ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έγινε χαμός: Χαρτονομίσματα των 100 ευρώ πωλήθηκαν στην τιμή των 80ευρώ! Έβγαλαν και κέρδος

Έγινε χαμός: Χαρτονομίσματα των 100 ευρώ πωλήθηκαν στην τιμή των 80ευρώ! Έβγαλαν και κέρδος

Το σατιρικών διαθέσεων γερμανικό κόμμα Die Partei (“Το Κόμμα”), με επικεφαλής τον... Μάρτιν Ζόνενμπορν, πρώην εκδότη του γερμανικού σατιρικού περιοδικού Titanic, πρόσφερε τον Νοέμβριο που πέρασε μέσω διαδικτύου χαρτονομίσματα των 100 ευρώ στην προνομιακή τιμή των… 80 ευρώ!

Το κοινό, φυσικά, έσπευσε να εκμεταλλευθεί την παράξενη προσφορά με αποτέλεσμα την κατάρρευση του σέρβερ της ιστοσελίδας. Στο τέλος συνολικά 1.000 χαρτονομίσματα των 100 ευρώ πέρασαν στα χέρια όσων πρόλαβαν. Το ακόμη πιο παράδοξο είναι ότι από την ενέργεια αυτή το κόμμα βγήκε κερδισμένο κατά 60.000 ευρώ! Μάλιστα η ενέργεια αυτή είχε σα σκοπό να καταδείξει πώς νομικά παραθυράκια παρέχουν στα κόμματα με ανορθόδοξους τρόπους πρόσβαση στην κρατική χρηματοδότηση.

Όπως γράφει η Deutsche Welle, το γερμανικό κράτος καταβάλλει σε κάθε κόμμα που ξεπερνά το εκλογικό ποσοστό του 0,5% επιδότηση από τα χρήματα των φορολογουμένων για κάθε ψήφο, αλλά και για κάθε ευρώ που εισέρχεται στο κομματικό ταμείο ως συνδρομή ή δωρεά, αρκεί η κρατική ενίσχυση να μην υπερβαίνει τα έσοδα (σ.σ. όχι κέρδη) του εκάστοτε κόμματος.

Έτσι, κόμματα με λίγα μέλη και περιορισμένα έσοδα από δωρεές μπορούν με τη βοήθεια ενός τρικ να αυξήσουν τα έσοδά τους από κρατικές ενισχύσεις. Βάσει νόμου στα κομματικά έσοδα δεν περιλαμβάνονται μόνο ο μηνιαίος οβολός των μελών τους και οι δωρεές, αλλά και τα έσοδα από επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ως εκ τούτου, αν επιστρατεύσει κανείς δημιουργική λογιστική μπορεί με τεχνητό τρόπο να αυξήσει αισθητά τα συνολικά κομματικά έσοδα, λαμβάνοντας κατά συνέπεια υψηλότερες κρατικές ενισχύσεις.

Γερμανία: Φραγμός στην αλόγιστη κομματική χρηματοδότηση

Η γερμανική κυβέρνηση θέλει τώρα να βάλει φραγμό σε τέτοιου είδους πρακτικές. Οι κοινοβουλευτικές ομάδες των χριστιανικών κομμάτων (CDU / CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) υπέβαλαν σχέδιο νόμου, σύμφωνα με το οποίο στο εξής ως κομματικά έσοδα δεν θα λογίζεται πλέον ο τζίρος αλλά μόνο το καθαρό κέρδος των κομμάτων, με γνώμονα το οποίο θα υπολογίζεται και το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης.

ea5432b97a4b7f5ec5066c8d16faf921_XL

Έτσι η συγκεκριμένη δράση απέφερε στο Die Partei 60.000 ευρώ ως εξής: Εισέπραξε 80.000€ από την πώληση 1000 νομισμάτων των 100€ με ζημία 20.000€ αλλά θα εισπράξει από κρατική επιχορήγηση ποσό 80.000€ (όσα τα έσοδα)! 

Πηγή: Capital.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top