Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίτροπος ΚΟΑΠ: «Βασικό μέλημα μας οι έγκυρες και έγκαιρες πληρωμές» - Πόσοι αγρότες λαμβάνουν στήριξη και τα ποσά

Επίτροπος ΚΟΑΠ: «Βασικό μέλημα μας οι έγκυρες και έγκαιρες πληρωμές» - Πόσοι αγρότες λαμβάνουν στήριξη και τα ποσά

Βασικό μέλημα του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) είναι οι έγκυρες και έγκαιρες πληρωμές, δήλωσε την Πέμπτη σε διάσκεψη Τύπου για τις εκταρικές επιδοτήσεις για το 2023 ο Επίτροπος Αγροτικών Πληρωμών, Ανδρέας Κυπριανού. Μέσω των εκταρικών επιδοτήσεων, είπε, καταβάλλονται περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 44 εκατομμύρια αφορούν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, σε περίπου 31.000 Κύπριους αγρότες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από τον ΚΟΑΠ ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε ότι στρατηγικός πυλώνας του οργανισμού είναι η υποστήριξη του ίδιου του Κύπριου αγρότη.

O κ. Κυπριανού ανέφερε ότι, έχει ήδη ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων για τις εκταρικές επιδοτήσεις για το 2023 και σημείωσε πως, οι δικαιούχοι έχουν περιθώριο μέχρι και τις 10 Απριλίου, 2023. Υπογράμμισε ότι ακολούθως και μέχρι και τις 05 Μαΐου, 2023 θα είναι επιτρεπτή η παραλαβή αιτήσεων, αλλά για κάθε εργάσιμη ημέρα αργοπορίας στην υποβολή της θα επιβάλλεται 1% μείωση στη δικαιούμενη ενίσχυση.

Πρόσθεσε ότι, καλούνται όλοι οι αιτητές όπως συμμετάσχουν στις ενημερωτικές συγκεντρώσεις που θα διεξαχθούν σε όλη την Κύπρο και γενικότερα όπως αναγνώσουν προσεκτικά το Εγχειρίδιο Εφαρμογής Ενιαίας Αίτησης – Ενημέρωση Αιτητών ώστε να είναι, εκ πρώτης, σε θέση να συμμετάσχουν σε όλα τις παρεμβάσεις που τους επιτρέπεται και κατά δεύτερο να υποβάλουν σωστά και ολοκληρωμένα τις αιτήσεις.

Παράλληλα, σημείωσε ότι με την παραλαβή της Ενιαίας Αίτησης Εκταρικών Επιδοτήσεων 2022 ο ΚΟΑΠ εφάρμοσε Σύστημα Ελέγχων μέσω Παρακολούθησης Γεωργικών Εκτάσεων (Monitoring) για το Καθεστώς Ενιαίας Στρεμματικής Ενίσχυσης (ΚΕΣΕ) και θα συνεχιστεί το ίδιο με επεκτάσεις και εντός του 2023.

Ανέφερε, επίσης, ότι όλα τα τεμάχια των αιτήσεων θα ελεγχθούν και μέσω του Συστήματος Παρακολούθησης και σε περίπτωση που διαπιστωθεί πιθανή μη συμμόρφωση, ο αιτητής λαμβάνει σχετική ειδοποίηση μέσω προσωπικού μηνύματος (SMS), στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που είναι καταχωρημένος στην αίτησή του. Παρέχεται, όπως είπε, η δυνατότητα να τροποποιηθεί ανάλογα η αίτηση του χωρίς κυρώσεις μέχρι και την 20η Οκτωβρίου 2023.

Όσον αφορά τα Επενδυτικά Μέτρα της Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Κυπριανού δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι όσον αφορά στην 3η προκήρυξη του Καθεστώτος 4.1 – «Επενδύσεις που βελτιώνουν τις συνολικές επιδόσεις και τη βιωσιμότητα των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων» και την 2η προκήρυξη του Καθεστώτος 6.1 – «Ενίσχυση Πρώτης Εγκατάστασης Νέων Γεωργών» το ενδιαφέρον που επέδειξαν οι αγρότες ήταν πρωτοφανές και ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Επισήμανε ακόμη ότι, εντός του τρέχοντος έτους 2023 έχουν καταβληθεί, για όλα τα Επενδυτικά Μέτρα Αγροτικής Ανάπτυξης, 2 εκ. ευρώ. Υπενθύμισε ότι άμεσα αναμένεται να προκηρυχθούν και το Καθεστώς 1.3: «Βραχυπρόθεσμες ανταλλαγές για διαχείριση γεωργικών και δασικών εκμεταλλεύσεων και δασών, καθώς και επισκέψεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις και δάση» και το Καθεστώς 9.1: «Σύσταση Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών στον τομέα της γεωργίας». Είπε επίσης, ότι μέχρι το τέλος του 2023, αναμένεται να προκηρυχθούν και τα υπόλοιπα Μέτρα των Κοινών Οργανώσεων Αγοράς που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο.

Σημείωσε ότι, η καταβολή των στρεμματικών ενισχύσεων έχει ήδη ξεκινήσει από την 1η Δεκεμβρίου 2022 και έχει ολοκληρωθεί δηλώνοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν ήδη καταβληθεί 43.5 εκατομμύρια σε περίπου 31.000 δικαιούχους.

Εξήγησε ακόμη ότι, μέσω των εκταρικών επιδοτήσεων καταβάλλονται περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 44 εκατομμύρια αφορούν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, σε περίπου 31.000 Κύπριους αγρότες. Επιπλέον, είπε, 6 εκατομμύρια ευρώ καταβάλλονται σε περίπου 27.000 δικαιούχους, μέσω του Μέτρου 13 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, που αφορά Στήριξη περιοχών με φυσικά ή άλλα μειονεκτήματα.

Σχετικά με τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα ανέφερε ότι, κατά το έτος 2022, ο Οργανισμός επεξεργάστηκε και κατέβαλε επιδοτήσεις σε περίπου 7.000 δικαιούχους των Αγροπεριβαλλοντικών Καθεστώτων του Μέτρου 10 για τις αιτήσεις του έτους 2021, συνολικού ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ. Όσον αφορά το Μέτρο 11 της Βιολογικής Γεωργίας έχουν καταβληθεί σε περίπου 1,155 δικαιούχους του Μέτρου επιδοτήσεις ύψους 3,6 εκατομμυρίων ευρώ για τις αιτήσεις του έτους 2021. Πρόσθεσε ότι η καταβολή των επιδοτήσεων που αφορούν τις αιτήσεις των πιο πάνω Μέτρων του έτους 2022, έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί μέχρι και τον Μάιο 2023.

Πρόσθεσε, δε, πως εντός του 2022 ο Οργανισμός κατέβαλε ενισχύσεις ύψους περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ σε περίπου 300 δικαιούχους του Μ14-Καλή Διαβίωση των Ζώων για τις αιτήσεις του έτους 2021, ενώ η καταβολή των ενισχύσεων για το έτος 2022 αναμένεται να ξεκινήσει αρχές Απριλίου. Εντός του 2022, είπε, έχουν παραχωρηθεί οι ενισχύσεις της Προαιρετικής Συνδεδεμένης Στήριξης Αιγοπροβάτων με κατεύθυνση το γάλα συνολικού ποσού €3,7 εκατομμυρίων σε περίπου 1000 δικαιούχους και για το έτος 2023, αναμένεται η προκήρυξη του εν λόγω Μέτρου στις αρχές Απριλίου.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι, κατόπιν σχετικών αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, καταβλήθηκαν εντός του έτους 2022 έκτακτη κρατική ενίσχυση για στήριξη του τομέα της Κτηνοτροφίας, λόγω των επιπτώσεων της νόσου Covid-19. Συγκεκριμένα, είπε, ότι δόθηκαν στον τομέα της χοιροτροφίας 2,5 εκατομμύρια ευρώ, της πτηνοτροφίας 900.000 ευρώ, της αγελαδοτροφίας 1,5 εκατομμύρια ευρώ και της κονικλοτροφίας 22.000 ευρώ. Ανέφερε ότι δόθηκε μεταβατική Εθνική Ενίσχυση στον τομέα της Αγελαδοτροφίας ύψους 1,1 εκατομμυρίων ευρώ και μεταβατική Εθνική Ενίσχυση στον τομέα της Αιγοπροβατοτροφίας ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Τόνισε ότι, εντός του 2023 έχει καταβληθεί η έκτακτη κρατική ενίσχυση λόγω των επιπτώσεων της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία σε πατατοπαραγωγούς, καλλιεργητές φυλλοβόλων, καλλιεργητές λαχανικών και πτηνοτρόφους.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι, η έκτακτη ενίσχυση για στήριξη των γεωργών που έχουν επηρεαστεί από τις επιπτώσεις της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ανέρχεται για τη σιτηροκαλλιέργεια στα €2,4 εκατομμύρια ευρώ και για την αιγοπροβατοτροφία στα €2,8 εκατομμύρια ευρώ. Οι σχετικές πληρωμές αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα και να ολοκληρωθούν εντός Απριλίου, κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top