ΥΓΕΙΑ

Βουλή: Στην Ολομέλεια προωθείται η συμμετοχή των ασθενών στις διαδικασίες αποφάσεων στον τομέα της υγείας

Βουλή: Στην Ολομέλεια προωθείται η συμμετοχή των ασθενών στις διαδικασίες αποφάσεων στον τομέα της υγείας

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας αποφάσισε σήμερα ομόφωνα όπως προωθήσει προς έγκριση από την Ολομέλεια του Σώματος την πρόταση νόμου για συμμετοχή των ασθενών στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων που αφορούν τον τομέα της υγείας.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίας ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης εξέφρασε ευαρέσκεια για το γεγονός ότι στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας έκανε λόγο για μια σημαντική μέρα για το κίνημα των ασθενών στην Κύπρο, και αυτό γιατί, όπως εξήγησε, αυτό που η υπόλοιπη Ευρώπη θεωρεί ως δεδομένο και αυτονόητο, στην Κύπρο, έστω και καθυστερημένα, υιοθετείται σήμερα με την ένταξη της υποχρεωτικής διαβούλευσης με τους ασθενείς και τη συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης των αποφάσεων για όλα τα θέματα που τους αφορούν.

«Η ώριμη κατάσταση στην οποία ήρθε το κίνημα των ασθενών λόγω των προσπαθειών της Ομοσπονδίας Πασχόντων και Φίλων επέτρεψε στην Πολιτεία να ανταποκριθεί και να τους αντικρίζει ως εταίρους και όχι ως αντιπάλους» σημείωσε.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου, η οποία κατέθεσε την πρόταση νόμου, ανέφερε πως πρόκειται για μια ιστορική μέρα σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των ασθενών στην Κύπρο.

«Μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν πάνω από 6 χρόνια σήμερα εγκρίθηκε μετά από συζήτηση στη Επιτροπή Υγείας της Βουλής και θα προχωρήσει στην Ολομέλεια για ψήφιση» είπε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η νέα νομοθεσία θα αλλάξει πάρα πολλά θέματα που αφορούν τον τομέα της υγείας.

«Σε μια περίοδο όπου οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας είναι πραγματικά αναγκαίες δίνουμε φωνή στις οργανωμένες ομάδες ασθενών και στην Ομοσπονδία να συμμετέχουν σε αυτή τη συζήτηση» δήλωσε, αναφέροντας ότι δυστυχώς τα τελευταία χρόνια οι διαβουλεύσεις για τα θέματα της υγείας διεξάγονταν μόνο με τους επαγγελματίες στο χώρο της υγείας χωρίς να λαμβάνουν μέρος στις αποφάσεις οι ίδιοι οι ασθενείς.

«Εκεί όπου πρέπει να βάλει κάποιος προτεραιότητες για κάποια προβλήματα, οι προτεραιότητες μπαίνουν σωστά από εκείνους που τους αφορούν άμεσα αυτά τα προβλήματα και αυτοί είναι οι ασθενείς» πρόσθεσε, εξηγώντας ότι με τη νέα νομοθεσία θα υπάρχει διαβούλευση με τους οργανωμένους ασθενείς σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και επιτροπές όπου αποφασίζονται θέματα που αφορούν τους ασθενείς.

«Σε επιτροπές που αφορούν τα θέματα μεταρρύθμισης, σε επιτροπές που αφορούν τα φάρμακα θα υπάρχει μια υποχρεωτική διαβούλευση με τα οργανωμένα σύνολα ασθενών και τη Ομοσπονδία» εξήγησε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου χαιρέτισε την ιστορική, όπως τη χαρακτήρισε, σημερινή απόφαση της Επιτροπής Υγείας για προώθηση της πρότασης νόμου στην Ολομέλεια, σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά θεσμοθετείται πια ο ρόλος των ασθενών στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων.

«Ήταν ένα αίτημα παλιό, θέλω να θυμίσω ότι πολλές φορές είχα αναφερθεί στο παρελθόν για την ανάγκη συμμετοχής των ασθενών στα διάφορα συμβούλια και επιτροπές και δεν μπορούν να λαμβάνονται αποφάσεις για τους ασθενείς χωρίς τους ασθενείς» είπε, αναφέροντας ότι η Κύπρος είναι από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν αυτή τη νομοθεσία.

Και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εφαρμογή της νέας νομοθεσίας θα βοηθήσει τα μέγιστα στην καλύτερη οργάνωση και λειτουργία της υγείας στην Κύπρο καθώς θα παίξει σημαντικό ρόλο και στις μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στον τομέα της υγείας.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων Μάριος Κουλούμας χαρακτήρισε την έγκριση της πρότασης νόμου για την υποχρεωτική διαβούλευση του κράτους με τους ασθενείς για θέματα που αφορούν τους ασθενείς από την Επιτροπή Υγείας ως ιστορικό σταθμό, υποδεικνύοντας ότι αποτελεί αίτημα των οργανωμένων φορέων των ασθενών εδώ και πολλά χρόνια.

«Σήμερα είμαστε στην πολύ ευτυχή συγκυρία να ανακοινώσουμε και να χαιρετίσουμε την έγκριση της πρότασης νόμου» είπε, εξηγώντας πως Πολιτεία, Κυβέρνηση, και Βουλή έχουν αντιληφθεί ότι η συμμετοχή των ασθενών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων και στις συζητήσεις και το διάλογο που αφορούν θέματα υγείας αποτελεί πρωταρχικό παράγοντας έτσι ώστε και να επικεντρωθούν οι υπηρεσίες υγείας στις ανάγκες των ασθενών αλλά και να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Εξέφρασε τέλος εκ μέρους όλων των ασθενών ευχαριστίες για την έγκριση της πρότασης νόμου, ιδιαίτερα προς την εισηγήτρια της πρότασης Βουλευτή Στέλλα Κυριακίδου αλλά και τον Υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι μελλοντικές πολιτικές που θα εφαρμοστούν στα θέματα της υγείας θα έχουν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και θα προσεγγίζουν τα θέματα της υγείας εστιάζοντας στις πραγματικές ανάγκες των ασθενών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top