Μετά από 250.000 χρόνια, αυτό το «ζόμπι ηφαίστειο» που θα έπρεπε να είναι νεκρό είναι ζωντανό

Μετά από 250.000 χρόνια, αυτό το «ζόμπι ηφαίστειο» που θα έπρεπε να είναι νεκρό είναι ζωντανό

Το αινιγματικό ζόμπι ηφαίστειο στη Βολιβία, που βρίσκεται σε νάρκη για σχεδόν 250.000 χρόνια, έχει προβληματίσει τους επιστήμονες με την ασυνήθιστη συμπεριφορά του.

Μετά από δεκαετίες ανεξήγητης σεισμικής δραστηριότητας, νέα έρευνα αποκάλυψε επιτέλους τις δυνάμεις που δρουν κάτω από την επιφάνειά του.

Ένα ηφαίστειο που έχει ξυπνήσει αλλά δεν εκρήγνυται
Το Uturuncu βρίσκεται στις Άνδεις της νοτιοδυτικής Βολιβίας και υψώνεται 19.711 πόδια (6.008 μέτρα) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ως στρατοβουνό, μοιράζεται το εκρηκτικό δυναμικό γνωστών βουνών όπως το όρος Σεντ Χέλενς και ο Βεζούβιος.

Από τη δεκαετία του 1990, δορυφορικές έρευνες με ραντάρ και GPS έχουν αποκαλύψει ότι το έδαφος γύρω από το Uturuncu έχει παραμορφωθεί σε ένα χαρακτηριστικό «σχήμα σομπρέρο».

Εν τω μεταξύ, στήλες ηφαιστειακών αερίων, κυρίως διοξειδίου του άνθρακα (CO₂), και συχνές σεισμικές δονήσεις υποδηλώνουν υπόγεια αναταραχή.

Για χρόνια, αυτά τα σημάδια οδήγησαν σε εικασίες ότι ένα τεράστιο σώμα μάγματος συσσωρευόταν κάτω από το ηφαίστειο, προκαλώντας φόβους για πιθανή έκρηξη.

Ωστόσο, νέες πληροφορίες που παρουσιάστηκαν σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 28 Απριλίου στο περιοδικό PNAS έχουν ανατρέψει αυτή την εκδοχή.

Ο πραγματικός ένοχος κάτω από το Ουτουρούνκου

Η ερευνητική ομάδα, μετά από ανάλυση πάνω από 1.700 σεισμικών σημάτων και μελέτη των ιδιοτήτων των πετρωμάτων στην περιοχή, ανακάλυψε ότι ο ένοχος δεν είναι η άνοδος μαγμάτων.

Αντίθετα, καυτά υγρά και αέρια από το τεράστιο Altiplano-Puna Magma Body (APMB), που βρίσκεται βαθιά κάτω από τη νότια Βολιβία, τη βόρεια Χιλή και τη βόρεια Αργεντινή, κινούνται προς τα πάνω μέσω ενός στενού καναλιού που μοιάζει με καμινάδα κάτω από το Ουτουρούνκου.

Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτή η κίνηση των υγρών εξηγεί την παραμόρφωση της επιφάνειας και τη σεισμική δραστηριότητα. Καθώς ο καυτός ατμός και το CO₂ ανεβαίνουν, παγιδεύονται κάτω από την κορυφή, ενώ το αλμυρό νερό διαχέεται πλευρικά σε ρωγμές γύρω από το ηφαίστειο.

 
Credit-PNAS.jpg

«Αυτό όχι μόνο εξηγεί γιατί ένα «ζόμπι» ηφαίστειο παραμένει ενεργό, αλλά προσφέρει επίσης πληροφορίες για το δυναμικό έκρηξής του, καθιερώνοντας μια τεχνική που θα μπορούσε να εφαρμοστεί για την αξιολόγηση των κινδύνων έκρηξης σε άλλα ενεργά ηφαίστεια», δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι νέες μέθοδοι θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε παγκόσμιο επίπεδο για την καλύτερη αξιολόγηση της κατάστασης των αδρανών ή ημιενεργών ηφαιστείων.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Matthew Pritchard, καθηγητής γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο Cornell, τόνισε την ευρύτερη σημασία:

«Οι μέθοδοι που περιγράφονται σε αυτό το άρθρο θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε περισσότερα από 1.400 δυνητικά ενεργά ηφαίστεια και σε δεκάδες ηφαίστεια όπως το Ουτουρούνκου, τα οποία δεν θεωρούνται ενεργά αλλά παρουσιάζουν σημάδια ζωής — άλλα δυνητικά ζόμπι ηφαίστεια».

Τι μας διδάσκει το Ουτουρούνκου για το εσωτερικό της Γης;

Το Ουτουρούνκου αποτελεί μια εξαιρετική περίπτωση μελέτης για την κατανόηση των βαθύτερων διεργασιών του πλανήτη μας.

Η παρουσία ενός τεράστιου, μερικώς λιωμένου μαγματοφυλακίου όπως το APMB είναι σπάνια και προσφέρει μια εικόνα για το πώς εξελίσσονται τα τεράστια μαγματικά συστήματα σε γεωλογικές χρονικές κλίμακες.

Ο καμινάδα-όμοιος αγωγός κάτω από το Ουτουρούνκου λειτουργεί ως βαλβίδα πίεσης, επιτρέποντας στα αέρια και τα υγρά να μεταναστεύουν χωρίς να απαιτείται καταστροφική έκρηξη.

Αυτή η δυναμική θα μπορούσε να εξηγήσει πολύ καλά τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα άλλων αδρανών ηφαιστείων που περιστασιακά δείχνουν σημάδια ζωής.

Η περίπτωση του Ουτουρούνκου δείχνει ότι ακόμη και μετά από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια φαινομενικής αδράνειας, ένα ηφαίστειο μπορεί να παραμείνει ζωντανό υπόγεια, όχι λόγω της ανόδου του μάγματος, αλλά λόγω της διακριτικής, επίμονης κίνησης των υγρών εντός του φλοιού της Γης.

ΠΗΓΗ: Newsbomb.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Κυπριακό: Επιστρέφει η Ολγκίν ως Προσωπική Απεσταλμένη του Γκουτέρες

Κυπριακό: Επιστρέφει η Ολγκίν ως Προσωπική Απεσταλμένη του Γκουτέρες

O Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ανακοίνωσε σήμερα τον διορισμό της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουέγιαρ από την Κολομβία ως Προσωπικής του Απεσταλμένης για το Κυπριακό.