Κάθε πέντε χρόνια οι αναλύσεις αίματος στο ΓεΣΥ για άτομα μέχρι 44 ετών - Βίντεο
14.03.2023 - 12:09
Κάθε πέντε χρόνια θα γίνονται πλέον οι προληπτικές αναλύσεις αίματος.
Σύμφωνα με την Ανώτερη Λειτουργό ΟΑΥ, Γνώσια Αχνιώτου, η οποία μίλησε στην εκπομπή «Ενημέρωση τώρα» υιοθετήθηκε στο ΓεΣΥ η δυνατότητα γενικών αναλύσεων αίματος κάθε πέντε χρόνια.
Όπως ανέφερε η κ. Αχνιώτου, αυτή η τακτική υιοθετήθηκε σύμφωνα με αποτελέσματα επιστημονικών μελετών. Συγκεκριμένα εξήγησε ότι με βάση τον ηλικιακό παράγοντα, ορίστηκε και η συχνότητα για τις προληπτικές εξετάσεις αίματος.
Για τις ηλικίες 18-44 ετών, δίνεται η δυνατότητα κάθε πέντε χρόνια, ενώ για τις ηλικίες 45 - 64 ετών κάθε δύο χρόνια, και από 65+ οι αναλύσεις θα γίνονται κάθε χρόνο.
Μια απόφαση η οποία αναιρεί όσα γνώριζαν μέχρι στιγμής οι πολίτες για την πρόληψη και θέτουν περιορισμό, όπως ακούστηκε στην εκπομπή, με την κ. Αχνιώτου να απαντά ότι «οι εργαστηριακές εξετάσεις ρουτίνας έχουν σκοπό να δώσουν βοηθητικά στοιχεία προς τους προσωπικούς γιατρούς έτσι ώστε να γίνει μια πιο σωστή πρόληψη βάσει τεκμηριωμένης βιβλιογραφίας».
Εξήγησε ότι η συγκεκριμένη απόφαση αφορά κυρίως άτομα χωρίς συμπτώματα ή που δεν έχουν διαγνωστεί με οποιαδήποτε ασθένεια.
Στην περίπτωση ωστόσο, που ένας ιατρός διαπιστώσει ότι υπάρχει σοβαρός λόγος για να γίνουν πιο συχνά αναλύσεις αίματος, τότε μπορεί και έχει το δικαίωμα να το πράξει, ανέφερε η κ. Αχνιώτου σημειώνοντας πως «δεν είναι απαγορευτικό».
Σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, η επίσημη τελετή ανακήρυξης των 56 νέων βουλευτών που εξελέγησαν στις βουλευτικές εκλογές της 24ης Μαΐου. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε παρουσία πολιτικών αρχηγών, στελεχών κομμάτων, συγγενών και φίλων των εκλεγέντων, σηματοδοτώντας τη νέα σύνθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων που αναμένεται να συνέλθει για πρώτη φορά στις 4 Ιουνίου.