ΕΔΕΚ - Οι προκλήσεις ενόψει βουλευτικών και ο κίνδυνος αποκλεισμού-Ερωτήματα για επιστροφή Παπαδάκη και Ευσταθίου

ΕΔΕΚ - Οι προκλήσεις ενόψει βουλευτικών και ο κίνδυνος αποκλεισμού-Ερωτήματα για επιστροφή Παπαδάκη και Ευσταθίου

Η ΕΔΕΚ βαδίζει προς τις βουλευτικές εκλογές του 2026 αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πρόκληση της σύγχρονης ιστορίας της: Την επανένταξή της στο πολιτικό σκηνικό ως σοβαρός και υπολογίσιμος παίκτης.

Η αλλαγή ηγεσίας και οι εσωκομματικές ανακατατάξεις έχουν θέσει το κόμμα σε πορεία ανασύνταξης, όμως τα περιθώρια στενεύουν. Το κόμμα βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο αποκλεισμού από τη Βουλή, ενώ η δημοσκοπική του εικόνα παραμένει εξαιρετικά χαμηλή. Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις ισορροπίες εντός του κόμματος ενόψει των επαφών του νέου προέδρου με ιστορικά στελέχη που αποστασιοποιήθηκαν, κυρίως τις επαφές που είχε ο Νίκος Αναστασίου με Παπαδάκη και Ευσταθίου.

Νέα ηγεσία – Νέα σελίδα

Ο Νίκος Αναστασίου, που ανέλαβε πρόσφατα την ηγεσία της ΕΔΕΚ, έχει ήδη χαράξει σαφή πορεία ανασυγκρότησης. Το σύνθημά του είναι η ενότητα, η αποκατάσταση της αξιοπιστίας και η επιστροφή του κόμματος σε τροχιά εκπροσώπησης με πολιτικό βάθος και προοπτική. Ο ίδιος γνωρίζει ότι κληρονόμησε ένα βαθιά διχασμένο κόμμα, με απογοητευμένη βάση και ιστορικά στελέχη να έχουν στραφεί μακριά από την οργανωτική του δομή.

Η προεδρία του σηματοδοτεί μια προσπάθεια να επαναπροσδιοριστεί η ταυτότητα της ΕΔΕΚ, όχι ως συμπλήρωμα άλλων κομματικών δυνάμεων, αλλά ως αυτόνομη σοσιαλδημοκρατική δύναμη. Αυτός ο επαναπροσδιορισμός προϋποθέτει την αποκατάσταση σχέσεων με πρόσωπα που στο παρελθόν ταυτίστηκαν με τον πυρήνα του κόμματος.

Επιστρέφουν Παπαδάκης και Ευσταθίου;

Στο επίκεντρο των κινήσεων Αναστασίου βρίσκονται οι προσπάθειες επανασύνδεσης με τον πρώην ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη και τον πρώην βουλευτή Κωστή Ευσταθίου. Οι δύο πολιτικοί αποτέλεσαν επί χρόνια εμβληματικές φιγούρες της ΕΔΕΚ, όμως αποχώρησαν με έντονη πολιτική και προσωπική αντιπαράθεση με την προηγούμενη ηγεσία.

Ο Νίκος Αναστασίου έχει ήδη πραγματοποιήσει επαφές με αμφότερους, με στόχο την επανένταξή τους στο κόμμα, αλλά και τη συμμετοχή τους στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, με καθορισμένους ρόλους. Πρόκειται για μια κίνηση υψηλού ρίσκου, αλλά και μεγάλης σημασίας, αφού ενδεχόμενη επιστροφή τους θα μπορούσε να ενισχύσει την εικόνα ενότητας και πολιτικής ωριμότητας.

Σήμερα το απόγευμα, συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ, με θέμα τις επαφές αυτές. Τα μέλη της καλούνται να τοποθετηθούν για τις πολιτικές και οργανωτικές συνέπειες που θα έχει μια ενδεχόμενη επανένταξη των δύο στελεχών. Οι απόψεις είναι διχασμένες. Ορισμένοι θεωρούν ότι η επιστροφή τους θα κλείσει πληγές και θα ενισχύσει το ηθικό της βάσης, ενώ άλλοι τη θεωρούν οπισθοδρόμηση ή ακόμα και απειλή για την ισορροπία δυνάμεων στο εσωτερικό.

Η πρόκληση των εκλογών

Το πολιτικό τοπίο ενόψει των εκλογών του 2026 είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Η ΕΔΕΚ αντιμετωπίζει ισχυρό ανταγωνισμό από κόμματα του κεντρώου χώρου, ενώ οι τάσεις του εκλογικού σώματος δείχνουν έντονη αποστασιοποίηση από παραδοσιακές κομματικές δομές. Παράλληλα, η ανοδική πορεία εναλλακτικών πολιτικών σχηματισμών, όπως τα νέα κόμματα ή τα κινήματα διαμαρτυρίας, στενεύει τον χώρο δράσης της ΕΔΕΚ.

Το κόμμα έχει αποφασίσει να κατέλθει στις εκλογές αυτόνομα, χωρίς συμμαχίες ή συνεργασίες. Η επιλογή αυτή βασίζεται στην ανάγκη να παρουσιαστεί καθαρή κομματική ταυτότητα, αλλά αποτελεί και ένα μεγάλο στοίχημα. Η αυτόνομη κάθοδος ενισχύει την πολιτική ανεξαρτησία, αλλά αυξάνει και τον κίνδυνο μη εισόδου στη Βουλή, δεδομένων των ποσοστών που καταγράφονται σε ανεπίσημες μετρήσεις και δημοσκοπήσεις.

 Η χαμηλή συσπείρωση

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η ηγεσία Αναστασίου είναι η χαμηλή συσπείρωση των μελών και φίλων του κόμματος. Η πρόσφατη εσωκομματική διαδικασία έδειξε ότι μεγάλο μέρος της κομματικής βάσης παραμένει αδρανές ή αδιάφορο. Η αποχή ήταν εντυπωσιακή, γεγονός που ερμηνεύεται είτε ως έλλειψη εμπιστοσύνης είτε ως ένδειξη πολιτικής απομάκρυνσης.

Η προσπάθεια ενεργοποίησης των τοπικών οργανώσεων, η ανάδειξη νέων υποψηφίων και η διεύρυνση προς κοινωνικές ομάδες που παραδοσιακά στήριζαν την ΕΔΕΚ αποτελούν βασικές προτεραιότητες της νέας ηγεσίας. Ταυτόχρονα, προωθείται σχέδιο ανοίγματος προς τη νεολαία και τις επαρχιακές κοινωνίες, με στόχο την επανεγκαθίδρυση δεσμών εμπιστοσύνης.

Η ενδεχόμενη επιστροφή των Παπαδάκη και Ευσταθίου δεν είναι μόνο θέμα προσώπων – αποτελεί στρατηγικό διακύβευμα για την επιβίωση του κόμματος. Αν οι δύο πολιτικοί επιστρέψουν και συμβάλουν ουσιαστικά στη συγκρότηση ενός ενιαίου ψηφοδελτίου, η ΕΔΕΚ θα έχει την ευκαιρία να ανατρέψει την αρνητική της πορεία. Θα σηματοδοτήσει μια πράξη πολιτικής ωριμότητας και αναγνώρισης των λαθών του παρελθόντος.

Αντίθετα, αν επικρατήσουν οι φωνές που τάσσονται υπέρ του αποκλεισμού ή της εσωκομματικής καθαρότητας, η ΕΔΕΚ κινδυνεύει να παγιώσει τη διάσπασή της και να οδηγηθεί σε εκλογική συντριβή. Η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ενδέχεται να είναι η τελευταία ευκαιρία για το κόμμα να χαράξει μια πειστική και ενωτική πορεία προς τις κάλπες.

Το ερώτημα για την Κεντρική Επιτροπή δεν είναι αν «χωράνε» ξανά ο Παπαδάκης και ο Ευσταθίου στην ΕΔΕΚ. Το πραγματικό ερώτημα είναι αν χωράει ακόμα η ΕΔΕΚ στον σημερινό πολιτικό χάρτη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Απόφαση Υπουργικού για ΤΑΚΑΤΑ: Πειθαρχική έρευνα κατά του πρώην Διευθυντή του ΤΟΜ

Απόφαση Υπουργικού για ΤΑΚΑΤΑ: Πειθαρχική έρευνα κατά του πρώην Διευθυντή του ΤΟΜ

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την Τετάρτη τον διορισμό ερευνώντος λειτουργού για να διερευνήσει τυχόν πειθαρχικές ευθύνες του τέως Διευθυντή του Τμήματος Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ) Γιάννη Νικολαΐδη, μετά και το πόρισμα για τους αερόσακους Takata, που συνέταξε η Ερευνητική Επιτροπή.