ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμμαχία και ΕΔΕΚ εκτιμούν ότι υπάρχουν οι δυνατότητες για κοινή υποψηφιότητα στις προεδρικές

Συμμαχία και ΕΔΕΚ εκτιμούν ότι υπάρχουν οι δυνατότητες για κοινή υποψηφιότητα στις προεδρικές

Υπάρχουν οι δυνατότητες για κοινή υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2018, εκτιμούν οι αρχηγοί της Συμμαχίας Πολιτών και ΕΔΕΚ, οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα στα γραφεία της ΕΔΕΚ με αίτημα του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να τύχει διαβούλευσης από όλους όσους ενδιαφέρονται να εμπλακούν για να συγκροτήσουν μια συνεργασία μεταξύ.

Σε δηλώσεις μετά από τη συνάντηση ο κ.Λιλλήκας είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις και κατέθεσαν τους προβληματισμούς και το σκεπτικό της Συμμαχίας Πολιτών, τα κριτήρια με τα οποία είχε γίνει η όλη ανάλυση και συζήτηση μέχρις στιγμής στα σώματα της Συμμαχίας Πολιτών, και ενημέρωσαν για την εισήγηση της Πολιτικής Συγκλήτου, που θα κατατεθεί την Κυριακή στη Διευρυμένη Ανώτατη Σύγκλητο. “Εκφράσαμε την πρόθεσή μας να συνεχίσουμε αυτές τις διαβουλεύσεις και το διάλογο μετά την Κυριακή”, είπε και “πρόθεση ήταν και παραμένει αν είναι δυνατόν να υπάρχει μόνο μία υποψηφιοτητα, να αναπτυχθεί η συνεργασία και προς αυτήν την κατεύθυνση θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια”.

Χαρακτήρισε τη συζήτηση εποικοδομητική, σε φιλικό και θερμό κλίμα “και θεωρώ ότι μπορεί να πετύχουμε να κτίσουμε σε αυτά που μας ενώνουν έτσι ώστε να έχουμε μια υποψηφιότητα, η οποία να είναι νικηφόρα, να μπορεί να απαλλάξει την Κύπρο από την διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη και να τροχιοδρομήσει την Κύπρο σε μια νέα εποχή”.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι είναι η πρώτη συνάντηση που πραγματοποιεί η ΕΔΕΚ με άλλο κόμμα αναφορικά με τις Προεδρικές Εκλογές του 2018.

Διαβεβαίωσε για το πολύ καλό κλίμα που επικράτησε και επαναβεβαίωσε ότι για την ΕΔΕΚ το ζητούμενο είναι ακριβώς οι δυνάμεις, πέραν από το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, που έχουν σοβαρές συγκλίσεις τόσο σε θέματα διαχείρισης του Κυπριακού όσο και σε ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης, κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής, θα πρέπει να συνεργαστούν στη βάση ενός πλαισίου συνεργασίας και με μια νικηφόρα υποψηφιότητα. Προς αυτήν την κατεύθυνση διαβεβαίωσε ότι η ΕΔΕΚ “θα εμπλακεί με τρόπο εποικοδομητικό, ειλικρινή, έντιμο, χωρίς να προτάσσει οποιεσδήποτε διεκδικήσεις, οι οποίες ενδεχομένως να δημιουργήσουν οποιαδήποτε προβλήματα στην επίτευξη αυτού του μεγάλου στόχου, τον οποίο πιστεύω όλες οι δυνάμεις έχουμε θέσει και που θα πρέπει όμως να το επιβεβαιώσουμε στην πράξη με τις ενέργειές μας”.

Σε ερώτηση αν υπάρχει έδαφος για να υπάρξει αυτή η κοινή υποψηφιότητα, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι “έχουμε την εντύπωση ότι υπάρχουν οι δυνατότητες αλλά θα πρέπει να τύχει διαβούλευσης από όλους όσοι ενδιαφέρονται να εμπλακούν για να συγκροτήσουν αυτή τη συνεργασία”.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι οι προοπτικές υπάρχουν, αν και είναι οι πρώτες συναντήσεις, δεν θα πρέπει να βιαστούμε να εξάξουμε συμπεράσματα. Θεωρώ, είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι μπορεί να υπάρξουν (προοπτικές).

Ερωτηθείς αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι είναι κοινή πεποίθηση ότι η διαδικασία πρέπει να είναι σύντομης χρονικής διάρκειας.

Σε ερώτηση γιατί η Συμμαχία δεν λαμβάνει μέρος στην απογευματινή ημερίδα για το Κυπριακό που θα πραγματοποιηθεί στην Πάφο μεταξύ του Κινήματος Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι δεν πιστεύει ότι έχει σημασία αυτό το πράγμα. “Εχουμε κάνει στο παρελθόν κοινές εκδηλώσεις, μπορεί και να γίνουν στο μέλλον πάλι κοινές εκδηλώσεις”, είπε, και υπενθύμισε ότι πριν περίπου 15 μέρες η Συμμαχία είχε πραγματοποιήσει εκδήλωση για το Κυπριακό στην Πάφο.

Είπε ότι δεν συζήτησαν ονόματα σήμερα αν και ενημερώθηκε η ΕΔΕΚ για την εισήγηση της Πολιτικής Συγκλήτου που θα κατατεθεί την Κυριακή στη Διευρυμένη Ανώτατη Σύγκλητο.

Σε ερώτηση αν η ΕΔΕΚ θα ξεκινήσει επαφές για τις προεδρικές, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θα αποφασίσουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος, προσθέτοντας ότι βρίσκονται σε μια διαδικασία μελέτης της όλης κατάστασης, των δεδομένων των οποίων υπάρχουν. “Δεδομένου ότι η ΕΔΕΚ βρίσκεται σε μια πορεία προς το Παγκύπριο Συνέδριο, εμείς θα θέλαμε σε αυτή τη διαδικασία να εμπλακεί όσον το δυνατό το σύνολο του στελεχιακού δυναμικού του κόμματος αλλά και των μελών και δεν αποκλείεται η τελική μας απόφαση να είναι αντικείμενο επικύρωσης πια από το Παγκύπριο Συνέδριο στις 30 Απριλίου και αυτός είναι ο δικός μας ο στόχος”.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι για μας η προτεραιότητα είναι τα πέντε κόμματα τα οποία ήδη έχουν συνεργαστεί, είναι τα κόμματα που έχουν τις μεγαλύτερες συγκλίσεις σε θέματα κυρίως Κυπριακού αλλά και σε πάρα πολλά ζητήματα, σε πάρα πολλές διαβαθμίσεις, σε θέματα κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής”.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι για τη Συμμαχία πρώτη προτεραιότητα και στόχος αυτή τη στιγμή είναι η διερεύνηση της “πιθανότητας να υπάρξει μια υποψηφιότητα από το λεγόμενο κεντρώο ή άλλος πως χώρο, νικηφόρα υποψηφιότητα”. Πρόσθεσε πως “δεν νομίζω ότι να μπορούμε να ξεκινούμε, προαποκλείοντας ή απορρίπτοντας στήριξη μιας υποψηφιότητας από κάποιους άλλους πριν μας στηρίξουν”.

Σε ερώτηση ποια είναι τα περιθώρια μιας κοινής υποψηφιότητας όταν τουλάχιστον το ένα από τα πέντε κόμματα έχει ως διακηρυγμένη βάση τη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και ότι αυτό είναι το ΔΗΚΟ, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι “το ΔΗΚΟ μπορεί να έχει αποδεχθεί το θέμα της ονοματολογίας αλλά όσον αφορά τα ζητήματα που αφορούν το περιεχόμενο, νομίζω ότι εκεί υπάρχει σύγκλιση”.

Είπε ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις με τα κόμματα αλλά το ζητούμενο είναι να αναζητήσουν στα ουσιώδη ζητήματα εάν και κατά πόσο υπάρχει είτε ταύτιση είτε μεγάλη σύγκλιση που να επιτρέπει αυτή τη συνεργασία.

“Εμείς απορρίψαμε και την ονοματολογία γιατί ακριβώς οι χθεσινοί και οι σημερινοί κυβερνώντες εις τη βάση της ονοματολογίας προβαίνουν σε τέτοιου είδους παραχωρήσεις οι οποίες καθιστούν πια τη λύση μη λειτουργική, μη βιώσιμη, μη δημοκρατική και κυρίως μια λύση η οποία να στηρίζεται στον φυλετικό και ρατσιστικό διαχωρισμό των πολιτών. Εμείς ως σοσιαλιστές δεν μπορούμε να τον δεχθούμε”, είπε.

Ο κ. Λιλλήκας πρόσθεσε ότι η οποιαδήποτε συνεργασία δεν μπορεί να στηριχθεί ποτέ πάνω στην επιβολή του ενός επί του άλλου. Σημείωσε ότι θα πρέπει για να υπάρξει προοπτική να στηριχθεί στον αλληλοσεβασμό, αναζητώντας και εστιάζοντας όχι σε εκείνα που τους χωρίζουν αλλά σε εκείνα που τους ενώνουν, στη δημιουργία του κοινού εδάφους. “Τότε μόνο διαμορφώνονται προοπτικές, κατά την άποψή μου, μιας παραγωγικής και επιτυχούς συνεργασίας”, κατέληξε.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Σε θανατηφόρο εξελίχθηκε το τροχαίο που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα στην επαρχία Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top