ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας σε πρόσφυγες προχωρούν οι Βρετανικές Βάσεις

Στην έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας σε πρόσφυγες προχωρούν οι Βρετανικές Βάσεις

Τίτλους ιδιοκτησίας θα λάβουν πρόσφυγες ή απόγονοί τους, που ζούσαν για δεκαετίες σε προσφυγικές κατοικίες εντός της κυριότητας των Βρετανικών Βάσεων (ΒΒ) στην Κύπρο, ανακοίνωσε σήμερα η Διοίκηση τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, συνολικά 970 οικόπεδα, εμβαδού άνω των 500.000 τ.μ. που βρίσκονται τόσο στις ανατολικές όσο και στις δυτικές περιοχές των ΒΒ, πρόκειται να παραχωρηθούν σε προσφυγικές οικογένειες.

«Αυτή η συμφωνία ορόσημο είναι το αποτέλεσμα προσπαθειών τόσο των ΒΒ όσο και της Κυπριακής Δημοκρατίας που εργάζονται ακούραστα για να βρουν μια λύση που να διασφαλίζει ότι οι πρόσφυγες δεν βρίσκονται σε μειονεκτική θέση λόγω της τοποθεσίας των σπιτιών τους», προστίθεται.

Η ανακοίνωση σημειώνει ότι η μεταβίβαση γης δεν είναι κάτι ασυνήθιστο και συμβαίνει από το 2007, όταν οι ΒΒ άρχισαν να υιοθετούν την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκδώσει τίτλους ιδιοκτησίας σε όλους τους πρόσφυγες που διαμένουν σε προσφυγικούς συνοικισμούς.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται, το 2018, ήρθε στην αντίληψη της Διοίκησης των ΒΒ ότι ορισμένοι απόγονοι προσφύγων, που είχαν αποβιώσει, διέμεναν στις προσφυγικές τους κατοικίες χωρίς νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας.

Με τη στενή συνεργασία Κυπριακής Δημοκρατίας και ΒΒ, προστίθεται, «έχει βρεθεί τώρα μια λύση για να ξεπεραστούν οι νομικές επιπλοκές και το Υπουργείο Εσωτερικών θα εντοπίσει και θα μεταβιβάσει τη γη εκ μέρους των ΒΒ».

Μετά την υπογραφή της επίσημης συμφωνίας, οι απόγονοι προσφύγων σε σπίτια χτισμένα σε γη των ΒΒ, μπορούν να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας και θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με άλλους που ζουν στα χωριά Άχνα και Φρέναρος στις ανατολικές περιοχές των ΒΒ και σε Τραχώνι και Κολόσσι στις δυτικές περιοχές των ΒΒ, συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Η Πολιτική Διοικήτρια των ΒΒ Clare Simpson εξέφρασε την ικανοποίησή της από την εξέλιξη αυτή και δήλωσε πως «η προστασία των συμφερόντων των κατοίκων των ΒΒ αποτελεί προτεραιότητα για τη Διοίκηση. Χαίρομαι που οι πρόσφυγες, ή οι απόγονοι προσφύγων, θα λάβουν τώρα τίτλο ιδιοκτησίας για σπίτια στα οποία ζουν εδώ και δεκαετίες».

Ευχαρίστησε, επίσης, το Υπουργείο Εσωτερικών, το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας και τις Επαρχιακές Διοικήσεις «που βοήθησαν να ολοκληρωθεί αυτό το ζήτημα, επιτρέποντας στους πρόσφυγες να έχουν ίση και δίκαιη μεταχείριση εντός των ΒΒ».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέλος στη συνεργασία Κράτους με ΚΙΤΙΟΝ για μαρίνα-λιμάνι Λάρνακας

Τροχαίο στη Λάρνακα: Ένα πρόσωπο στο νοσοκομείο – Δείτε βίντεο

«Φωτοβολταϊκά για όλους»: Κάποιες εταιρείες δεν παρέχουν την εγγύηση των εφτά χρόνων λέει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών

Μονή Αββακούμ: Απαντούν οι δικηγόροι των μοναχών στον Αρχιεπίσκοπο – Τα 20 σημεία για το καταστατικό της Εκκλησίας

Ληστές σκότωσαν γνωστό 38χρονο ηθοποιό - Συγκλονισμός στα διεθνή ΜΜΕΠώς θα εκλέξουν οι ψηφοφόροι - Ο φόβος της αποχής για τα πολιτικά κόμματα

Πώς θα εκλέξουν οι ψηφοφόροι - Ο φόβος της αποχής για τα πολιτικά κόμματα

Ενώ διανύουμε τα τελευταία λίγα μέτρα πριν από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, στα κομματικά επιτελεία αιωρείται ένας μεγάλος προβληματισμός για τις επιλογές τις οποίες θα κάνουν οι ψηφοφόροι, στην κάλπη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top