ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός – Ασθενείς: Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών

Κορωνοϊός – Ασθενείς: Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών

Οι παχύσαρκοι ασθενείς δεν κινδυνεύουν μόνο από τις σοβαρές επιπλοκές της Covid-19, αλλά σύμφωνα με αποτελέσματα νέας έρευνας, οι επιπλοκές αυτές μπορεί να τους ακολουθούν και αργότερα στην πορεία της ζωής τους

Αρκέτες προϋπάρχουσες παθήσεις όπως η παχυσαρκία, μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση των ασθενών που μολύνονται από τον κορωνοϊό και να τους οδηγήσουν μέχρι και σε θάνατο.

Απ’ ότι φαίνεται όμως, οι επιπλοκές της νόσου μπορεί να τους ακολουθήσουν και αργότερα στη ζωή τους. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης του ιατρικού κέντρου Cleveland Clinic, όσοι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι νόσησαν από κορωνοϊό, είχαν αυξημένο κίνδυνο να βιώσουν τις μακροχρόνιες συνέπειες της νόσου σε σύγκριση με τους ασθενείς που διατηρούσαν ένα φυσιολογικό βάρος: «Είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη αποδεικνύει ότι οι ασθενείς με μέτρια ή σοβαρή παχυσαρκία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν μακροχρόνιες επιπλοκές της COVID-19 πέρα ​​από την οξεία νόσηση» τονίζει ο Ali Aminian γιατρός και διευθυντής του Ινστιτούτου Βαριατρικής και Μεταβολισμού του ιατρικού κέντρου Cleveland Clinic. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Diabetes, Obesity and Metabolism.

Η παχυσαρκία είναι μια περίπλοκη νόσος που μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες όμως μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία των ασθενών όπως αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, θρομβώσεις και πνευμονικές νόσους. Ένας ασθενής θεωρείται παχύσαρκος όταν ο Δείκτης Μάζας Σώματος υπερβαίνει τις 30 μονάδες.Όσον αφορά τη νόσηση από κορωνοϊό, οι παχύσαρκοι ασθενείς έχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση που μπορεί να οδηγήσει σε νοσηλεία στο νοσοκομείο, εισαγωγή στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ακόμα και σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής.

Η μελέτη

Σε αυτή τη μελέτη παρατήρησης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μητρώο ασθενών του ιατρικού κέντρου που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό για μια περίοδο 5 μηνών, από το Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Ιούλιο του 2020 και με ιατρική παρακολούθηση που διήρκησε μέχρι και τον Ιανουάριο του 2021.

Οι ερευνητές εξέτασαν τρεις δείκτες πιθανών μακροχρόνιων επιπλοκών από τον κορωνοϊό, την εισαγωγή στο νοσοκομείο, τη θνησιμότητα και την ανάγκη διαγνωστικών και ιατρικών ελέγχων, σε περίπτωση που πραγματοποιήθηκαν 30 μέρες ή ακόμα και αργότερα από την πρώτη θετική διάγνωση. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες ανάλογα με το βάρος τους και τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν μεταξύ τους με βάση το Δείκτη Μάζας Σώματος: 18,5-24,9 (φυσιολογικό), 25-29,9 (υπέρβαρο), 30-34,9 (ήπια παχυσαρκία), 35-39.9 (μέτρια παχυσαρκία) και 40 ή μεγαλύτερη (σοβαρή παχυσαρκία).

Στα τελικά αποτελέσματα αυτής της μελέτης συμπεριλήφθηκαν συνολικά 2,839 ασθενείς που δε χρειάστηκαν εισαγωγή σε ΜΕΘ και επιβίωσαν της σοβαρής νόσησης. Η ομάδα με το φυσιολογικό ΔΜΣ χρησιμοποιήθηκε ως συγκριτικό εργαλείο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αποδεικνύουν ότι οι ασθενείς πάσχουν από το σύνδρομο post Covid. Συγκεκριμένα, κατά την ιατρική τους παρακολούθηση 10 μήνες μετά την σοβαρή νόσηση, το 44% των συμμετεχόντων στη μελέτη χρειάστηκε εισαγωγή στο νοσοκομείο και το 1% πέθανε. Επιπλέον, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε σύγκριση με ασθενείς με φυσιολογικό ΔΜΣ, ο κίνδυνος εισαγωγής στο νοσοκομείο ήταν 28% και 30% υψηλότερος σε ασθενείς με μέτρια και σοβαρή παχυσαρκία, αντίστοιχα.

Όσον αφορά την ανάγκη για διαγνωστικές εξετάσεις, ήταν υψηλότερη κατά 25% και 39% για τους ασθενείς με μέτρια και σοβαρή παχυσαρκία, αντίστοιχα. Πιο συγκεκριμένα, οι ασθενείς με ΔΜΣ 35 ή μεγαλύτερο χρειάστηκε να υποβληθούν σε διαγνωστικές εξετάσεις για την αξιολόγηση καρδιακών, πνευμονικών, αγγειακών, νεφρικών, γαστρεντερικών και ψυχικών διαταραχών.

Πώς εξηγείται αυτό το φαινόμενο; «Οι παρατηρήσεις αυτής της μελέτης μπορούν πιθανώς να εξηγηθούν από τους υποκείμενους μηχανισμούς της παχυσαρκίας, όπως η κατασταση υπερφλεγμονής, η ανοσολογική δυσλειτουργία και οι συννοσηρότητες» συμπληρώνει ο Bartolome Burguera μεταδιδακτορικός γιατρός και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού του Cleveland Clinic.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Είχε απελαθεί από την Κύπρο και την βρήκαν να εργάζεται σε ξενοδοχείο - Παρουσίασε πλαστό έγγραφο

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top