ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα από Σεπτέμβριο – Μόνη διαφωνία οι τετράμηνες εξετάσεις

Αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα από Σεπτέμβριο – Μόνη διαφωνία οι τετράμηνες εξετάσεις

Τον Σεπτέμβρη θα οδηγηθούν στην ολομέλεια της Βουλής οι κανονισμοί περί λειτουργίας των δημόσιων σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης.

Η Επιτροπή, στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή συζήτησε σήμερα το θέμα στη βάση της πρότασης που κατέθεσε το Υπουργείο, στο πλαίσιο της ειδικής επιτροπής που συστάθηκε και που συνεδρίασε τα τελευταία δύο χρόνια σε 45 συνεδριάσεις στην οποία συμμετείχαν όπως είπε ο κ. Χατζηγιάννης, το Υπουργείο Παιδείας, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, ο σύνδεσμος γονέων μέσης εκπαίδευσης και οι οργανωμένοι φορείς των μαθητών.

Ήταν κοινή η παραδοχή όλων των φορέων ότι έχουν επηρεάσει στο μέγιστο βαθμό που μπορούσαν το περιεχόμενο αυτών των κανονισμών όπως έχουν φθάσει στη Βουλή, είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι το περιεχόμενο που έχει ενώπιόν της η Βουλή είναι το αποτέλεσμα των συμφωνηθέντων.

Σημείωσε ότι υπάρχει ένα ζήτημα από τον σύνδεσμο γονέων που έχει μια διαφορετική εκτίμηση, χωρίς αυτή να είναι απόλυτη, και αφορά τις τετράμηνες εξετάσεις.

Η συζήτηση, είπε, θα συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα και θα ολοκληρωθεί περί τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η Βουλή, σημείωσε, θα λάβει υπόψη όλες τις εισηγήσεις στο τραπέζι, το Υπουργείο είναι ανοικτό προς συζήτηση, και οι βουλευτές μπορούν να ενσωματώσουν θέματα στους κανονισμούς αρκεί να μην αλλάζει η φιλοσοφία του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε επίσης ότι η Επιτροπή συζήτησε και τις τρεις νομοθεσίες για προσφορά αλλόγλωσσων προγραμμάτων στα τρία Πανεπιστήμια, Πανεπιστήμιο Κύπρου, ΤΕΠΑΚ και Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Πρόσθεσε ότι οι νομοθεσίες οδηγούνται στην ολομέλεια και οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα καταθέσουν τροπολογίες.

Εξάλλου, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι η Κύπρος εξασφάλισε θέση στο προεδρείο του ΟΑΣΕ μετά την εκλογή του ως εισηγητή στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ.

Ηταν μια εκλογική αναμέτρηση πολύ δύσκολη και σημαντική, είπε.

Για το θέμα των κανονισμών, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου, είπε ότι ο Υπουργός Παιδείας βεβιασμένα και χωρίς διάλογο που να καταλήγει σε συγκεκριμένες συγκλίσεις, κατέθεσε ένα πολυσέλιδο έγγραφο, το οποίο θα καθορίσει την πορεία και τον χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου για τις επόμενες δεκαετίες.

Καταγράφηκαν, είπε, έντονες διαφωνίες ξανά, από πολλούς εκπαιδευτικούς εταίρους και πολιτικές δυνάμεις για καίρια ζητήματα που αφορούν τόσο τις εξετάσεις των τετράμηνων αλλά και σε ότι αφορά γενικά τους κανονισμούς.

Ο κ. Γεωργίου, είπε ότι δικαιώνεται η θέση του ΑΚΕΛ για την ανάγκη ενός εξαντλητικού διαλόγου για εισαγωγή των τετράμηνων που οδηγούν σε ένα εξετασιοκεντρικό μη ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο.

Αυτές οι ανησυχίες, είπε, επεκτείνονται και σε πολλές άλλες πτυχές λειτουργίας του δημόσιου σχολείου όπως κατατέθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τρέχει η Πυροσβεστική: Νέα πυρκαγιά στην Πάφο – Διαχειρίσιμη η φωτιά στην Ανάγια

Τροχαίο στο Παραλίμνι: Σοκάρουν οι φωτογραφίες από το όχημα που οδηγούσε ο 53χρονος τραυματίας

Έφη Ξάνθου: Το παρασκήνιο της παραίτησης και... η διαρροή - Το κόμμα που συμπαθεί και «το μόνο σίγουρο»

Καταστήματα πώλησης επίπλων: Τι αφορούσε ο έλεγχος, η κυριότερη παραβίαση και τα ποσοστά  

Υστερούν τα δικαιώματα ασθενών στην Κύπρο: Σοκάρουν όσα βιώνουν οι ηλικιωμένοι - «Φωνές» για υποστελεχωμένα τμήματα

Eurovision 2024: Σαρωτικός ο δεύτερος ημιτελικός στο ΡΙΚ - Δείτε τα ποσοστά τηλεθέασης



Κανένα σημάδι αισιοδοξίας για το Κυπριακό - Κάλεσμα Χριστοδουλίδη στην Ευρώπη

Κανένα σημάδι αισιοδοξίας για το Κυπριακό - Κάλεσμα Χριστοδουλίδη στην Ευρώπη

Υψώνει τον «τοίχο» αδιαλλαξίας ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, αρνούμενος ακόμα και μία άτυπη τριμερή συνάντηση, επιμένοντας σε κυριαρχική ισότητα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top