ΔΙΕΘΝΗ

Νέα δίκτυα ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, προστέθηκαν στα 'δίκτυα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων'

Νέα δίκτυα ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, προστέθηκαν στα 'δίκτυα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων'

Είκοσι τέσσερα νέα δίκτυα ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα προστεθούν στα πρώτα 17 δίκτυα ευρωπαϊκών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Συγκεκριμένα τα 24 δίκτυα ευρωπαϊκών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, τα οποία επιλέχθηκαν από 62 αιτήσεις που παρελήφθησαν, συγκεντρώνουν 165 ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από 26 κράτη μέλη και άλλες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+ . Τα δίκτυα αυτά θα εμβαθύνουν τη συνεργασία μεταξύ των ιδρυμάτων, των σπουδαστών και του προσωπικού τους, και θα τους επιτρέψουν να συνενώσουν τους ηλεκτρονικούς και φυσικούς τους πόρους, τα μαθήματα, την εμπειρογνωμοσύνη, τα δεδομένα και τις υποδομές τους, αναφέρει η Κομισιόν.

Η Κομισιόν διεξήγαγε πρόσφατα έρευνα στα ήδη υφιστάμενα 17 δίκτυα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων που επιλέχθηκαν πέρυσι. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της το 96% των ιδρυμάτων εξέφρασε την άποψη ότι θα ήταν καλύτερα προετοιμασμένα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού αν το δίκτυο τους είχε τεθεί σε πλήρη λειτουργία νωρίτερα. Πάνω από το 60% των ιδρυμάτων υποστήριξε ότι η συμμετοχή τους σε δίκτυα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων τα έχει ήδη βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες δυσκολίες εξαιτίας της κρίσης.

Η δημιουργία κοινής εικονικής πανεπιστημιούπολης, η διοργάνωση κοινών συνδυαστικών μαθημάτων και η καθιέρωση κοινών διδακτικών μονάδων στα προγράμματα σπουδών όλων των συμμετεχόντων πανεπιστημίων αποτελούν κατάλληλα παραδείγματα.

Τα «ευρωπαϊκά πανεπιστήμια» έχουν επίσης ως στόχο να στηρίξουν τη διά βίου μάθηση δίνοντας τη δυνατότητα στους εκπαιδευόμενους κάθε ηλικίας να λαμβάνουν διαπιστευτήρια που βεβαιώνουν την ολοκλήρωση μαθημάτων ή προγραμμάτων επιμόρφωσης.

Συνολικά, για τα πρώτα 41 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια διατίθεται προϋπολογισμός ύψους έως και 287 εκατ. ευρώ. Σε κάθε συμμαχία θα χορηγηθούν έως και 5 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Erasmus+ και έως και 2 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Horizon 2020» για τρία έτη. Έτσι, θα αρχίσουν να εφαρμόζουν τα σχέδιά τους και θα προλειάνουν το έδαφος ώστε να ακολουθήσουν και άλλα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την ΕΕ. Η χρηματοδότηση και από τα δύο προγράμματα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης και του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας. Η πρόοδος της κάθε συμμαχίας θα αποτελεί αντικείμενο στενής παρακολούθησης.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top