ΚΟΙΝΩΝΙΑ

To Ανατολού διαψεύδει το Reuters: Συνεχίζονται κανονικά οι εργασίες για τον πυρηνικό σταθμό στο Άκκουγιου

To Ανατολού διαψεύδει το Reuters: Συνεχίζονται κανονικά οι εργασίες για τον πυρηνικό σταθμό στο Άκκουγιου

Συνεχίζονται οι εργασίες για τον πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου μεταδίδει το ημιεπίσημο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού το οποίο επικαλείται πηγές σύμφωνα με τις οποίες διαψεύδεται η είδηση του Ρόιτερς ότι διακόπηκαν οι εργασίες.

Το Ανατολού αναφέρει ότι αντίθετα με την είδηση του Ρόιτερς δεν έχουν τερματιστεί οι εργασίες στο Άκκουγιου. Σύμφωνα με το Ανατολού, τόσο το Υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας όσο και οι αρμόδιοι του Άκκουγιου δεν έχουν ενημερωθεί για τερματισμό των εργασιών και αναφέρουν ότι οι εργασίες για την οικοδόμηση του λιμανιού στο Άκκουγιου προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς. 

Το Ανατολού επικαλείται επίσης επίσημες πηγές του ρωσικού πρακτορείου Ρία Νοβόστι ότι οι εργασίες δεν έχουν διακοπεί. 

Για τον πυρηνικό σταθμό στο Άκκουγιου της Μερσίνας η Ρωσία θα επενδύσει 20 δις δολάρια και θα είναι ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής η Ρωσία έχει ξοδέψει 3,5 δις δολάρια και στην περίπτωση που αποφασίσει μονομερώς να διακόψει το πρόγραμμα προβλέπονται αυστηροί όροι αποζημίωσης, κάτι που αποτελεί εμπόδιο για τη διακοπή του προγράμματος.

Λεπτομέρειες για τους αυστηρούς όρους αποζημίωσης δεν έχουν δοθεί ωστόσο από πλευράς τουρκικών αρχών. 

Πάντως οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το Κρεμλίνο αφήνει να νοηθεί ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί αλλά θα υπάρξει καθυστέρηση και δεν θα παραδοθεί το 2022 όπως είχε ανακοινωθεί κατά την τελευταία συνάντηση Ερντογάν - Πούτιν στην Αττάλεια στο περιθώριο των G20.

Μάλιστα τουρκικές πηγές αναφέρουν πως αν τελικά οι Ρώσοι θέλουν να συνεχίσουν με το Άκκουγιου, η Άγκυρα έχει και άλλες επιλογές. Για τον τρίτο πυρηνικό σταθμό που εξήγγειλε η Τουρκία αναφέρουν επίσης ότι πλέον η Ρωσία δεν είναι ανάμεσα στις επιλογές της Άγκυρας για ανάληψη αυτού του πυρηνικού σταθμού. 

Ο δεύτερος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας θα κατασκευαστεί στην Σινόπη και τον ανέλαβαν κονσόρτιουμ Ιαπωνίας-Γαλλίας με μια επένδυση 22 δις δολαρίων. 

Για τον τρίτο πυρηνικό σταθμό έδειξαν ενδιαφέρον για την κατασκευή του οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Νότιος Κορέα, η Κίνα και η Ρωσία. 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Νέα τραγωδία στην άσφαλτο: Νεκρός ο 52χρονος οδηγός του τροχαίου στο Παραλίμνι

Νέα τραγωδία στην άσφαλτο: Νεκρός ο 52χρονος οδηγός του τροχαίου στο Παραλίμνι

Νέα τραγωδία σημειώθηκε στην άσφαλτο, με θύμα τον 52χρονο Nichola Charles Fox από τη Βρετανία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top