ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

«Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά». Η συγκινητική ομιλία του Κολοκοτρώνη σε μαθητές

«Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά». Η συγκινητική ομιλία του Κολοκοτρώνη σε μαθητές

Τον Οκτώβρη του 1838 ο Κολοκοτρώνης παρακολούθησε το μάθημα του γυμνασιάρχη Γεννάδιου στο Βασιλικό Γυμνάσιο της Αθήνας, ο οποίος διάβασε στους μαθητές ένα έργο του Θουκυδίδη.

Ο Κολοκοτρώνης ενθουσιάστηκε από το μάθημα και τον παρακάλεσε να μιλήσει στους μαθητές για την πατρίδα. Ο Γεννάδιος δέχτηκε και ζήτησε από τους μαθητές να συγκεντρωθούν την επόμενη ημέρα στο σχολείο, λέγοντας τους ότι θα τους έδειχνε κάτι περίεργο. 

Πράγματι, μαθητές αλλά και πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας έφτασαν νωρίς το πρωί στην Πλάκα για να δουν από κοντά τι ήταν αυτό που τους είχε υποσχεθεί ο Γεννάδιος. Τότε, εμφανίστηκε ο Κολοκοτρώνης, φορώντας την κόκκινη στολή του.  Όλοι μαζί κατευθύνθηκαν στον λόφο της Πνύκας, όπου στην αρχαιότητα αγόρευσαν σπουδαίοι πολιτικοί, όπως ο Θεμιστοκλής, ο Περικλής και ο Δημοσθένης.

Ο Κολοκοτρώνης ανέβηκε στο βήμα και έβγαλε λόγο στους μαθητές. Αναφέρθηκε στους αρχαίους Έλληνες και πως η διχόνοια τους οδήγησε υπό την κυριαρχία των Ρωμαίων. Στη συνέχεια μίλησε για τη θρησκεία και πως οι μουσουλμάνοι προσπάθησαν να επιβάλουν την πίστη τους. Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν όσο η χώρα βρισκόταν υπό τον τούρκικο ζυγό και πως οι μορφωμένοι Έλληνες του εξωτερικού έστελναν στους υποδουλωμένους βιβλία, για να μάθουν το ένδοξο παρελθόν τους.

Τόνισε ότι οι Έλληνες αποφάσισαν να κάνουν επανάσταση παρά την αριθμητική τους κατωτερότητα έναντι των Τούρκων: «Δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις». Στο τέλος κάλεσε τους νεαρούς μαθητές να σπουδάσουν και να έχουν ως αξίες της ζωής «τη θρησκεία, την ελευθερία και την ομόνοια». 

Διαβάστε περισσότερα στη mixanitouxronou.com.cy 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Μαινόμενος» ιερέας στη Λεμεσό προσέκρουσε σε περιπολικό και επέστρεψε να παρασύρει πεζούς - Βίντεο

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Τροχαίο με μοτοσικλετιστή: Κρίσιμα ο 26χρονος - Πολύωρη η χειρουργική επέμβαση

Τρόμος για γυναίκα στη Λεμεσό: Τον φιλοξενούσε στο σπίτι της, την χτυπούσε και της έκλεψε το αυτοκίνητο υπό την απειλή μαχαιριού

Να νηστεύουμε το φαγητό μας ή την σκέψη μας; Θεολόγος εξηγεί στο «Τ» - «Δεν πρέπει να τρώμε ο ένας τον άλλο»

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»



Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ενός δις προς τον Λίβανο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Όσα συζήτησαν με τον ΠτΔ

Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ενός δις προς τον Λίβανο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Όσα συζήτησαν με τον ΠτΔ

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία βρίσκεται στην Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top