ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακιντζί: Σημαντική η χρηματοδότηση της λύσης

Ακιντζί: Σημαντική η χρηματοδότηση της λύσης

Οι Τουρκοκύπριοι θα μεταφέρουν την αποφασιστικότητά τους για τη λύση σε μια διεθνή πλατφόρμα, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας ότι υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας και αναμένει πως αυτό το ενδιαφέρον θα έχει πιο μεγάλη διάσταση ενώ εκφράζει την ελπίδα να υπάρχει απτό όφελος.

Σύμφωνα με την Μιλλιέτ και τον απεσταλμένο της, σε δηλώσεις στην εφημερίδα σχετικά με το θέμα της πρόθεσης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη να καταστήσει την τουρκική μια από τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ, ο Τ/κ ηγέτης την χαρακτήρισε σημαντική πρωτοβουλία, σημειώνοντας ότι συζήτησαν μαζί το θέμα.

“Θα ήταν πολύ ωφέλιμο. Μακάρι να μπορούσε να γίνει νωρίτερα”, είπε, σημειώνοντας ότι η επισημοποίηση της τουρκικής θα ήταν μια σημαντική εξέλιξη. “Το Κυπριακό δεν είναι το μόνο εμπόδιο στο δρόμο της Τουρκίας στην ΕΕ αλλά όταν λυθεί, η ένταξη θα είναι πολύ πιο κοντά από ότι είναι σήμερα”. Θα υπάρξουν, συνέχισε, οφέλη και για τους Ε/κ που θα διευρύνουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία, ενώ θα ανοίξει ο δρόμος και για καλυτέρευση των σχέσεων Τουρκίας – Ελλάδας. “Τα χρήματα που ξοδεύουν Τουρκία και Ελλάδα σε όπλα και άμυνα θα σταματήσουν να τα δίνουν για να τρέφουν τους στρατούς τους”.


Επίσης σε δηλώσεις του στην Κίπρις, ο Τ/κ ηγέτης σημείωσε ότι για να εφαρμοστεί η λύση είναι σημαντική είναι η χρηματοδότηση. “Ακόμα και την καλύτερη λύση να βρούμε, αν δεν είναι εφαρμόσιμη δεν έχει νόημα. Μόνο οι δωρεές δεν είναι αρκετές”. Θα υπάρξει ανάγκη, πρόσθεσε, και για μακροχρόνια χαμηλότοκα δάνεια. Αναφερόμενος στο περιουσιακό, επανέλαβε ότι δεν πρέπει η λύση που θα βρεθεί στο κεφάλαιο αυτό να διαταράξει την κοινωνική δομή και προς την κατεύθυνση αυτή στη βάση των θεραπειών θα είναι η αποζημίωση.

Μιλώντας στον απεσταλμένο της Κίπρις στο Νταβός, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι από τα βασικά ζητήματα στις επαφές του εκεί θα είναι η οικονομική πτυχή της λύσης και πως θα χρειαστεί η συλλογική προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας για να λυθεί το περιουσιακό κατά μεγάλο ποσοστό με αποζημιώσεις.

Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε επίσης ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου ανήκουν σε όλες τις κοινότητες του νησιού και πως σε περίπτωση λύσης οι προοπτικές επενδύσεων στο νησί θα είναι πολύ μεγάλες.

Για το θέμα της τουρκικής γλώσσας, ανέφερε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα επισημαίνοντας ότι τα τουρκικά ομιλούνται εδώ και αιώνες στην Κύπρο και πως η απόφαση αυτή της “ε/κ πλευράς” έχει ψυχολογική επίδραση και δίδει το μήνυμα ότι είμαστε πιο κοντά στη λύση ενώ είναι σημαντικό βήμα και για την Τουρκία.

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι “πρώτη φορά οι δύο ηγέτες συμμετέχουν με ίσο καθεστώς σε μια διεθνή πλατφόρμα” και χαρακτήρισε τη σημερινή τριμερή συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πιο σημαντικό και από ένα καφέ με οποιοδήποτε από τους ηγέτες ή επιχειρηματίες που συμμετέχουν στο Φόρουμ. Σημείωσε επίσης ότι ο ίδιος θα συναντηθεί πρώτη φορά με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Δεν θα υπάρξει στο Νταβός πενταμερής, συνέχισε, λέγοντας ότι τα θέματα των εγγυήσεων θα συζητηθούν σύντομα μετά την κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Μίλησε για σοβαρή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και είπε ότι το εδαφικό και οι εγγυήσεις θα πρέπει να συζητηθούν εκτός Κύπρου. Επιθυμεί, συνέχισε, οι ηγέτες να είναι παρόντες στη συζήτηση του εδαφικού, των χωριών και των ποσοστώσεων ενώ στο θέμα των εγγυήσεων θα πρέπει να συμμετάσχουν και οι εγγυήτριες δυνάμεις.

Υποστήριξε δε ότι με την υφιστάμενη μέθοδο που διεξάγονται οι συνομιλίες μπορεί να εγερθούν εικασίες και η διαδικασία να “δηλητηριαστεί”. Τις ανησυχίες του αυτές, πρόσθεσε, θα μεταφέρει στον ΓΓ του ΟΗΕ και στην ομιλία του στο πάνελ του Νταβός.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ: Υποχρέωση της ΕΕ να συμβάλει ενεργά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

ΠτΔ: Υποχρέωση της ΕΕ να συμβάλει ενεργά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

Το Κυπριακό είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάθε συμφέρον, αλλά και υποχρέωση, να συμβάλει ενεργά μέσα από ένα πρωταγωνιστικό ρόλο για την οριστική διευθέτησή του, χρησιμοποιώντας, αξιοποιώντας όλα τα πολιτικοοικονομικά μέσα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της στο πλαίσιο και των ευρωτουρκικών σχέσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό σε επετειακή εκδήλωση το βράδυ της Πέμπτης για τα 20χρονα της ένταξης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top