ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπ. Δικαιοσύνης: Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας να αποτελεί, κατ΄εξοχήν ημέρα περισυλλογής

Υπ. Δικαιοσύνης: Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας να αποτελεί, κατ΄εξοχήν ημέρα περισυλλογής

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας πρέπει να αποτελεί, κατ` εξοχήν, ημέρα περισυλλογής διότι η ευημερία, η ανάπτυξη, η ίδια η Δημοκρατία, περνούν μέσα από την ισότητα των φύλων, αναφέρει σε μήνυμα του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Γιώργος Σαββίδης.

 

«Αυτό, άλλωστε, επιβάλλει η παιδεία, ο πολιτισμός μας, το επίπεδο προστασίας των δικαιωμάτων του Ανθρώπου που αρμόζει στη δημοκρατία μας», σημειώνει.

Σε μήνυμα του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει ότι καταθέτει απέραντο σεβασμό και εκτίμηση στις πρωτοπόρες εκείνες γυναίκες που με τους αγώνες τους άναψαν τη «σπίθα» της ισότητας αλλά και στις απανταχού γυναίκες σε κάθε άκρη της γης που σήμερα αγωνίζονται για ισότητα, δικαιώματα, δικαιοσύνη.

«Καταθέτω απέραντο σεβασμό και εκτίμηση στις γυναίκες κάθε ηλικίας, κάθε χώρας, βιοτικού επιπέδου, κοινωνικής τάξης, εκπαίδευσης, θρησκεύματος ή γλώσσας, σεξουαλικού προσανατολισμού και οποιουδήποτε άλλου χαρακτηριστικού, με την υπόμνηση ότι η 8η Μαρτίου είναι επέτειος μνήμης και τιμής των διαχρονικών αγώνων και διεκδικήσεων των ανά τον κόσμο γυναικών», προσθέτει.

Μαζί, συνεχίζει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, «καταθέτω και τη βαθιά μου εκτίμηση και τον απέραντο μου σεβασμό ιδιαιτέρως προς τις γυναίκες του τόπου μας, που κρατούν ενωμένο τον συνεκτικό ιστό, που συμβάλλουν στην ευημερία και την πρόοδο της χώρας μας, που ανταποκρίνονται επάξια στους πολλαπλούς τους ρόλους, αναλαμβάνοντας στις πλείστες των περιπτώσεων δυσανάλογο μερίδιο ευθύνης στον οικιακό, εργασιακό και κοινωνικό βίο».

«Ευθύνη και οφειλή μας ως πολιτεία και ως αρμόδιο Υπουργείο, στη βάση των πολιτικών της Κυβέρνησης, είναι να διασφαλίζουμε την ενίσχυση των όρων ισότητας ευκαιριών των γυναικών σε όλους τους ρόλους που αναλαμβάνουν, την τόνωση της γυναικείας απασχόλησης, την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των γυναικών, την αποδόμηση των στερεοτυπικών αντιλήψεων και του σεξισμού, τη σύζευξη οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων και την προώθηση της ισόρροπης συμμετοχής ανδρών και γυναικών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων», σημειώνει.

Όπως αναφέρει, «καταβάλλουμε συστηματική και μεθοδική προσπάθεια προς τούτο, αναλαμβάνοντας θεσμικές πρωτοβουλίες, εκπονώντας και εφαρμόζοντας ολοκληρωμένα προγράμματα, αλλά και λαμβάνοντας θετικά μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα 2019-2023».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει, επιπρόσθετα, ότι συνεργάτες τους στην προσπάθεια, στους οποίους εκφράζει δημόσιες ευχαριστίες για την πολύτιμη συνεισφορά τους, αποτελούν το Γραφείο της Επιτρόπου Ισότητας, η νομοθετική εξουσία, οι γυναικείες οργανώσεις που μετέχουν στον Εθνικό Μηχανισμό για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και σε όσους, γυναίκες και άνδρες, εργάστηκαν και εργάζονται για να εδραιωθούν κεκτημένα και τα αυτονόητα, και να αποφευχθούν φαινόμενα οπισθοδρόμησης σε ό,τι έχει κατακτηθεί μέχρι σήμερα.

«Ταυτόχρονα, αισθάνομαι την ανάγκη να υπογραμμίσω για άλλη μια φορά το χρέος που έχουμε όλοι να διαφυλάξουμε τη γυναίκα από κάθε μορφής κακοποίηση και να δυναμώσουμε θεσμούς, αξίες και πρότυπα. Κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα να στέκεται ισότιμα με τον κάθε άντρα, χωρίς καταπίεση, χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς βία», προσθέτει.

Αναφέρει, επίσης, ότι στρέφουν τις ενέργειες τους ενισχύοντας και θωρακίζοντας περαιτέρω το πλαίσιο προστασίας και στήριξης των γυναικών που υφίστανται ανισότητες και διακρίσεις, με σειρά νομοσχεδίων που εκσυγχρονίζουν το οικογενειακό δίκαιο και ποινικοποιούν την έμφυλη βία και την παρενόχληση. Νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την παρενόχληση και την παρενοχλητική παρακολούθηση (stalking) βρίσκεται ήδη κατατεθειμένο στη Βουλή για ψήφιση.

«Στη βάση των υποχρεώσεων μας που απορρέουν από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης –το πρώτο διεθνώς νομικά δεσμευτικό κείμενο του είδους του με τα κράτη που το επικυρώνουν να πρέπει να ακολουθούν ενδελεχή, δεσμευτικά κριτήρια για την πρόληψη της έμφυλης βίας, την προστασία των θυμάτων και την τιμωρία των αυτουργών- προχωρήσαμε στην ετοιμασία ειδικού νομοσχεδίου που ποινικοποιεί όλες τις μορφές έμφυλης βίας που περιλαμβάνονται στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Ευελπιστώ ότι σύντομα ο νομοτεχνικός έλεγχος του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί και αυτό θα μπορέσει να προωθηθεί στη Βουλή για ψήφιση», προσθέτει.

Αναγνώριση ωστόσο παραμένει ότι δεν αρκεί μόνο η θεσμική κατοχύρωση του δικαιώματος της ισότητας, όπως σημειώνει.

«Χρειάζεται συνεχής αγώνας από όλους, γυναίκες και άνδρες, για αναστροφή των αναχρονιστικών αντιλήψεων για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, ως καίρια προϋπόθεση για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής δικαιοσύνης», καταλήγει.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top