Παπαναστασίου: Δεν αναμένεται άμεση αξιοποίηση του κοιτάσματος «Πήγασος»

Παπαναστασίου: Δεν αναμένεται άμεση αξιοποίηση του κοιτάσματος «Πήγασος»

Δεν αναμένεται άμεση αξιοποίηση του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Πήγασος», ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου, ξεκαθαρίζοντας ότι απαιτούνται αρκετά στάδια τεχνικής και εμπορικής αξιολόγησης πριν φτάσει το αέριο στην αγορά.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης της ΣΕΠΑΗΚ, ο Υπουργός εξήγησε ότι πρόκειται για μια στήλη καθαρού φυσικού αερίου ύψους περίπου 350 μέτρων, η οποία δίνει αισιοδοξία ότι πρόκειται για κάτι το οποίο είναι μέσα στα πλαίσια του μικρού προς μέτριο κοίτασμα, ωστόσο αυτό θα διαφανεί μέσα από την αξιολόγηση, την οποία κάνει η εταιρεία.

Ο κ. Παπαναστασίου επισήμανε επίσης τη σημασία του τεχνολογικού εξοπλισμού, που χρησιμοποιήθηκε, λέγοντας ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη στο γεωτρύπανο διαπίστωσαν την ποιότητα και το επίπεδο της τεχνολογίας.

«Εάν δεν ήταν αυτή η ποιότητα γεωτρυπάνου, την οποίαν είδαμε κατά την επίσκεψή μας, δηλαδή τελευταίας γενιάς γεωτρύπανο, πιστεύω ότι η γεώτρηση αυτή θα ήταν πάρα πολύ δύσκολη αν όχι αδύνατη», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, κατά τη διάρκεια της γεώτρησης απαιτήθηκε συνεχής θωράκιση, με χρήση πολύ εξειδικευμένων τεχνικών, ώστε να περιοριστούν τα προβλήματα και να ενισχυθεί η σταθερότητα της γεώτρησης.

Σε ερώτηση αν το «Πήγασος» αποτελεί επέκταση του «Γλαύκου», ο κ. Παπαναστασίου απάντησε ότι «δεν νομίζω να είναι επέκταση», διευκρινίζοντας ότι το «Γλαύκος» βρίσκεται σε κάποια απόσταση. Όπως είπε, η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο «Πήγασος», θα επιβεβαιώσει τις ποσότητες, οι οποίες βρίσκονται σε ένα ξεχωριστό κοίτασμα εντός του Βυθοτεμαχίου 10».

Σε σχέση με την εμπορική αξιοποίηση, τόνισε ότι ακόμη και αν επιβεβαιωθούν σημαντικές ποσότητες, απαιτούνται χρόνια μέχρι την εκμετάλλευση.

«Να μην θεωρούμε ότι για ένα κοίτασμα, το οποίο βρέθηκε προχθές θα μπορεί να βρεθεί το φυσικό του αέριο στην αγορά στα επόμενα ένα ή δύο χρόνια. Χρειάζονται επεξεργασία, χρειάζονται υποδομές, χρειάζονται συμφωνίες», ανέφερε, επισημαίνοντας και τις δυσκολίες, που υπάρχουν όταν απαιτείται συνεργασίες με άλλες χώρες.

«Εμείς έχουμε καταφέρει να υλοποιήσουμε, να υπογράψουμε κάποιες συμφωνίες, οι οποίες δίνουν την κατεύθυνση και για τα επόμενα κοιτάσματα», είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στο ενδεχόμενο συνεργειών με γειτονικά κοιτάσματα, επισημαίνοντας ότι η ύπαρξη κοιτασμάτων στο Βυθοτεμάχιο 10 και σε πολύ κοντινή απόσταση στο Βυθοτεμάχιο 6 δημιουργεί προοπτικές σύνδεσης, ακόμη και αν πρόκειται για μεσαίου μεγέθους κοιτάσματα. Παράλληλα, τόνισε ότι η τελική τεχνική λύση θα καθοριστεί από τις εταιρείες που διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία.

Αναφορικά με το Βυθοτεμάχιο 6, σημείωσε ότι οι εταιρείες ENI και Total βρίσκονται σε διαβούλευση μετά τη συμφωνία με την Αίγυπτο για σύνδεση του κοιτάσματος «Κρόνος» με το «Ζορ» και τη διοχέτευση του φυσικού αερίου προς τις υποδομές της Νταμιέτα για εξαγωγή.

Τέλος, σχετικά με τον σχεδιασμό νέων γεωτρήσεων, ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι εκκρεμεί η επιβεβαιωτική γεώτρηση του «Πήγασου», χωρίς να έχει οριστεί ακόμα χρονοδιάγραμμα. Παράλληλα είπε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για νέα βυθοτεμάχια, το οποίο αξιολογείται πριν αποφασιστεί αν θα παραχωρηθούν σε εταιρείες.

Η επέκταση της εμπορίας ρύπων δεν θα έχει άμεσες επιπτώσεις

Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου ανέφερε σε δηλώσεις στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης της ΣΕΠΑΗΚ πως η επέκταση του συστήματος εμπορίας ρύπων σε βιομηχανίες και μεταφορές δεν αναμένεται να επιβαρύνει άμεσα την κυπριακή οικονομία, ενώ τόνισε τη σημασία της διατήρησης της  ανταγωνιστικότητας των χωρών κατά την πράσινη μετάβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κληθείς να σχολιάσει πιθανές επιπτώσεις της επέκτασης του συστήματος εμπορίας ρύπων σε νέους τομείς με βάση εναρμονιστικό νόμο που ψήφισε την Πέμπτη η Βουλή, εξήγησε ότι οι μεγάλες βιομηχανίες της Κύπρου, μεταξύ αυτών τσιμεντοβιομηχανίες και μεγάλες τουβλοποιίες, εμπλέκονται ήδη στο σύστημα ρύπων και δεν αναμένεται να υπάρξει άμεση αύξηση κόστους για τις άλλες βιομηχανίες από τη διεύρυνσή του, καθώς η χώρα δεν διαθέτει βαριά βιομηχανία που να επηρεάζεται ουσιαστικά.

Ο κ. Παπαναστασίου σημείωσε πως η ναυτιλία είναι ήδη υπό το καθεστώς εμπορίας ρύπων, ενώ ο τομέας της αεροπλοΐας δεν έχει ακόμη ενταχθεί, κάτι που, αν συμβεί, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο. Ωστόσο, όπως είπε, όλα τα μέτρα συνδέονται άμεσα με την ανάγκη διατήρησης της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναγνωρίσει ότι η γρήγορη υλοποίηση της Πράσινης Μετάβασης και του Green Deal φέρει κόστος που μπορεί να επηρεάσει την ανταγωνιστικότητα των κρατών-μελών.

«Οπότε μέσα στις επόμενες συζητήσεις, τις οποίες θα έχουμε στα συμβούλια θα είναι ένα από τα θέματα τα οποία θα συζητηθεί διεξοδικά. Θα πρέπει να περιμένουμε», ανέφερε.

Ο Υπουργός κατέληξε επισημαίνοντας πως η πράσινη μετάβαση αποτελεί σημαντική δέσμευση, αλλά παράλληλα πρέπει να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, λόγω του άμεσου οικονομικού αντίκτυπου που έχει στις χώρες-μέλη.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

ΔΗΣΥ για Βουλευτικές: Πότε καταθέτουν τα μέλη του πρόταση ενδιαφέροντος για μία θέση στα έδρανα

ΔΗΣΥ για Βουλευτικές: Πότε καταθέτουν τα μέλη του πρόταση ενδιαφέροντος για μία θέση στα έδρανα

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 12/7 συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού.

BEST OF TOTHEMAONLINE