ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν και Λουκασένκο συμφώνησαν να συμμετάσχουν Λευκορώσοι στη δοκιμή εμβολίου, τι επικρατεί στη χώρα

Πούτιν και Λουκασένκο συμφώνησαν να συμμετάσχουν Λευκορώσοι στη δοκιμή εμβολίου, τι επικρατεί στη χώρα

Οι Πρόεδροι της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Αλεξάντρ Λουκασένκο, συμφώνησαν να συμμετάσχουν Λευκορώσοι  εθελοντές στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών του ρωσικού εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού, που παράγεται στην Ρωσία, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας BelTA επικαλούμενο το γραφείο Τύπου του Λουκασένκο. 

       
Επίσης, σύμφωνα με το BelTA, η Λευκορωσία θα είναι η πρώτη χώρα στην οποία θα δοθεί το εν λόγω εμβόλιο.   
 
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ανακοινώσει στις αρχές Αυγούστου, ότι η Ρωσία πρώτη στον κόσμο ενέκρινε το εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού. Ο Πούτιν είχε αναφέρει τότε ότι μια από τις δύο του κόρες έχει κάνει ήδη το εμβόλιο.  
 
Η δήλωση του αυτή είχε προκαλέσει αμφιβολίες στους κύκλους των εμπειρογνωμόνων στον τομέα της ιατρικής περίθαλψης διεθνώς, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η Ρωσία δεν έχει πραγματοποιήσει ακόμη τις κλινικές δοκιμές ευρείας κλίμακας, οι οποίες θα έδιναν στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου.    
 
Ωστόσο το ρωσικό υπουργείο Υγείας είχε χαρακτηρίσει τους ισχυρισμούς αυτούς αβάσιμους, ενώ ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων, Κιρίλ Ντμίτριεφ,  είχε δηλώσει ότι ήδη 20 χώρες έχουν παραγγείλει από την Ρωσία περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο δόσεις του ρωσικού εμβολίου.   
 
Στο μεταξύ, ο Πάβελ Λατούσκο, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της Λευκορωσίας , ζητά  τον τερματισμό των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λευκορωσία και τη διερεύνηση των βίαιων επιθέσεων, οι οποίες σημειώθηκαν κατά τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες εναντίον του προέδρου  Αλεξάντρ Λουκασένκο.
 
Δηλώνει επίσης ότι οι απλοί Λευκορώσοι, σε αντίθεση με τους δημοσίους υπαλλήλους, δεν φοβούνται πλέον. "Απαιτούμε να σταματήσουν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να διερευνηθούν όλες οι περιπτώσεις βίαιων συλλήψεων κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών", δήλωσε το μέλος του Eπταμελούς Προεδρείου του Συντονιστικού Συμβουλίου της λευκορωσικής αντιπολίτευσης σε συνέντευξη του η οποία θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας "Die Welt".
 
Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Στίβεν Μπίγκαν ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον δεν διαθέτει ενδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία σκοπεύει να επέμβει στρατιωτικά στη Λευκορωσία, ενώ ζήτησε από το Μινσκ να αφήσει ελεύθερους όλους τους πολιτικούς κρατούμενους. 
 
"Φυσικά θα ήταν απολύτως ανεπιθύμητο, αλλά δεν διαθέτουμε καμία ένδειξη πέρα από κάποιες δημόσιες δηλώσεις που έχουμε ακούσει", δήλωσε ο Μπίγκαν από το Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, μετά τη συνάντησή του με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια. 
 
Ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός θα επισκεφθεί αύριο την Τρίτη τη Μόσχα και θα συνομιλήσει με ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους για την κρίση στη Λευκορωσία, τον έλεγχο των όπλων και τη Βόρεια Κορέα, όπως εξήγησε ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Ρωσία Τζον Σάλιβαν. 
 
Στο μεταξύ Βίλνιους και Μινσκ αλληλοκατηγορούνταν σήμερα για παραβιάσεις των κοινών τους συνόρων, μετά την εκτόξευση από τη Λιθουανία μπαλονιών σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Λευκορώσους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές. 
 
Σύμφωνα με τη Λιθουανία, στρατιωτικό ελικόπτερο της Λευκορωσίας παραβίασε χθες Κυριακή τον εναέριο χώρο της λίγα λεπτά προτού χιλιάδες άνθρωποι σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα μήκους 30 χιλιομέτρων μεταξύ του Βίλνιους και των συνόρων. 
 
Το Συντονιστικό Συμβούλιο της λευκορωσικής αντιπολίτευσης δεν γνωρίζει πού κρατούνται τα μέλη του συμβουλίου Όλγα Κοβαλκόβα και Σεργκέι Ντιλέφσκι που συνελήφθησαν νωρίτερα σήμερα στο Μινσκ από τις δυνάμεις ασφαλείας, δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Μαξίμ Ζνακ, μέλος του προεδρείου του Συντονιστικού συμβουλίου.    
 
"Δεν έχουμε πληροφορίες για το πού κρατούνται. Με την υπόθεση ασχολούνται δικηγόροι. Ελπίζω ότι θα τους ενημερώσουν" δήλωσε ο Ζνακ, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες, τα δύο μέλη του Συντονιστικού συμβουλίου συνελήφθησαν για παραβάσεις διοικητικού χαρακτήρα και όχι για διάπραξη ποινικών αδικημάτων.          
 
Στην σελίδα της Κοβαλκόβα στο Facebook αναφέρεται ότι τον Ντιλέφσκι και την Κοβαλκόβα τους συνέλαβαν με την κατηγορία ότι διοργάνωσαν συγκέντρωση χωρίς την άδεια των αρχών. "Οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων τους κατηγόρησαν για διοργάνωση μαζικής εκδήλωσης χωρίς την άδεια των αρχών και τους οδήγησαν στην κλούβα", αναφέρει το κείμενο, ενώ διευκρινίζεται ότι η σύλληψή τους έγινε στην είσοδο του εργοστασίου τρακτέρ του Μίνσκ (MTZ) όπου ο Ντιλέφσκι και η Κοβαλκόβα "πήγαν για να μιλήσουν με τους απεργούς εργάτες και τον αναπληρωτή διευθυντή για θέματα ιδεολογίας".   
 
Στο Μινσκ συνελήφθη σήμερα για παραβάσεις διοικητικού χαρακτήρα ο πρόεδρος της απεργιακής επιτροπής του εργοστασίου κατασκευής αμαξωμάτων φορτηγών Αλεξάντρ Λαβρινόβιτς, μεταδίδει το TASS επικαλούμενο την εκπρόσωπο τύπου της αστυνομίας του Μινσκ.
 
Επίσης ο συμπρόεδρος της απεργιακής επιτροπής της εταιρείας Belaruskalia Ανατόλι Μποκούν, παραπέμφθηκε στην δικαιοσύνη, όπου δικάζεται σήμερα κεκλεισμένων των θυρών από δικαστήριο στην πόλη Σολιγκόρσκ.    
 
Η νομπελίστρια συγγραφέας Σβετλάνα Αλεξέγιεβιτς, η οποία είναι μέλος του προεδρείου του Συντονιστικού συμβουλίου της αντιπολίτευσης, κλήθηκε από την Ανακριτική Επιτροπή της Λευκορωσίας για ανάκριση  σε σχέση με την συμμετοχή της στην ίδρυση  αντικυβερνητικής οργάνωσης, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο τύπου του Συντονιστικού συμβουλίου.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση η Αλεξέγιεβιτς θα πρέπει να παρουσιασθεί στην Ανακριτική  Επιτροπή μεθαύριο Τετάρτη. 
 
"Η Σβετλάνα Αλεξέγιεβιτς εκλήθη να παρουσιασθεί την Τετάρτη στις 14:00 στην Ανακριτική Επιτροπή ως μάρτυρας  στην υπόθεση ποινικής δίωξης που έχει ασκηθεί  για το γεγονός της σύστασης του Συντονιστικού συμβουλίου. Η Σβετλάνα πρόκειται  να πάει" αναφέρεται στην ανακοίνωση του  Συντονιστικού συμβουλίου.      
 
Στο μεταξύ, η πρώην υποψήφια για την προεδρία της Λευκορωσίας, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια,  θα μιλήσει αύριο μέσω βίντεοδιασκεψης, ενώπιον ευρωβουλευτών, στην έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Eξωτερικών Yποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία θα έχει ως θέμα τις εξελίξεις στην Λευκορωσία, ανακοίνωσε  το γραφείο τύπου του Ευρωκοινοβουλίου.    
 
Στην συνεδρίαση θα λάβει επίσης μέρος η γενική γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης Χέλγκα Σμιντ.    

 

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top