ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ-ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Νεότερες εξελίξεις και ερωτήματα - Τα χρονικά περιθώρια για αναπνευστήρες και ΜΕΘ μειώνονται

ΚΥΠΡΟΣ-ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Νεότερες εξελίξεις και ερωτήματα - Τα χρονικά περιθώρια για αναπνευστήρες και ΜΕΘ μειώνονται

Κάπως καλύτερα, αλλά χωρίς να επιτρέπουν ακόμη αισιοδοξία, ήταν τα δεδομένα της Πέμπτης (02/04) σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας στην Κύπρο.

Προφανώς, όλοι οι ειδικοί εξακολουθούν να εμμένουν στην ανάγκη τήρησης των μέτρων ασφαλείας που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση. Όπως δήλωσε εκ νέου το πρωί της Παρασκευής (03/04) ο Δρ. Λοϊζου, μέλος της επιδημιολογικής ομάδας, ‘υγιεινή χεριών, κρατάμε αποστάσεις, δεν ακουπάμπε το πρόσωπό μας και μένουμε σπίτι’.

Όπως ειπώθηκε και παραπάνω, τα νέα δεδομένα δεν φανερώνουν σε καμία περίπτωση φως στο τούνελ και αναμένεται μακρύς δρόμος. Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 36 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού με τον αριθμό των ελέγχων να φτάνει τους 603. Αν και ο αριθμός των δειγμάτων ήταν κατά 23% περίπου μειωμένος από προχθες Τετάρτη (01/04), εντούτοις, τα κρούσματα ήταν 38% λιγότερα από αυτά που επιβεβαιώθηκαν την Τετάρτη. Πράγμα που δείχνει μικρή μείωση.

Πλέον, προστέθηκε και ένας άλλος θάνατος, μίας 77χρονης γυναίκας με υποκείμενα νοσήματα. Ο αριθμός των νεκρων έφτασε τους 10.

Μάλιστα, παρουσιάστηκε και έρευνα επιδημιολογικών δεδομένων με ενδιαφέρουσα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Στην έρευνα συμπεριλαμβάνονται στατιστικά ανά επαρχία, ανά φύλο, κλινικά χαρακτηριστικά ασθενών και εστίασε στις 2 μεγάλες εστίες διασποράς του ιού, Πάφο και Αραδίππου.

Μετά και από πολλές καταγγελίες που δέχεται η κυβέρνηση, αναμένονται τα νεότερα τόσο σε σχέση με την διενέργεια των σχετικών εξετάσεων, όσο και με την οργάνωση, στελέχωση και εξοπλισμό των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων. Εκεί παρουσιάζεται το μεγάλο διακύβευμα και εκεί θα κριθούν ανθρώπινες ζωές συμπολιτών μας.

Όπως δήλωσε χθες Πέμπτη (03/04) ο Υπουργός Υγείας, ξεκινάει από σήμερα η διενέργεια περαιτέρω εξετάσεων σε Πάφο και Αραδίππου. Στην Πάφο αναμένονται να γίνουν παράλληλα και εξετάσεις που θα εντοπίζουν αντισώματα του ιού, για να εξακριβωθεί το κατά πόσον κάποιος πέρασε τον ιό στο παρελθόν. Με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουν οι ειδικοί να αντλήσουν και περισσότερα στοιχεία σε σχέση με την εξάπλωση του ιού στην κοινότητα. Σύμφωνα με τον Υπουργό, στην Πάφο θα διεξαχθούν 1000 εξετάσεις μόνο για αρχή.

Παράλληλα, στον Δήμο Αραδίππου ξεκίνησαν οι δειγματοληψίες οι οποίες γίνονται μέσω ‘drive through’ καθώς η διενέργεια των εξετάσεων γίνεται ως επί το πλείστον χωρίς να εξέλθουν του αυτοκίνητου τους οι πολίτες.

Στο μεταξύ, πληθαίνουν και οι καταγγελίες τόσο για την οργάνωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, όσο και για τον προστατευτικό εξοπλισμό και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ο Υπουργός Υγείας απαντά ότι υπάρχει προστατευτικός εξοπλισμός αλλά υπάρχει πρόβλημα στον συντονισμό και στην επικοινωνία του ΟΚΥπΥ.

Όμως, παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού για επάρκεια σε αναπνευστήρες και κλίνες ΜΕΘ για την ώρα, εντούτοις, η κυβέρνηση φαίνεται να χάνει το στοίχημα της εξαγγελίας που έθεσε. Υπενθυμίζεται ότι είχε υποστηριχτεί ότι μέχρι αρχές Απριλίου θα υπάρξουν 126 κλίνες ΜΕΘ με αναπνευστήρες μόνο για τα περστατικά κορωνοϊού και άλλοι 80 αναπνευστήρες για άλλα περιστατικά. Μέχρι στιγμής τα πράγματα δεν φαίνονται να ανταποκρίνοται σε αυτό τον αριθμό και το τοπίο παραμένει θολό, καθώς υπάρχει διαφορετική ενημέρωση συνεχώς. Μέχρι προχθές Τετάρτη (01/04) οι κλίνες ξεπερνούσαν οριακά τις 50 ενώ υπάρχει νεότερη εξαγγελία από εκπρόσωπους του ΟΚΥπΥ για περίπου 78 κλίνες ΜΕΘ με αναπνευστήρα στο σύνολό τους, μέχρι αύριο Σάββατο (03/04). Επίσης, ειπώθηκε ότι εντός του προγραμματισμού είναι να υπάρξουν ακόμη 20 κλίνες μέχρι τις 10 Απριλίου.

Τέλος, σύμφωνα με καταγγελίες του κ. Κούμα, Πρόεδρο της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών, συμφωνήθηκε να προχωρήσουν σε οικοδόμηση λυόμενου κτιρίου που θα λειτουργήσει ως Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, το οποίο θα είναι έτοιμο σε 35 μέρες. Κάτι ετεροχρονισμένο καθώς η ανάγκη θα υπάρξει πιο άμεσα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top