ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έχουμε και πετρέλαιο λέει ο διευθυντής της Noble! Λαμπρό το μέλλον στην Αν. Μεσόγειο

Έχουμε και πετρέλαιο λέει ο διευθυντής της Noble! Λαμπρό το μέλλον στην Αν. Μεσόγειο

Η Ανατολική Μεσόγειος αναδεικνύεται σε μια περιοχή με μεγάλη παραγωγή υδρογονανθράκων, ανέφερε ο Τζον Τόμιτς, Γενικός Διευθυντής της Noble Energy στην Κύπρο, κάνοντας παράλληλα λόγο για σημαντικές προοπτικές εξεύρεσης κοιτασμάτων πετρελαίου στη λεκάνη της Λεβαντίνης.

Μιλώντας στο συνέδριο Eastern Mediterranean Gas Conference, στη Λευκωσία, ο κ. Τόμιτς αναφέρθηκε στην ανάγκη περαιτέρω ερευνητικής δραστηριότητας, ώστε να αναδειχτεί πλήρως η δυναμική της περιοχής.

«Χρειάζεται να γίνει πολύ περισσότερη διερεύνηση, πριν καταστεί γνωστή η πλήρης δυναμική της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά έχουμε κάνει μια πολύ καλή αρχή με τις μεγάλες ανακαλύψεις φυσικού αερίου που έγιναν στα ανοιχτά του Ισραήλ και της Κύπρου», είπε.

Μιλώντας για την «προοπτική ενός λαμπρού μέλλοντος» στην Ανατολική Μεσόγειο, ο αξιωματούχος της Noble ανέφερε ότι η περιοχή της Λεβαντίνης θεωρείται ακόμη αρκετά καινούρια ως περιοχή εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, με τις διερευνητικές δραστηριότητες να λαμβάνουν χώρα μόλις τα τελευταία έξι χρόνια, μετά τις ανακαλύψεις στο ισραηλινό οικόπεδο «Ταμάρ».

«Η εξερεύνηση στις περισσότερες λεκάνες διαρκεί δεκαετίες και δεν υπάρχει καμία προσδοκία ότι η περίπτωση της Λεβαντίνης θα αποτελέσει διαφορετική περίπτωση», είπε.

Αναφέρθηκε εξάλλου στη δραστηριότητα της Noble στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, λέγοντας ότι οδήγησε σε αρκετές «ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου παγκοσμίου κλάσης», ενώ είπε ότι απομένει σημαντική έκταση προς διερεύνηση.

Ως προς το τελευταίο, ο κ. Τόμιτς αναφέρθηκε στη δραστηριότητα της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και σε νέες ανακαλύψεις στην Αίγυπτο.

Επιπρόσθετα, μίλησε για υπάρχουσες ισχυρές ενδείξεις γεωλογικών σχηματισμών που πιθανόν να περικλείουν κοιτάσματα πετρελαίου, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμησή του ότι «υπάρχουν αναξιοποίητες δυνατότητες».

Μιλώντας με γεωλογικούς όρους, ο κ. Τόμιτς είπε ότι υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες εξεύρεσης πετρελαίου στο Μεσοζωικό σύστημα, το οποίο όμως εμπεριέχει μεγαλύτερο ρίσκο απ` ότι το Μειόκαινο, το οποίο δεν έχει ακόμη τύχει εξέτασης, ενώ η διερεύνηση είναι ακριβή λόγω του βάθους και της πίεσης.

Συμπλήρωσε εξάλλου ότι λόγω της βουτιάς των τιμών στα πετρελαιοειδή, θα πρέπει πρώτα να υπάρξει μερική ανάκαμψη, πριν ξεκινήσει η όποια δραστηριότητα σε τέτοιο βάθος. Παρόλα αυτά, είπε ότι η προοπτική είναι ιδιαίτερα ελκυστική.

Για το φυσικό αέριο, ο κ. Τόμιτς ανέφερε ότι ανακαλύφθηκαν 40 tcf σε κοιτάσματα, με την προοπτική εξεύρεσης επιπρόσθετων κοιτασμάτων που δεν έχουν διερευνηθεί να παραμένει, αν και με ρίσκο.

«Στο Ισραήλ κακομάθαμε, καθώς είχαμε αρκετές μεγάλες ανακαλύψεις, που παγκοσμίως αποτελούν συνήθως την εξαίρεση και όχι τον κανόνα», κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Υπ. Γεωργίας: «Από φωτοβολίδα προκλήθηκε η πυρκαγιά στη Λεμεσό» - Εξετάζεται να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλίων

Υπ. Γεωργίας: «Από φωτοβολίδα προκλήθηκε η πυρκαγιά στη Λεμεσό» - Εξετάζεται να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλίων

Διοικητική έρευνα και εξέταση δυνατότητας να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων και Λατομείων, ζήτησε η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, αποδίδοντας την φωτιά, που ξέσπασε το πρωί στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού, σε φωτοβολίδα, κατά τη διαδικασία καταστροφής φωτοβολίδων και καπνογόνων. Κάλεσε όλους να είναι προσεκτικοί καθώς «διανύουμε ένα πάρα πολύ δύσκολο καλοκαίρι» και τα επιπρόσθετα πτητικά μέσα δεν αναμένονται πριν τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top