ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού συνεργασίας συμφώνησαν Ελλάδα -Αιγύπτος - Κύπρος

Τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού συνεργασίας συμφώνησαν Ελλάδα -Αιγύπτος - Κύπρος

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε από εδώ και μπρος οι τριμερείς συναντήσεις να μην έχουν θεωρητικό χαρακτήρα αλλά να γίνονται ως επιστέγασμα υλοποίησης όσων έχουν συμφωνηθεί.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι του χρόνου στο Κάιρο, όπου θα πραγματοποιηθεί η επόμενη τριμερής, θα εγκαινιαστεί συγκεκριμένο έργο και θα ακολουθήσουν έργα σε κυπριακό και ελληνικό έδαφος.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε επίσης την επιτάχυνση των διαβουλεύσεων για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των τριών χωρών, πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε Ελλάδα και Αίγυπτο για τη στήριξη στο θέμα του Κυπριακού και ανέφερε ότι από πέρυσι το Σεπτέμβρη χάρη στις παρεμβάσεις του κ. Σίσι έχει δημιουργηθεί ένα άλλο κλίμα και άλλη αντίληψη για το θέμα, πιο κοντά στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών παρά στη στήριξη σε ένα παράνομο δημιούργημα.

Είπε επίσης ότι υπογραμμίστηκε η κοινή αντίληψη ότι η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο - συμπεριλαμβανομένης και της πρόσφατης ανακάλυψης του κοιτάσματος Zohr στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Αιγύπτου - μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην ευημερία και σταθερότητα των χωρών της περιοχής.

Τόνισε ότι ο φυσικός πλούτος πρέπει να αποτελεί την πηγή συνεργασίας και όχι την αιτία τριβών. Στόχος, είπε δεν είναι να αποκλείσουμε κανένα και η συνεργασία μας δεν στρέφεται εναντίον κανενός και ότι το φυσικό αέριο της περιοχής αρκεί και για την Ευρώπη και για γειτονικές χώρες.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τα πρακτικά βήματα που συζητήθηκαν για ενεργοποίηση της τριμερούς συνεργασίας σε πολλούς τομείς, με προεξάρχοντες τους τομείς, της ενέργειας, του τουρισμού, της ναυτιλίας και επενδύσεων.

Έκανε επίσης λόγο για ανάγκη επίλυσης του Παλαιστινιακού με βάση τα σύνορα του 1967 και πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ καθώς και την επίλυση των θεμάτων της Συρίας και της Λιβύης.

Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για την στάση Ελλάδας και Κύπρου στο προσφυγικό με βάση μια ανθρώπινη προσέγγιση και όχι μόνο με βάση θέματα ασφάλειας.

Πηγή: KYΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες

Ιωάννα Μαλέσκου: Υπέρλαμπρη στην πρεμιέρα της - Στο πλευρό της Μικρούτσικος και Τάσος Τρύφωνος - Δείτε βίντεο



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top