Θλίψη ΠτΔ - «Yπήρξε διακεκριμένος και αξιόλογος πολιτικός που υπηρέτησε την πατρίδα του από πολλά μετερίζια»
Τα συλλυπητήριά του εκφράζει με γραπτή δήλωσή του ο Προέδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης για τον θάνατο του Πέτρου Μολυβιάτη.
Με αποδέκτες την Ένωση Συντακτών Κύπρου και την Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, που όπως προκύπτει από τα έγγραφα, ήξεραν για τη δημιουργία του γλωσσαρίου, 164 δημοσιογράφοι υπογράφουν για την ελευθεροτυπία.
Σε επιστολή που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή (29/6) και για την οποία η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται, οι δημοσιογράφοι εκφράζουν «εντονότατη διαμαρτυρία» για ενέργειες γύρω από τον περιορισμό της ελευθερίας έκφρασης.
Ζητούν δε από τις δύο οργανώσεις να αποσύρουν «οποιανδήποτε ιδέα και σκέψη εκφραστικής κηδεμόνευσης, τώρα ή στο μέλλον».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΓΛΩΣΣΑΡΙ: «Ο πρόεδρος της ΕΣΚ επιχειρεί να μας φιμώσει» - Δηλώσεις Θεοδούλου στο ThemaOnline
Αυτούσια η επιστολή:
Λευκωσία, 29 Ιουνίου 2018
Οι δημοσιογράφοι οι οποίοι συνυπογράφουμε την παρούσα επιστολή, εκφράζουμε την εντονότατη διαμαρτυρία μας για οποιεσδήποτε ενέργειες, πρωτοβουλίες, ακόμη και σκέψεις έχουν αναπτυχθεί τον τελευταίο καιρό γύρω από τον περιορισμό της ελευθερίας έκφρασης και κατ’ επέκταση της αυτονομίας της σκέψης των λειτουργών του επαγγέλματός μας. Ως άμεσα επηρεαζόμενοι, θέλουμε να ακουστεί η φωνή μας και να καταγραφεί η ανησυχία και η έντονη δυσφορία μας.
Ως θέση αρχής, δεν ανεχόμαστε από την Ένωση Συντακτών Κύπρου, από την Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και από οποιονδήποτε άλλο, να επεξεργάζεται λίστες με επιλεγμένες λέξεις. Θεωρούμε επικίνδυνη ακόμη και τη συζήτηση ιδεών που ενέχουν στον πυρήνα τους μια φιλοσοφία που μετατρέπει τους δημοσιογράφους σε άβουλα όργανα μετάδοσης πληροφοριών.
Ως λειτουργοί του Τύπου εκφράζουμε έκπληξη για την ευκολία με την οποία οι δύο οργανώσεις μπήκαν σε διάλογο για το «Γλωσσάρι» καθώς η ανάμειξή τους σε τέτοιου είδους συζητήσεις αποτελεί αυτό-ακύρωση του ρόλου και της αποστολής τους. Μιας αποστολής που, ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνει την ευθύνη να εμποδίζουν και να καταγγέλλουν την προσπάθεια οποιουδήποτε –ατόμου, πολιτικού προσώπου, κράτους ή οργανισμού– να ασκεί έλεγχο στη δημοσιογραφία.
Η απογοήτευσή μας πηγάζει από το γεγονός ότι δεν φαίνεται να γίνεται αντιληπτό από τις συγκεκριμένες Οργανώσεις, ότι η εμπλοκή τους προσδίδει κύρος σε ένα εγχείρημα το οποίο είναι εκ φύσεως και εξ ορισμού αντιφατικό με τον ρόλο και τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται το λειτούργημα του δημοσιογράφου.
Με την παρούσα επιστολή, ζητούμε από τις δύο οργανώσεις να αποσύρουν οποιανδήποτε ιδέα και σκέψη εκφραστικής κηδεμόνευσης, τώρα ή στο μέλλον. Θεωρούμε ότι το πατρονάρισμα της δημοσιογραφίας, ακόμη και με την επίκληση καλών προθέσεων, ανοίγει το δρόμο για ποδηγέτηση του ρόλου των μέσων ενημέρωσης. Οι δημοσιογράφοι δεν χρειάζονται κανένα εργαλείο πέρα από τη γλώσσα τους.
(η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται)
Υπογράφουν:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΘΕΜΑ ΓΛΩΣΣΑΡΙΟΥ: Μας έκλεισε το τηλέφωνο ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις