ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το νερό μπήκε στ’ αυλάκι για την επίλυση του Κυπριακού – Διαβάστε το αισιόδοξο μήνυμα του Ε/Κύπριου διαπραγματευτή

Το νερό μπήκε στ’ αυλάκι για την επίλυση του Κυπριακού – Διαβάστε το αισιόδοξο μήνυμα του Ε/Κύπριου διαπραγματευτή

Μετά από ένα ομολογουμένως μεγάλο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο το Κυπριακό βρισκόταν τρόπον τινά σε στασιμότητα, έρχονται σήμερα οι εξελίξεις να φέρουν μια συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς το τι μέλλει γενέσθαι.

Η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού έχει επαναρχίσει κάτω από πολύ καλύτερες συνθήκες από προηγούμενες φορές και υπάρχουν οι πιο θεμελιώδεις προϋποθέσεις για να προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση της λύσης, είπε ο Ε/κ διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ενημερώνοντας το απόγευμα ξένες αντιπροσωπείες που συμμετέχουν σε διεθνές συνέδριο του ΑΚΕΛ, στο συνεδριακό κέντρο “Φιλοξενία”.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είπε ότι η εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί στην τουρκοκυπριακή ηγεσία είναι “η πιο δυνατή αντίδραση της τουρκοκυπριακής κοινότητας μπροστά στο να χάσουν την ταυτότητα και την αυτόνομή τους παρουσία”.

Όπως ανέφερε, σήμερα οι Τουρκοκύπριοι, όσο και οι Ελληνοκύπριοι, επιθυμούν την επανένωση και την ευρωπαϊκή προοπτική. Η λογική του Τούρκου προέδρου, όπως ο ίδιος την παρουσίασε όταν επισκέφθηκε τα κατεχόμενα το Σεπτέμβριο, υποδείκνυε μια διαδικασία ντε φάκτο ενσωμάτωσης των κατεχομένων στην Τουρκία και βεβαίως δεν είναι αυτό που επιθυμούν οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι έχουν ανησυχίες, όπως και 'μεις, όμως η προοπτική του να ενσωματωθούν ντε φάκτο στην Τουρκία δεν είναι κάτι με το οποίο είναι ευτυχείς, εξήγησε ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής.

Με την εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί καταφέραμε την επανέναρξη της διαδικασίας κάτω από πολύ καλύτερες συνθήκες και σήμερα υπάρχει ένα περιβάλλον πάρα πολύ θετικό και μια πολύ θετική ατμόσφαιρα, είπε στη συνέχεια, όμως, υπέδειξε, δεν βρισκόμαστε παρά μόνο στην αρχή.

“Παρόλα ταύτα πιστεύουμε ότι έχουμε τις πιο θεμελιώδεις προϋποθέσεις προκειμένου να προχωρήσουμε προς μια επίλυση του Κυπριακού και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε οτιδήποτε είναι δυνατό προκειμένου να αρπάξουμε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας που έχει ανοίξει μπροστά μας. Χωρίς οποιαδήποτε χρονοδιαγράμματα και χωρίς να κάνουμε οτιδήποτε που θα διακινδυνεύσει αυτή τη διαδικασία, επιθυμούμε να δουλέψουμε πάρα πολύ σκληρά και εμπιστευόμαστε ότι και από την άλλη πλευρά υπάρχει παρόμοια πολιτική βούληση να διαπραγματευθούν με σοβαρότητα και εν τέλει να θέσουμε ένα τέρμα στην κατοχή”, είπε.

Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής αναφέρθηκε στη σύγκρουση του κ. Ακιντζί με την Άγκυρα, μετά την εκλογή του, σύγκρουση, η οποία, όπως είπε, μας υπενθύμισε ότι το κλειδί της επίλυσης του Κυπριακού βρίσκεται στα χέρια της Άγκυρας.

Παρά το ότι ο κ. Ακιντζί επέστρεψε στην Κύπρο από την Τουρκία πιο ενθαρρυμένος παρά αποθαρρυμένος, εντούτοις πρέπει να δούμε τι θα συμβεί στην πράξη, σημείωσε, προσθέτοντας πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έχει κερδίσει κάποιο έδαφος σε κάποια θέματα, όμως κάποια άλλα θέματα παραμένουν εκατό τοις εκατό στα χέρια της Τουρκίας, όπως η παρουσία του στρατού κατοχής, το σύστημα των εγγυήσεων, το πρόβλημα των εποίκων, το εδαφικό.

Εάν ο κ. Ακιντζί έχει τη βούληση να διαπραγματευθεί και έχει την άμεση στήριξη της Άγκυρας, αυτό θα κάνει την πραγματική διαφορά, είπε.

Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από την Άγκυρα, ανέφερε, είναι ότι είναι πρόθυμοι να παίξουν το δικό τους παιχνίδι και να έχουν το δικό τους ρόλο. Η Τουρκία, όπως είπε, επιθυμούσε την επανέναρξη των συνομιλιών, όμως δεν γνωρίζουμε ακόμα και σήμερα σε ποιο βαθμό είναι πρόθυμη να δεσμευθεί και να δουλέψει για λύση του Κυπριακού.

Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής είπε ότι οι εκλογές στην Τουρκία την Κυριακή είναι μια πηγή ανησυχίας, όχι μόνο για τους Ελληνοκύπριους, αλλά και για τους Τουρκοκύπριους, γιατί δεν υπάρχουν τα εργαλεία για να ερμηνεύσουμε οποιαδήποτε εν δυνάμει αποτελέσματα.

“Δεν γνωρίζουμε κατά πόσον ο κ. Ερντογάν θα επιτύχει να έχει την απαραίτητη πλειοψηφία για να αλλάξει το σύστημα ή κατά πόσο θα υποχρεωθεί να προβεί σε συνασπισμό με κάποιο άλλο κόμμα, που θα μπορούσε να είναι ένα κόμμα της άκρας δεξιάς. Υπάρχουν πάρα πολλά αναπάντητα ερωτήματα γι` αυτό και είμαστε κάπως ανήσυχοι για την έκβαση αυτών των εκλογών. Εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι η τουρκική κυβέρνηση, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, θα συνεχίσει να αντιλαμβάνεται ότι είναι προς το δικό τους συμφέρον να επιλύσουν το κυπριακό πρόβλημα” εξήγησε ο κ. Μαυρογιάννης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλθηκε για ενδέκατη φορά σεσημασμένος για σοβαρές υποθέσεις λαθροθηρίας - Τράπηκε σε φυγή στα κατεχόμενα

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Μονή Αββακούμ: Η νέα ανάρτηση του Νεκτάριου - Η φωτογραφία από την αναπαράσταση της σταύρωσης του Χριστού

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»

Όσα χρόνια και αν περάσουν τις βλέπουμε κάθε χρόνο: Οι πιο γνωστές ταινίες – και μίνι σειρές – που «μυρίζουν» Πάσχα



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top