ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γέμισε η Κύπρος αδέσποτες γάτες – Σε εξέλιξη διαδικασία καταγραφής των περιοχών με το μεγαλύτερο πρόβλημα – Πόσοι γάτοι στειρώθηκαν από το 2017

Γέμισε η Κύπρος αδέσποτες γάτες – Σε εξέλιξη διαδικασία καταγραφής των περιοχών με το μεγαλύτερο πρόβλημα – Πόσοι γάτοι στειρώθηκαν από το 2017

Πέραν των 7.000 στειρώσεων αδέσποτων γάτων πραγματοποιήθηκαν από το 2017 έως το 2021, μέσω του Παγκύπριου Σχεδίου Στειρώσεων Αδέσποτων Γάτων, το οποίο ανακοινώνεται κάθε χρόνο από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε στη Βουλή ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής.

Όπως αναφέρει σε απάντηση ερωτήματος που έθεσαν οι Βουλευτές των Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου και Αλεξάνδρα Ατταλίδου, η συνολική δαπάνη για το Σχέδιο καθορίστηκε με Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, με την τελευταία Απόφαση ημερομηνίας 20/04/2022, να εγκρίνει αύξηση του προϋπολογισμού από τις 75.000 ευρώ σε 100.000 ευρώ.

Βάσει των στοιχείων που παραθέτει ο Υπουργός Γεωργίας, ο αριθμός των στειρώσεων αδέσποτων γάτων ανά έτος από το 2017, έχει ως εξής:
• 2017: 1.316 στειρώσεις
• 2018: 1.456 στειρώσεις
• 2019: 1.528 στειρώσεις
• 2020: 1.524 στειρώσεις
• 2021: 1.463 στειρώσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι, την υλοποίηση του Σχεδίου αναλαμβάνουν τα Επαρχιακά Κτηνιατρικά Γραφεία με την ενεργό εμπλοκή των Επαρχιακών Επιτροπών Ευημερίας των Ζώων. Στο Σχέδιο συμμετέχουν, μετά από σχετική πρόσκληση, ιδιώτες εγγεγραμμένοι κτηνίατροι που υπογράφουν ειδικό συμφωνητικό συνεργασίας, φιλοζωικές οργανώσεις και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας, στο τρέχον Σχέδιο για το 2022 συμμετέχουν 83 ιδιώτες κτηνίατροι παγκύπρια.

Σε εξέλιξη η καταγραφή αδέσποτων γάτων

Σε σχέση με τον ακριβή αριθμό αδέσποτων γάτων στην Κύπρο, ο κ. Καδής αναφέρει ότι οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες δεν έχουν τέτοια δεδομένα, σημειώνοντας πως για το σκοπό αυτό, με τη συμβολή των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια να αποτυπωθούν πρώτα οι περιοχές στις οποίες παρουσιάζεται αυξημένο πρόβλημα και στη συνέχεια, να εξαχθεί η αναγκαία εκτίμηση ανά επαρχία και παγκύπρια.

Η εμπλοκή των τοπικών αρχών και ο κοινός σχεδιασμός στοχευμένων δράσεων μέσω ενός ενδυναμωμένου Σχεδίου, τονίζει ο Υπουργός Γεωργίας, αναμένεται να οδηγήσει σε ολιστική και πιο αποτελεσματικότερη διαχείριση του προβλήματος.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top