ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΛΙΣΤΑ ΓΙΩΡΚΑΤΖΗ: Αφέθηκε να 'αιωρείται' για ακόμη μια φορά η δημοσιοποίησή της - Διλήμματα και αλληλοεπίρριψη ευθυνών

ΛΙΣΤΑ ΓΙΩΡΚΑΤΖΗ: Αφέθηκε να 'αιωρείται' για ακόμη μια φορά η δημοσιοποίησή της - Διλήμματα και αλληλοεπίρριψη ευθυνών

Ακόμη μια συνεδρία της Αd Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διερεύνηση Θεμάτων που αφορούν σε Δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, κατέληξε εκ νέου στο μηδέν με την αλληλοεπίρριψη ευθυνών να κυριαρχεί στις τοποθετήσεις βουλευτών και Προέδρου της Βουλής. Έτσι, έληξε και πάλι χωρίς να υπάρξει κάποια εξέλιξη με την πολύκροτη Λίστα Γιωρκάτζη και την σχετική απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για άμεση δημοσιοποίησή της.

Του Γιώργου Τάττη

Όπως διαφάνηκε, το κάλεσμα για την συνεδρία από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη, είχε να κάνει με απόφασή του να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, τονίζοντας πως δεν πρόκειται να ασχοληθεί ξανά με το ζήτημα και ούτε θα προχωρήσει με την δημοσιοποίησή της, καθώς «υπάρχουν νομικά κωλύματα» και «δεν μπορεί να αγνοήσει την γνωμάτευση του Γενικού Ελεγκτή και τις άλλες εισηγήσεις που υπήρξαν, οδηγώντας σε πιθανές αγωγές εναντίον του κράτους».

Έτσι, το δίλλημα που τέθηκε ήταν (1) να δοθεί, υπό μορφή απορρήτου η Λίστα Γιωρκάτζη σε μέλος της Ad Hoc Επιτροπής ή σε κομματάρχη, και να προχωρήσει το άλλο πρόσωπο στη δημοσιοποίησή της, ή σε περίπτωση άρνησης, (2) να τεθεί χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου για τις διαδικασίες της Ad Hoc Επιτροπής, για να πάει η εν λόγω Επιτροπή στην Ολομέλεια επιδεικνύοντας το έργο που έγινε με την ανάλυση των δεδομένων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «θέλω να σας βοηθήσω να υλοποιήσετε με νόμιμο τρόπο την απόφασή σας», αλλά δεν πρόκειται ο ίδιος να προβεί στην δημοσιοποίηση. Επιπρόσθετα, όπως διευκρίνισε, «δεν πρόκειται εγώ να γίνω όχημα προεκλογικών κομματικών αγώνων», εξού και θέλησε να μπει χρονοδιάγραμμα.

Παραμερίζεται η άμεση δημοσιοποίηση και "οργανώνεται" η Ad Hoc Επιτροπή

Τελικά, παρά τις προτροπές για άμεση δημοσιοποίηση της Λίστας, αλλά και τις ενστάσεις, από διάφορα μέλη της Επιτροπής, το θέμα με την άμεση δημοσιοποίησή της από άλλο πρόσωπο παρέμεινε να αιωρείται στην ατμόσφαιρα, χωρίς να λαμβάνεται μια τελική απόφαση με προτάσεις συγκεκριμένων προσώπων που θα μπορούσαν να το πράξουν, αντί του κ. Συλλούρη.

Το αποτέλεσμα, ως εκ τούτου, είναι να καθοριστούν οι προτεραιότητες της Επιτροπής, να οργανωθεί η θεματολογία, ούτως ώστε να καλεστούν και οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες για να συμβάλλουν στην ανάλυση των δεδομένων. Με αυτό τον τρόπο θα δρομολογηθεί γρηγορότερα η διαδικασία και θα επιδειχθεί και το απαιτούμενο έργο, το οποίο είναι και λαϊκή απαίτηση της κοινωνίας.

Έτσι, αποφασίστηκε να γίνει συνεδρία την Παρασκευή (4/09) προς συντονισμό των ανωτέρω θεμάτων, ενώ οι εργασίες της επιτροπής θα ξεκινήσουν την Τρίτη (08/09) για 3-4 φορές την εβδομάδα.

 

Τα μέλη της Επιτροπής, διχάστηκαν εκ νέου σε σχέση με το εάν πρέπει να δημοσιοποιηθεί η Λίστα Γιωρκάτζη άμεσα ή όχι, ανεξαρτήτων των ανακριβειών που φαίνεται να υπάρχουν, με το δεύτερο σημείο να ήταν και κοινά αποδεκτό συμπέρασμα.

Οι θέσεις των βουλευτών

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, είπε ότι «δεν είναι θέμα της Ad Hoc επιτροπής το ζήτημα της δημοσιοποίησης. Η Βουλή πρέπει να αποφασίσει και όχι η Επιτροπή», ενώ ήγειρε για ακόμη μια φορά ενστάσεις για τις προθέσεις της Τράπεζας και τα στοιχεία που έχουν δοθεί, διερωτώμενος «εάν γνωρίζουμε ότι οι τράπεζες είπαν την αλήθεια ή αν δεν ήθελαν να εκθέσουν κάποιους, αφήνοντάς τους έξω».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, υποστήριξε την άμεση δημοσιοποίησή της, τονίζοντας ότι "η απόφαση της Ολομέλειας είναι να δημοσιοποιήσουμε την λίστα και ο Πρόεδρος της Βουλής πρέπει να συμμορφωθεί με αυτή την απόφαση», ενώ δήλωσε πως «εάν έχει κάποιος πρόβλημα, ας πάρει την Κυπριακή Δημοκρατία δικαστήριο». Ακολούθως, ενναλακτικά, είπε ότι πρέπει να δοθεί το συντομότερο η ανάλυση των στοιχείων σε εμπειρογνώμονες και να συμφωνηθεί στην Ολομέλεια ποιος θα είναι ο εκπρόσωπος που θα την δημοσιοποιήσει, προτείνοντας τον Αβέρωφ Νεοφύτου ως τον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος.

Επί τούτου, συμφώνησε και ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης, δηλώνοντας επίσης ότι δεν θεωρεί ότι υπάρχει παρανομία στην όποια δημοσιοποίηση της λίστας.

Με την άμεση δημοσιοποίηση της λίστας τάχθηκε και ο Μάριος Μαυρίδης του ΔΗΣΥ, επισημαίνοντας ότι πρέπει όσοι είναι ΠΕΠ να αποδεχθούν την εξέταση όλων των τραπεζικών τους συναλλαγών.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, παρουσιάστηκε αρκετά έντονος στην κριτική του, τασσόμενος επίσης υπέρ της άμεσης δημοσιοποίησής της, τονίζοντας όμως ότι «δεν είναι αρμοδιότητα αυτής της επιτροπής να αναλάβει την δημοσιοποίηση, αλλά της Ολομέλειας», Είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Βουλής θέτει «έωλα επιχειρήματα» για να μην δημοσιεύσει την λίστα, επισημαίνοντας ότι ζήτησε νομική συμβουλή για το «τι γίνεται όταν ο Πρόεδρος ενός Οργάνου αρνείται να υλοποιήσει την απόφαση του Οργάνου».

Τέλος, ο κ. Μιχάλης Γιωργάλλας του Κινήματος Αλληλεγγύη, είπε ότι η Λίστα Γιωρκάτζη χρειάζεται επικαιροποίηση, υποστηρίζοντας ότι αν και θέλει την δημοσιοποίηση, θέλει να προστατέψει όσους συμπολίτες μας ήταν κακώς μέσα στην Λίστα.

Γιώργος Τάττης

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σύλληψη 18χρονου στη Λεμεσό: Αυτά βρήκε στην κατοχή του ΥΚΑΝ – Δείτε φωτογραφίες

Πυρκαγιά στην Πάφο: Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον προσώπου – Φαίνεται να έριχνε πυροτεχνήματα

Συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο την Παρασκευή - Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της αντιπολίτευσης

Kim Kardashian: Η παράξενη απαίτηση από τους βοηθούς της, για να πιει καφέ το πρωί

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top