ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικρίσεις «κυβέρνησης» προς τον Ακιντζί για το Κυπριακό

Επικρίσεις «κυβέρνησης» προς τον Ακιντζί για το Κυπριακό

Ανοικτά και δημόσια έθεσε ο αναπληρωτής “πρωθυπουργός” και “υπουργός” δημοσιονομικών, Σερντάρ Ντενκτάς, το αίτημα της “κυβέρνησης” για συμμετοχή ενός δικού τους ατόμου στην τ/κ διαπραγματευτική ομάδα, στις συνομιλίες για το Κυπριακό, κάνοντας λόγο για διαφορετικές ερμηνείες της Κοινής Δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου 2014.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου σήμερα που διήρκησε δύο ώρες για πεπραγμένα της “κυβέρνησης” ΚΕΕ – ΔΚ, και απαντώντας σε ερώτηση εάν η “κυβέρνηση” στηρίζει τον Τ/κ ηγέτη και ποιές πρέπει να είναι οι προϋποθέσεις για να βγει ένα "ναι" σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι εάν οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με βάση την 11η Φεβρουαρίου, τότε δεσμεύονται με αυτό, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι συνομιλίες εισέρχονται σε μια νέα φάση εντατικοποίησης.

Και σε αυτό το στάδιο, πρόσθεσε, θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχει ένας δικός τους εκπρόσωπος στην τ/κ διαπραγματευτική ομάδα. “Είναι πραγματικότητα ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις”. Ο “πρόεδρος”, όπως αποκάλεσε τον Τ/κ ηγέτη, και η ομάδα του δεν είναι σε αρμονία με τις απόψεις των δύο κομμάτων που αποτελούν σήμερα την “κυβέρνηση”.

Δεν πρόκειται, συνέχισε, να συνδράμουν σε κάτι στο οποίο δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν, στο οποίο δεν πιστεύουν και αυτή η “κυβέρνηση”, σε μια τέτοια περίπτωση, θα λάβει τις δικές της αποφάσεις. “Το να μην μπούμε στην ομάδα δεν σημαίνει ότι θα τα ανατινάξουμε”. Όμως, συνέχισε, υπάρχει ανάγκη να υπάρχει η άποψη της “κυβέρνησης” στις διαπραγματεύσεις και ίσως είναι ωφέλιμο και γι` αυτούς (την τ/κ διαπραγματευτική ομάδα) να υπάρχουν εκεί οι δικές μας απόψεις. Είπε πως βρίσκει ωφέλιμη την κριτική ή τις προτάσεις που κάνουν για μια εποικοδομητική λύση. “Αλλά δεν έχουμε πρόθεση να μείνουμε εκτός της διαδικασίας”. Γι` αυτό, συμπλήρωσε, ίσως υπάρχει ανάγκη και για την “κυβέρνηση” να δημιουργήσει μια επιτροπή παρακολούθησης.

Οσον αφορά την απάντηση σε ένα δημοψήφισμα “θα τη δώσουμε τότε. Θα κάνουμε την αξιολόγησή μας. Δεν θέλουμε να προδικάζουμε από τώρα”, είπε ο Σερντάρ Ντενκτάς.

Σε παρατήρηση ότι ο κ. Ακιντζί δεν φαίνεται να βρίσκεται σε διάσταση με την Τουρκία και εάν υπάρχει διαφοροποίηση της “κυβέρνησης” με την Άγκυρα και τί θα γίνει εάν δεν βρεθεί λύση μέχρι το τέλος του 2016, αν κάποιοι πρέπει να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος, ο Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι “εδώ εμείς θα ζήσουμε”.

Διερωτήθηκε εάν,  ο Τ/κ ηγέτης δεν είναι σε αρμονία με την “κυβέρνηση” και το σχέδιο λύσης που θα προκύψει θα οδηγηθεί σε δημοψήφισμα, θα πρέπει τότε να μαλώνουν μεταξύ τους πρώτα. Το πρόβλημά τους, ανέφερε, δεν είναι ούτε με τον “πρόεδρο” Ακιντζί, ούτε με την ομάδα του, ούτε με την Τουρκία αλλά το ότι η συμπεριφορά που παρακολουθούν από την ε/κ πλευρά τους γεμίζει με επιπρόσθετη ανασφάλεια.

“Δεν θέλουμε τα παιδιά μας να ζήσουν ξανά τον πόλεμο για κάτι που του δώσαμε το όνομα λύση. Και αυτό θα συνεχίσουμε να μην το θέλουμε. Μέχρι να βγει ένα μοντέλο λύσης που θα το επιτύχει αυτό θα είμαστε εναντίον, εάν αγαπάμε τα παιδιά μας. Εάν δείχνουμε σεβασμό στην ιστορία αυτής της χώρας”. Το ψευδοκράτος, συνέχισε, είναι το σήμα κατατεθέν της πολιτικής ισότητας των Τ/κ.

Ζήτησε όπως οι δύο ηγέτες ανακοινώσουν στο λαό σε ποιά σημεία υπάρχει σύγκλιση γιατί, είπε, είναι αυτοί οι “δύο λαοί”, κατά την έκφρασή του, που θα ζήσουν με τη λύση που θα βρεθεί, όχι οι δύο ηγέτες.

“Εαν με ρωτάτε αν είμαστε ενάντια στην Τουρκία σας λέω όχι. Εάν υπάρχει κάτι λάθος είναι καθήκον μας να το πούμε αυτό στην Τουρκία”, ανέφερε.

Λαμβάνοντας το λόγο ο “υπουργός εξωτερικών", Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ανέφερε ότι δημιουργείται ένα κλίμα πως με τον Τούρκο Πρόεδρο συναντάται και συνομιλεί μόνο ο Τ/κ ηγέτης. Τόσο ο ίδιος, όσο και ο “πρωθυπουργός” Οζγκιουργκιούν, πρόσθεσε, θα συναντηθούν και στο μέλλον και βρίσκονται σε σύμπλευση απόψεων με την πολιτική βούληση της Άγκυρας.

Κανείς δεν μπορεί να υπερασπιστεί την άποψη ότι η Τουρκία θέλει μια όποια λύση, συνέχισε, λέγοντας ότι στην Κύπρο υπάρχουν “δύο λαοί” και πως ο παλιός “συνεταιρισμός” δημιουργήθηκε με πολιτική ισότητα και όχι μεταξύ μιας πλειοψηφίας και μιας μειοψηφίας. Υποστήριξε ότι και τώρα η ε/κ πλευρά παρακάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δίδει την εντύπωση ότι θέλει ένα ομόσπονδο κράτος αλλά ακόμη προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ενιαίο ελληνικό κράτος.

Έκανε αναφορά στο ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν παρακάθισε στο δείπνο στην Κωνσταντινούπολη επειδή είχε προσκληθεί ο Τ/κ ηγέτης, και τώρα η τριμερής στη Νέα Υόρκη δεν θα γίνει πριν ολοκληρωθούν οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. “Με αυτή την έλλειψη πολιτικής ισότητας είναι εφικτό να βγει μια συμφωνία από τις διαπραγματεύσεις που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα;”, διερωτήθηκε.

Δεν το λέω αυτό, ανέφερε, αυτό επειδή είμαι ενάντια στη λύση αλλά επειδή εάν υπάρχει μια πραγματική λύση θα πρέπει να δημιουργηθεί στη βάση της ισότητας των δύο πλευρών.


ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Κυβερνητικές Εξετάσεις: Αυτές είναι οι ημερομηνίες για το 2024 - Μέχρι πότε μπορείς να υποβάλεις αίτηση;

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Τον σταμάτησαν για έλεγχο και τον «τσάκωσαν» με μαχαίρι - Χειροπέδες σε 35χρονο



Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8:30 το πρωί η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου, στον Γενικό Έφορο Εκλογών, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top