ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Μεγάλα αναπτυξιακά έργα: Αρωγός για την ανάπτυξη των στρατηγικών στόχων του κράτους και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Μεγάλα αναπτυξιακά έργα: Αρωγός για την ανάπτυξη των στρατηγικών στόχων του κράτους και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Οι υπηρεσίες και ο τομέας των μεγάλων αναπτύξεων αποτελούσε διαχρονικά ένα από τους βασικούς κλάδους ανάπτυξης της οικονομίας.

Τα έργα αυτά, προωθούν τους στρατηγικούς στόχους του κράτους για ανάπτυξη, ενώ προκύπτουν και πολλά οφέλη. Αδιαμφισβήτητο είναι το γεγονός ότι ο κλάδος μεγάλων αναπτύξεων και κατά συνέπεια ο κατασκευαστικός τομέας, αποτέλεσαν τα τελευταία χρόνια έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας. Οι κατασκευές οδήγησαν στην προσέλκυση άμεσων επενδύσεων από το εξωτερικό, εισροή φορολογικών εσόδων στα ταμεία του κράτους και αναπτυξιακό όφελος για την ευρύτερη οικονομία της χώρας, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς και στην επενδυτική βαθμίδα των διεθνών οίκων αξιολόγησης. Επιπλέον, ο κατασκευαστικός κλάδος εργοδοτεί σήμερα πάνω από 40,000 εργαζόμενους, κάτι που επιβεβαιώνει την τεράστια συμβολή του στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, τόσο σε συνεισφορά στο ΑΕΠ, όσο και σε θέσεις εργασίας.

Η Κύπρος προσφέρει μια σειρά πλεονεκτημάτων που προσελκύουν το ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας και την καθιστούν ένα ιδιαίτερα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Τα πλεονεκτήματα αυτά αφορούν τους τομείς του τουρισμού, της φιλοξενίας, της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, του ιατρικού τουρισμού με δυνατότητες παροχής υψηλής ποιότητας εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών προς ασθενείς γειτονικών χωρών. Επιπλέον, πλεονεκτήματα αποτελούν η γεωγραφική της θέση, η ιδιότητα του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα επενδυτικά ταμεία, οι διαχειριστές κεφαλαίων, η παροχή υψηλής ποιότητας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, η εγκατάσταση διεθνών εταιρειών τεχνολογίας, πληροφορικής και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, το φορολογικό καθεστώς το οποίο αποτελεί ένα από τα ευνοϊκότερα στην ΕΕ, το εύρυθμο νομοθετικό πλαίσιο, η ποιότητα του εργατικού δυναμικού της και η οικοδόμηση σύγχρονων υποδομών. Όλα τα πιο πάνω συμβάλλουν στο να αποτελεί η Κύπρος έναν υποσχόμενο επενδυτικό προορισμό.

Τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα που βρίσκονται υπό κατασκευή και εκπροσωπούν τα μέλη του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, άπτονται πολλών τομέων της οικονομίας και η ολοκλήρωσή τους προβλέπεται να αναθερμάνει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Μερικές από τις μεγάλες αναπτύξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και προωθούν τους στρατηγικούς στόχους του κράτους, αποτελούν:

City Of Dreams Mediterranean
Το καζίνο City Of Dreams Mediterranean αποτελεί τη μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη στην Κύπρο, και το συνολικό κόστος επένδυσης αναμένεται να φτάσει τα €650εκ. Το έργο αποτελεί κοινοπραξία μεταξύ Melco και CNS Group.. Μεγάλη είναι η συνεισφορά του έργου στην αγορά εργασίας αφού μέχρι την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να εργοδοτηθούν 11,444 άτομα προσωπικό, ενώ παράλληλα με την αποπεράτωσή του αναμένεται να δημιουργηθούν 6,530 θέσεις εργασίας. Ο αντίκτυπος του έργου στην κυπριακή οικονομία μέχρι στιγμής ανέρχεται στα €417,761,550, ενώ με την ολοκλήρωση του έργου, η ετήσια συνεισφορά στο ΑΕΠ υπολογίζεται να ανέρχεται στο 4%.

 
MΑΡΙΝΑ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ
Ένα έργο της έκτασης και του βεληνεκούς της Μαρίνας Αγίας Νάπας θα έχει σημαντικό οικονομικό όφελος σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Πέραν της σημαντικής εμπορικής και τουριστικής αναβάθμισης της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, η ανάπτυξη του έργου δημιούργησε, δημιουργεί και θα συνεχίσει να δημιουργεί σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας τόσο στην ίδια την εταιρεία (Μαρίνα Αγίας Νάπας) όσο και σε συνεργαζόμενες εταιρείες όπως, κατασκευαστικές, κατασκευαστικών υλικών, εξοπλισμού για οικίες και ναυτικού/ναυτιλιακού εξοπλισμού κ.ο.κ... Επιπρόσθετα, είναι δεδομένη η συμβολή που θα έχει το έργο με την ολοκλήρωσή του στην κυπριακή οικονομία μέσω της συνεισφοράς στο ΑΕΠ.

ΜΑΡΙΝΑ ΛΕΜΕΣΟΥ
Το έργο της Μαρίνας Λεμεσού αποτελεί αναμφίβολα τη μεγαλύτερη επένδυση κυπριακών συμφερόντων, με το συνολικό κόστος να ξεπερνά τα €400 εκ. Ο ρόλος της στην βελτίωση και διαμόρφωση σημαντικών παραγόντων της οικονομίας της Κύπρου αλλά και του κλάδου της ναυτιλίας στο νησί μας, ήταν και συνεχίζει να είναι καταλυτικός. Η Μαρίνα Λεμεσού συνεχίζει να ενισχύει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της Κυπριακής οικονομίας, αποτελεί το έναυσμα για επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή καθορίζοντας πολύ υψηλά πρότυπα ποιότητας και έχει εμπλουτίσει το τουριστικό προϊόν προσελκύοντας περισσότερους τουρίστες υψηλής εισοδηματικής τάξης. Παράλληλα, έχει βελτιώσει την είκονα της Κύπρου στο εξωτερικό, έχει καταφέρει να τοποθετήσει την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη σκαφών αναψυχής και έχει προσελκύσει μερικά από τα μεγαλύτερα σκάφη του κόσμου. Ο ρόλος της στην αναβάθμιση της υποδομής του τομέα της θαλάσσιας αναψυχής και στην βελτίωση και διαμόρφωση διαφόρων μεταρρυθμίσεων στο τομέα της ναυτιλίας, είναι εξίσου καθοριστικός. Ταυτόχρονα, σε τοπικό επίπεδο κυρίως, έχει δημιουργήσει άμεσα και έμμεσα πάνω από 1,000 θέσεις εργασίας ενώ αποτελεί ένα πρωτοποριακό και μεγαλεπήβολο έργο, το οποίο εξακολουθεί να ανοίγει νέες προοπτικές, όχι μόνο για τη Λεμεσό αλλά για την Κύπρο ολόκληρη, αναδεικνύοντας τη Μαρίνα Λεμεσού ως τον καλύτερο πρεσβευτή της Κύπρου στο εξωτερικό και ταυτίζοντας το έργο με την ποιότητα, την εξέλιξη και τον εκσυγχρονισμό.

Neapolis SmartEco City
Αποτελεί μια μεγάλη ανάπτυξη πολλαπλών χρήσεων που περιλαμβάνει κατοικίες, επιχειρηματικό πάρκο, πανεπιστήμιο, νοσοκομείο και εμπορικά καταστήματα. Το έργο βρίσκεται στο στάδιο της αδειοδότησης. Ως μέρος της ανάπτυξης των υπηρεσιών του έργου, λειτουργούν ήδη το πανεπιστήμιο Νεάπολις και το νοσοκομείο Ίασις. Η ανάπτυξη και κατασκευή της Neapolis SmartEco City θα δημιουργήσει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας για μεγάλο διάστημα, ενώ αναμένεται να προσελκύσει εταιρείες από το εξωτερικό για εγκατάσταση στο επιχειρηματικό πάρκο, όπως και μεγάλο αριθμό φοιτητών προσφέροντας σημαντικά στην οικονομία της Πάφου και της Κύπρου γενικότερα.

Limassol Hills Golf Resort
Το αναπτυξιακό έργο Limassol Hills Golf Resort περιλαμβάνει γήπεδο γκόλφ 18 οπών Par-72, λέσχη γκόλφ, εστιατόρια και καφετέριες, κέντρο ευεξίας με πισίνες, αθλητικό κέντρο, μικρό ξενοδοχείο 32 πολυτελών δωματίων, 520 πολυτελείς επαύλεις, 135 μεζονέτες και 121 διαμερίσματα. Επίσης περιλαμβάνει κέντρο συντήρηση μηχανημάτων, σταθμό βιολογικού καθαρισμού του νερού, αγωγούς μεταφοράς νερού από το ΣΑΛΑ και το Πεντάκωμο, φωτοβολταϊκό πάρκο για αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και 230,0002 δημόσιους χώρους πρασίνου. Η ανάπτυξη, βρίσκεται στην Βάσα Κελλακίου, στην επαρχία Λεμεσού. Για την υλοποίηση του έργου, αναμένεται να εργοδοτηθούν περίπου 2,700 άτομα στο στάδιο της κατασκευής του έργου και άλλα 750 περίπου κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του θερέτρου. Επιπλέον, με την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να αυξηθεί η επισκεψιμότητα στην περιοχή και να ανοιχτούν νέες θέσεις εργασίες στις γειτνιάζουσες κοινότητες που έχουν επηρεαστεί δυσμενώς από την αστυφιλία και την ερήμωση. Το κράτος έχει εισπράξει από την Εταιρεία για αντισταθμιστικά τέλη και άλλα δικαιώματα περίπου €2εκ. μέχρι σήμερα. Τα οφέλη με την αποπεράτωση του έργου, το οποίο υπολογίζεται να έχει έσοδα πέραν του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, θα είναι τεράστια για την οικονομία αλλά και για την κοινωνία. Το κράτος θα επωφεληθεί με άμεσους και έμμεσους φόρους τουλάχιστον με €300εκ σε διάρκεια περίπου 25 με 30 χρόνων που χρειάζονται για την πλήρη υλοποίηση της ανάπτυξης.


EAGLE PINE GOLF RESORT
Το καινούργιο έργο βρίσκεται στην Επαρχία Λεμεσού και έχει έκταση 1,717,621m2. Το συνολικό κόστος της επένδυσης εκτιμάται γύρω στα €500εκ. Με την ολοκλήρωση και λειτουργία του θερέτρου εκτιμάται ότι θα εργοδοτηθούν 300 άτομα στις κατασκευές και τα εργοτάξια, τα επόμενα 10 χρόνια. Για τη λειτουργία των Leisure Elements του θερέτρου (Γήπεδο Golf, Club House, Ξενοδοχείο και Εμπορικό Κέντρο) αναμένεται να εργοδοτηθούν 200 υπάλληλοι. Με την ολοκλήρωση και λειτουργία του έργου, τα οφέλη του κράτους υπολογίζονται σε €200εκ ΦΠΑ και άμεση φορολογία από τις πωλήσεις υπηρεσιών και προϊόντων.

 

Limassol Greens
Το έργο ξεκίνησε να υλοποιείται το τέταρτο τρίμηνο του 2019 και το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται στα €400εκ. Το έργο εργοδοτεί 15 άτομα με συνολικό μισθολόγιο €750.000, ενώ το κράτος εισέπραξε €5εκ από την έναρξη του έργου. Μεσοπρόθεσμα, αναμένεται να δημιουργηθούν 350 θέσεις εργασίας και 800 έμμεσες θέσεις εργασίας (σύμβουλοι, εργολάβοι κλπ.). Σε μετέπειτα στάδιο τα έσοδα του κράτους υπολογίζονται να είναι πέραν των €200εκ (φορολογίες, ΦΠΑ, άδειες).

 

Minthis Resort
Το πρωτοποριακό και πολυσύνθετο αναπτυξιακό έργο Minthis της εταιρείας Pafilia Property Developers Ltd βρίσκεται στην επαρχία Πάφου σε μια απέραντη έκταση γης 5 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων. Το συνολικό κόστος της επένδυσης εκτιμάται στα €500 εκατομμύρια των οποίων τα €100 εκατομμύρια αφορούν υπηρεσίες και υποστηρικτικές υποδομές. Πιο συγκεκριμένα το έργο περιλαμβάνει γήπεδο γκολφ 18 οπών με πλήρεις εγκαταστάσεις κατάρτισης και πρακτικής. Επιπρόσθετα, περιλαμβάνει εστιατόρια και αθλητικό κέντρο το οποίο απαρτίζεται από ιππικό κέντρο, γήπεδα τένις και γήπεδα καλαθόσφαιρας. Οι υποστηρικτικές εγκαταστάσεις του έργου ολοκληρώνονται με την κατασκευή ενός πρωτοποριακό κέντρου ευεξίας το οποίο συμπεριλαμβάνει πισίνα, γυμναστήριο, υδρομασάζ και σάουνα. Τέλος, το θέρετρο Minthis διαθέτει μικρή ξενοδοχειακή μονάδα που συγκροτείται από πολυτελείς σουίτες που θα προσφέρουν ξενοδοχειακές υπηρεσίες και ανέσεις, ενώ θα διατίθενται προς πώληση πολυτελείς επαύλεις και σουίτες. Μέχρι σήμερα έχουν πωληθεί και κατασκευαστεί 77 ανεξάρτητες πολυτελείς επαύλεις ενώ άλλες 22 πολυτελείς επαύλεις βρίσκονται υπό κατασκευή. Επιπρόσθετα, έχουν ήδη κατασκευαστεί 69 πολυτελείς σουίτες και διαμερίσματα και άλλες 140 βρίσκονται υπό κατασκευή. Με την αποπεράτωση του έργου θα κατασκευαστούν συνολικά 415 ανεξάρτητες πολυτελείς επαύλεις ενώ σε 15 ενιαίες αναπτύξεις θα κατασκευαστούν 350 σουίτες και διαμερίσματα. Τέλος, έχουν δημιουργηθεί 500 μόνιμες θέσεις εργασίας ενώ ένας μεγάλος αριθμός περί των 800 ατόμων εργοδοτείται στις κατασκευαστικές εργασίες.

Τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορονοϊού, όπως επίσης και ο έντονος ανταγωνισμός που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, δημιούργησε την ανάγκη να εκσυγχρονιστούν οι δομές και οι πρακτικές που ακολουθούνται από τους κατασκευαστές των μεγάλων αναπτυξιακών έργων, για να μπορέσουν να ενδυναμώσουν την ανταγωνιστικότητα τους, και μέσω των έργων τους να μπορέσουν να μετατρέψουν το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Κύπρο χειροπιαστή πραγματικότητα. Παράλληλα, οι συντονισμένες προσπάθειες που έγιναν από τον Σύνδεσμο Μεγάλων Αναπτύξεων σε συνδυασμό με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, είχαν ως αποτέλεσμα τις βελτιώσεις του Προγράμματος Μόνιμης Διαμονής, κάτι που θα βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων που αποτελούσαν αντικίνητρα σε υποψήφιους επενδυτές στο παρελθόν.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top