ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στηρίζει Αβέρωφ ο ΠτΔ: «Επιλέγω το κόμμα μου»

Στηρίζει Αβέρωφ ο ΠτΔ: «Επιλέγω το κόμμα μου»

Ξεκάθαρη η στήριξη του Νίκου Αναστασιάδη στον ΔΗΣΥ και τον Αβέρωφ Νεοφύτου ως υποψήφιο στις Προεδρικές εκλογές του 2023.

Σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην εκπομπή «Χωρίς Περιστροφές» του Σίγμα, το βράδυ της Πέμπτης 27 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε μεταξύ άλλων για τα εσωκομματικά του ΔΗΣΥ και τις Προεδρικές του 2023, το Κυπριακό και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) αλλά και την ολοκλήρωση της θητείας του.

ΔΗΣΥ και Προεδρικές

Σχολιάζοντας τα εσωκομματικά στον Δημοκρατικό Συναγερμό είπε: «Κατ' επανάληψη συμβούλεψα έναν ικανό και αφοσιωμένο συνεργάτη (σ.σ Νίκο Χριστοδουλίδη), ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή από του να ακολουθήσει την πορεία που το καταστατικό του κόμματος προβλέπει». Πρόσθεσε ακόμη πως είχε κοινή συνάντηση με τον Πρόεδρο του κόμματος και τον κ.Χριστοδουλίδη. «Εκεί τέθηκαν ερωτήματα (σ.σ στη συνάντηση), δόθηκαν απαντήσεις από τον Πρόεδρο του κόμματος που πιστεύω ότι θα έπρεπε να ικανοποιήσουν τις τυχόν ανησυχίες του κ.Χριστοδουλίδη. Είναι δικαίωμά του, είναι ελεύθερος άνθρωπος να αποφασίσει ότι μπορεί να εξυπηρετεί ευγενείς φιλοδοξίες. Την ίδια ώρα θα πρέπει να συνυπολογίζεται και η αγάπη προς το κόμμα και τον κόσμο της παράταξης.  Δεν θα πρέπει κανείς με τον οποιονδήποτε τρόπο να συμβάλει σε ένα ρήγμα μέσα στο κόμμα». 

«Παρά τα όσα λέγονται η όλη πορεία διακυβέρνησης 10 χρόνια έδινε και δίνει την ευχέρεια μέσα από συνεργασίες, να συνεχίσει μια διακυβέρνηση που εγγυάται τη σταθερότητα, την πρόοδο, την εφαρμογή ενός μακρόπνοου σχεδιασμού το οποίο θα είναι το κληροδότημά μου». «Είναι κρίμα να τίθενται υπεράνω του καλού οι όποιες ευγενείς προσωπικές φιλοδοξίες που είναι επιτρεπτές», συμπλήρωσε.

Κληθείς να απαντήσει για το τι θα επιλέξει ο ίδιος, ο ΠτΔ είπε λακωνικά «το κόμμα μου». «Θα σεβαστώ απόλυτα τις διαδικασίες που το κόμμα μου προβλέπει. Το κόμμα με βάση τις διαδικασίες επέλεξε τον Πρόεδρο του, τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου», είπε χαρακτηριστικά.

Θα δηλώσει «παρών» στο εκλογικό συνέδριο του ΔΗΣΥ
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι στις 12 Μαρτίου θα είναι παρών στο Πολιτικό Συνέδριο του ΔΗΣΥ υπό την ιδιότητά του ως κομματικό στέλεχος και όχι ως Πρόεδρος.

Σε ερώτηση αν θα αναμιχθεί στην προεκλογική εκστρατεία είπε πως θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να μην εμπλέξει την ανεξαρτησία που οφείλει ο Προέδρος της Δημοκρατίας να τηρεί με την έκφραση εκεί και όπου πρέπει της προσπάθειας για επιτυχία της παράταξης.

Ερωτηθείς αν οι επισκέψεις του με Υπουργούς σε διάφορες πόλεις είναι ή δεν είναι προεκλογική εκστρατεία, ο ίδιος απάντησε πως είναι από το 2013 που ουδέποτε έπαψε να είναι κοντά στον κόσμο. «Το 2015 όταν ξεπεράσαμε την χρεοκοπία ήμασταν σε θέση να εξαγγείλουμε έργα και ήμουν ακόμη πιο κοντά στον κόσμο. Ανάλογη εκστρατεία έγινε και το 2017 αλλά και πιο μετά», είπε.

Κυπριακό - «Δεν φεύγω από τη βάση λύσης του Κυπριακού»
«Όταν εκλέγηκα έθεσα ως στόχο να δημιουργήσουμε προοπτικές που θα βελτίωναν το Σχέδιο Ανάν, θα καταργούντο οι εγγυήσεις, θα κατορθώνετο να αποχωρήσουν τα κατοχικά στρατεύματα. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια πέτυχαμε το κοινό ανακοινωθέν της 14ης που έθετε ουσιώδεις βάσεις, αποτροπής απαράδεκτων αξιώσεων της τουρκικής πλευράς», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Πρόσθεσε ακόμη πως είχε την ευτυχία μετά τον κ. Έρογλου να έχει συνομιλητή τον κ. Ακιντζί. «Παρά τα όσα κατά καιρούς μπορεί να είπε ο κ. Ακιντζί εις βάρος μου, δεν θα ακολουθήσω ποτέ μια οδό αλληλοκατηγοριών. Δεν θα πω ποτέ ότι δεν είχε καλές προθέσεις ο Ακιντζί. Δεν μπορώ όμως να μην πω ότι δυστυχώς ενώ είχαμε επιτύχει τις περισσότερες συγκλίσεις αργότερα υπήρξαν παλινδρομήσεις», σημείωσε.

«Δεν φεύγω από τη βάση λύσης του Κυπριακού, τη ΔΔΟ. Η μετεξέλιξη της ΚΔ σε ένα Διζωνικό Δικοινοτικό. Δεν είναι ποσώς εύκολο», ανέφερε. «Αφού η βάση είναι δεδομένη, αφού διαπιστώνεις ότι οι αξιώσεις της άλλης πλευράς είναι μόνο η ικανοποίηση των δικών τους ανησυχιών, κοιτάζεις να δεις πως είναι δυνατό να δεις πως θα θεμελιώσεις ένα κράτος που δεν θα καταρρεύσει.

Ουσιαστικά ΜΟΕ
Σύμφωνα με τον ΠτΔ, τα ουσιώδη ΜΟΕ θα χρησιμοποιηθούν και θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός νέου κλίματος.

«Δεν είναι νέα ΜΟΕ αλλά επανέρχονται. Η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου υπό τη διοίκηση των ΗΕ όπως προβλέπουν τα ψηφίσματα. Ισχυρίζονται ότι είναι απομονωμένοι. Να μπουν κάτω από τη διοίκηση των ΗΕ λαμβάνοντας υπόψη ότι ένα είναι το FIR της Δημοκρατίας αλλά θα θεωρείται ότι δέχεται πτήσεις. Επίσης, το λιμάνι της Αμμοχώστου υπό την εποπτεία ΕΕ και υπό τον όρο ότι η Τουρκία θα άρει τον αποκλεισμό εμπάργκο πλοίων υπό κυπριακή σημαία», ανέφερε.

Αποχωρεί με ήσυχη συνείδηση
Με ήσυχη συνείδηση θα αποχωρήσει από την Προεδρία ο Νίκος Αναστασιάδης, όχι όμως γιατί δεν έγιναν λάθη κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης.

«Δεν αισθάνομαι ότι έπραξα οτιδήποτε για να ζημιώσει είτε η προσπάθεια λύσης του Κυπριακού είτε το δημόσιο. Δεν θα βρεθεί κάποιος που θα πει ότι έγινε διασπάθιση έστω και 1 σεντς από πράξεις ή παραλείψεις του Προέδρου».

Ολοκληρώνοντας είπε ότι όραμά του είναι να αφήσει ένα κληροδότημα. Θα προσπαθήσει όπως είπε με όλες του τις δυνάμεις να δημιουργήσει τις συνθήκες για επανέναρξη του διαλόγου και μαζί με το η Κύπρος το Αύριο, αυτό που έχει μια έκταση υλοποίησης μέχρι το 2027.

«Να δώσουμε ότι χρωστούμε σε αυτή τη χώρα. Τα θέματα διαφάνειας και πάταξης διαφθοράς ελπίζω ότι θα γίνουν πολύ πιο αποτελεσματικά μέσα από θέσπιση νομοσχέδιων. Δεν έχων αμφιβολία ότι το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων που θέλουν το καλό του λαού θα συμβάλουν», είπε καταληκτικά.

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή εδώ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top