ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μανώλης Μπικάκης: ο Κρητικός «Ράμπο» που τσάκισε τον Αττίλα στην Κύπρο

Μανώλης Μπικάκης: ο Κρητικός «Ράμπο» που τσάκισε τον Αττίλα στην Κύπρο

Κύπρος 1974. Μόλις μια μέρα μετά τη γιορτή του Δκεπανταύγουστου και ενώ η τουρκική εισβολή συνεχίζει τη δεύτερη, καταστροφική της φάση, μία ομάδα καταδρομέων επιβιβάστηκε σε ένα αεροπλάνο με προορισμό τη Ρόδο. Στην πραγματικότητα ωστόσο, οι Έλληνες καταδρομείς κατευθύνονταν κρυφά στην Κύπρο. Τα αεροπλάνα βάλλονται από φίλια πυρά. Το ένα διαλύεται ολοσχερώς και όλοι πεθαίνουν εκτός από τον καταδρομέα Θανάση Ζαφειρίου. Στο άλλο, που προσγειώνεται επεισοδιακά επιβαίνει ένας αφανής ήρωας της κυπριακής τραγωδίας. Είναι ο Μανώλης Μπικάκης, μόλις 20 ετών από την Κρήτη.

Ο Κρητικός Ράμπό

Εκείνη τη μέρα ο Μανώλης Μπικάκης βρέθηκε μαζί με άλλους συμπολεμιστές του στην πολεμική ζώνη της Λευκωσίας, κοντά στη Σχολή Γρηγορίου. Η μοίρα του είχε διασπαστεί και οι καταδρομείς προσπαθούσαν μέσα στο χάος του πολέμου να υπερασπιστούν όσο καλύτερα γινόταν τα εδάφη της Κύπρου.

Στην πραγματική κόλαση που βρέθηκαν, οι Τούρκοι έβαλλαν και βομβάρδιζαν διαρκώς τις θέσεις τους. Ο Μανώλης Μπικάκης κατέχοντας ένα αντιαρματικό ΠΑΟ στον ώμο του και μόλις οκτώ βλήματα στη διάθεσή του, αψήφησε τον καταιγισμό των πυρών άρχισε να ψάχνει το νεκρό πτώμα ενός συμπολεμιστή του.

Διαβάστε περισσότερα στον Κυπριακό Χρονογράφο

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top