ΕΛΛΑΔΑ

Μηχανισμός προληπτικών μέτρων και αναδιάρθρωση του χρέους για Ελλάδα

Μηχανισμός προληπτικών μέτρων και αναδιάρθρωση του χρέους για Ελλάδα

Έκτακτο eurogroup για Ελλάδα.

Το «πατρόν» για τις δύο εκδοχές του μηχανισμού είναι το αντεστραμμένο είδωλο του ήδη υπάρχοντος μηχανισμού ειδοποιήσεων για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες στο λεγόμενο «ευρωπαϊκό εξάμηνο», όπου οι προϋπολογισμοί ελέγχονται από την Κομισιόν και προτείνονται διορθωτικά μέτρα μια φορά το χρόνο. Η διαφορά είναι πως εδώ η διόρθωση θα προτείνεται εκ των υστέρων.

Η πρώτη πρόταση αποτελεί παραλλαγή με διορθώσεις της πρότασης που κατέθεσε η ελληνική πλευρά στον Πιέρ Μοσκοβισί την περασμένη εβδομάδα. Η δεύτερη πρόταση έχει ετοιμαστεί πάνω στο σχέδιο της αρχικής ελληνικής πρότασης, μετά από συζήτηση στο euro working group. 

H κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως προτιμά την πρώτη, που δεν είναι περιγραφική και δεν προϋποθέτει τη νομοθέτηση κάποιας λίστας, αλλά δεν συμφωνεί με τον άμεσο χαρακτήρα του ελέγχου και της επιβολής. Θα ήθελε ει δυνατόν, να μεταθέσει το επόμενο ραντεβού με την τρόικα σε ένα χρόνο. 

Σε σχέση με τις τρεις προτάσεις για το χρέος, καλά πληροφορημένες πηγές του Συμβουλίου έλεγαν στο ΚΥΠΕ ότι αποτελούν τρεις παραλλαγές, μια εκτίμησης για τη πορεία του χρέους στο χρόνο στη βάση τριών πιθανών μακροοικονομικών σεναρίων σε σχέση με τα δημοσιονομικά, τα πλεονάσματα και την ανάπτυξη και προβλέπουν:

- στην πρώτη εκδοχή, μεγάλη επέκταση της περιόδου χάριτος, αλλά μικρό βάθος εξομάλυνσης της πληρωμής των επομένων ετών, 
- στην δεύτερη μικρή επέκταση της περιόδου χάριτος και βαθύτερη εξομάλυνση των πληρωμών, αλλά και πάλι όχι ως το τέλος της περιόδου ωρίμανσης των δανείων και 
- στην τρίτη εκδοχή, διατήρηση της περιόδου χάριτος και εξομάλυνση όλων των δανείων.


Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και στις εμπιστευτικές συζητήσεις τα στελέχη των Βρυξελλών δεν κάνουν καμία αναφορά στα επιτόκια. Αυτό συμβαίνει αφενός  γιατί δεν είναι δυνατόν να χάσει ο ESM από την ελληνική υπόθεση, αφετέρου διότι το θέμα αυτό αποτελεί γενικώς κόκκινο πανί για τα κράτη μέλη που δεν βλέπουν με τόσο καλό μάτι την ελληνική υπόθεση - μερικά από τα οποία έχουν περάσει στο παρελθόν από μνημόνια διάσωσης. 


Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και άλλοι κοινοτικοί αξιωματούχοι έχουν ξεκινήσει αγώνα δρόμου για να πείσουν τα κράτη μέλη ότι το σχέδιο για το χρέος “πρέπει να ακουστεί τη Δευτέρα”, ώστε να δοθεί ισχυρό κίνητρο και πολιτικό αντίβαρο στην κυβέρνηση Τσίπρα να δεχθεί τα μέτρα και να επιτευχθεί «staff level agreement». H τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα, θα κλείσουν οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες και το επόμενο eurogroup της 24ής Μαΐου θα δώσει στην Ελλάδα νομοθετικά προ απαιτούμενα και χρονοδιάγραμμα καταβολής της δόσης. 

Τις ίδιες μέρες το ΔΝΤ θα πρέπει να πάει στο διοικητικό του συμβούλιο και να προτείνει ένα νέο διετές πρόγραμμα για την Ελλάδα. Κοινοτικός αξιωματούχος είπε στο ΚΥΠΕ ότι  «η λύση για το χρέος δεν είναι πυρηνική φυσική, τρία υπολογιστικά φύλα του excel είναι» και πως «από εδώ και μέχρι την εκταμίευση πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή άσκηση εμπιστοσύνης μεταξύ θεσμών, κυβέρνησης, ΔΝΤ, κρατών μελών και νομοθετών».

Εξήγησε μάλιστα ότι «αν θέλει η κυβέρνηση στην Ελλάδα να κλείσει το θέμα, πρέπει να πάρει απλά την γενναία πολιτική απόφαση να το κάνει, ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ της» και συμπλήρωσε: «όμως είναι λογικό οι δύσκολες αποφάσεις απαιτούν και την κατάλληλη κοινοβουλευτική προετοιμασία και γι’αυτό είναι σημαντικό το βράδυ της Δευτέρας να διαβαστεί (readout) το σχεδιάγραμμα για το χρέος, ακόμα και χωρίς όλες τις λεπτομέρειες». 

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top