεται επί τη βάσει των ίδιων κριτηρίων, τιμών και κλιμάκων που εφαρμόζονται στα πλοία ελληνικής σημαίας. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα μια σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων του ελληνικού κράτους. Τα μέτρα αυτά ισοδυναμούν με οκταπλάσια και πλέον αύξηση των φορολογικών εσόδων της Ελλάδας από τη ναυτιλία, πέραν των ουσιαστικών και αναντικατάστατων συνεισφορών στην ελληνική οικονομία".

Μύθοι
Είναι αξιοσημείωτο ότι το σύστημα φόρου χωρητικότητας αποτελεί παγκόσμιο σύστημα φορολογίας της ναυτιλίας και εφαρμόζεται από τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά και άλλα κράτη. Δεν πρόκειται για ιδιαίτερη κατηγορία φόρου αλλά για εναλλακτικό τρόπο υπολογισμού των φορολογικών υποχρεώσεων των ναυτιλιακών εταιρειών. Συνεπώς, η Ελλάδα δεν αποτελεί κατά κανένα τρόπο εξαίρεση επί του θέματος σημειώνουν από την ΕΕΕ. 

"Είναι αξιοσημείωτο ότι εάν πράγματι το ελληνικό σε σχέση με άλλα Ευρωπαϊκά καθεστώτα θεσμικό πλαίσιο ήταν τόσο ιδιαιτέρως ευνοϊκό για τον ναυτιλιακό επιχειρηματία, όπως πολλοί ισχυρίζονται, θα είχε προσελκύσει άλλους κοινοτικούς ή επιχειρηματίες τρίτων χωρών για μετεγκατάσταση των ναυτιλιακών τους δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, προκειμένου να απολαμβάνουν των επικαλούμενων φορολογικών προνομίων, γεγονός που αποδεδειγμένα δεν έχει λάβει χώρα" εξηγούν.

Σαφές μήνυμα
Η ελληνική ναυτιλία συνεχίζει να είναι πηγή εισοδήματος, απασχόλησης και γοήτρου για την Ελλάδα το 2014. Οι ελληνικές παραγγελίες συνεχίζουν να βρίσκονται στην κορυφή των νέων παραγγελιών πλοίων, επιβεβαιώνοντας το δυναμισμό της ναυτιλίας και τη σημασία της για την Ελλάδα και την ΕΕ. "Η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα είναι αποφασισμένη να εξακολουθήσει την παρουσία της στη χώρα παρά τις προσφορές ελκυστικών όρων σε παγκόσμια κλίμακα) υπό τον όρο της διατήρησης του μακροχρόνιου νομικού θεσμικού πλαισίου της" τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Πηγή: capital.gr 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top