ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρόσφυγες μετά από 17 χρόνια στις Βάσεις Δεκέλειας ζητούν μετεγκατάσταση στη Βρετανία

Πρόσφυγες μετά από 17 χρόνια στις Βάσεις Δεκέλειας ζητούν μετεγκατάσταση στη Βρετανία

Έξι οικογένειες προσφύγων που ζουν στο έδαφος της βρετανικής βάσης στη Δεκέλεια εδώ και 17 χρόνια επιδιώκουν τη δικαστική επανεξέταση της αίτησής τους για μετεγκατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο, αίτηση που έχουν απορρίψει οι βρετανικές αρχές.

Οι περιπτώσεις των προσφύγων αυτών, που είχαν φτάσει μέσω θαλάσσης σε έδαφος των βάσεων το 1998, επανήλθαν στη δημοσιότητα μετά από την πρόσφατη άφιξη στο Ακρωτήρι των 114 κατά βάση Σύρων προσφύγων.
 
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian, oι συγκεκριμένες οικογένειες θεωρούν ότι οι επανειλημμένες αρνήσεις της βρετανικής κυβέρνησης να τους επιτρέψει τη μεταφορά τους στο Ηνωμένο Βασίλειο αντίκειται στη διεθνή συνθήκη του 1951 για τους πρόσφυγες.
 
To 1998 συνολικά 75 πρόσφυγες από χώρες όπως το Ιράκ, τη Συρία και το Σουδάν είχαν διασωθεί από τις βρετανικές αρχές της βάσης του Ακρωτηρίου όταν η βάρκα που τους μετέφερε προς την Ιταλία βυθίστηκε ανοιχτά των ακτών.
 
Η βρετανική κυβέρνηση αποδέχθηκε το καθεστώς των ανθρώπων αυτών ως προσφύγων το 1999 και το 2000 μεταφέρθηκαν στην περιοχή Richmond Village της βάσης Δεκέλειας, όπου αρκετοί από αυτούς ζουν έκτοτε έχοντας φτιάξει οικογένειες και μια νέα ζωή.
 
Το 2001 ορισμένοι έκαναν αίτηση ώστε να μετεγκατασταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά από τότε δεν έχουν λάβει θετική απάντηση από τις αρμόδιες βρετανικές αρχές.
 
Ένας Σουδανός πρόσφυγας μιλά στην Guardian και λέει ότι η ζωή του έχει «χαραμιστεί» στον απομονωμένο οικισμό στη Δεκέλεια, καθώς και ότι ο ίδιος θέλει να ζήσει στη Βρετανία και να εργαστεί σκληρά για να μεγαλώσει τα παιδιά που έχει εν τω μεταξύ αποκτήσει.
 
Ο ίδιος προσθέτει ότι το 2005 οι αρχές των βρετανικών βάσεων προσπάθησαν να πιέσουν τους πρόσφυγες να φύγουν από το υπό βρετανική κυριαρχία έδαφος της Δεκέλειας «κλείνοντας το τοπικό σχολείο, καταστρέφοντας την παιδική χαρά και στερώντας την πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη». Όσο για το ενδεχόμενο να ζήσουν σε έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρει ότι δε θέλουν να πάνε εκεί διότι δεν έχουν «εγγυήσεις» από την κυπριακή κυβέρνηση, χωρίς να διευκρινίζει τι εννοεί.
 
Η Βρετανίδα δικηγόρος που εκπροσωπεί τις οικογένειες χαρακτηρίζει «εκπληκτικό» το ότι το βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών εξακολουθεί να αρνείται το δικαίωμα σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες να εγκατασταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η επανεξέταση του αιτήματος των πελατών της έχει προγραμματιστεί για τον προσεχή Μάρτιο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top