ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωτοβουλία για επανέναρξη διαλόγου για Κυπριακό, εξήγγειλε ο Ισπανός Πρωθυπουργός

Πρωτοβουλία για επανέναρξη διαλόγου για Κυπριακό, εξήγγειλε ο Ισπανός Πρωθυπουργός

Στηρίζουμε σθεναρά την αναζήτηση μιας μόνιμης και δίκαιης λύσης του Κυπριακού, που θα βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις αρχές του διεθνούς δικαίου και θα είναι βασισμένη σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, με εγγυήσεις για την ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία των πολιτών, δήλωσε ο Ισπανός Πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, προσθέτοντας πως «θα αναλάβουμε μια πρωτοβουλία για να επανεκκινήσει ο διάλογος μεταξύ των μερών».

«Θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας, με τη βοήθεια της Κύπρου. Η Κύπρος μπορεί να βασιστεί σε εμάς», είπε, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ο κ. Σάντσεθ, στις δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες που είχε στη Λευκωσία την Τρίτη το απόγευμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο πλαίσιο περιοδείας του σε κράτη μέλη της ΕΕ, ενόψει της Ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως είχε την ευκαιρία να ενημερώσει και σε συνέχεια της παρουσίας του στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, «για την επιθυμία μιας για μια πιο ενισχυμένη, και πρωταγωνιστική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού από εκεί που έμειναν».

«Αντιλαμβάνεστε ότι ο ρόλος της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ είναι σημαντικός σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και υπό αυτό το πρίσμα, αλλά και το γεγονός ότι η Ισπανία διατηρεί πάρα πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία, θεωρούμε ότι μπορεί να βοηθήσει και την προσπάθειά μας αυτή για την πιο ενεργό, πιο αποτελεσματική εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου», ανέφερε.

Άρα συμφωνήσαμε να είμαστε σε στενό συντονισμό και συνεννόηση έτσι ώστε να πετύχουμε αυτό τον στόχο», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ευχαρίστησε τον Ισπανό Πρωθυπουργό για τη θέση της Ισπανίας όσον αφορά το Κυπριακό.

Υπογράμμισε ακόμη πως η Ισπανία έχει ιδιαίτερες ευαισθησίες σε θέματα που αφορούν την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία.

Κατά τις συνομιλίες τους Χριστοδουλίδης και Σάντσεθ συζήτησαν, μεταξύ άλλων, θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και θέματα που θα απασχολήσουν την Ισπανική Προεδρία της ΕΕ όπως η Ενέργεια, η Μετανάστευση, και η Στρατηγική Αυτονομία της ΕΕ.

Οι δηλώσεις

Η Ισπανία θα αναλάβει πρωτοβουλία για να επαναρχίσει ο διάλογος για το Κυπριακό, επεσήμανε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας κ. Πέδρο Σάντσεζ, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Ισπανός Πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι η χώρα του στηρίζει σθεναρά την αναζήτηση μιας λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στο Κυπριακό, μιας λύσης που να είναι μόνιμη, δίκαιη, που θα βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός Σάντσεζ προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ, στο Προεδρικό Μέγαρο, ύστερα από κατ΄ιδίαν συνάντηση τους την οποία ακολούθησε γεύμα εργασίας.

Στη συνέχεια, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας κ. Πέδρο Σάντσεζ, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «με μεγάλη μου χαρά καλωσόριζω σήμερα τον φίλο Πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεζ και τη συνοδεία του στο Προεδρικό Μέγαρο. Η χαρά είναι ακόμα μεγαλύτερη για τον λόγο ότι τυγχάνει να είναι η πρώτη επίσκεψη αρχηγού κράτους μέλους της ΕΕ μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου και δεν θα μπορούσε να είναι πιο κατάλληλη η συγκυρία καθώς φέτος οι χώρες μας συμπληρώνουν 55 χρόνια δημιουργικών διπλωματικών σχέσεων.

Οι σχέσεις μας βασίζονται σε κοινές ιστορικές καταβολές, ως χώρες της Μεσογείου με μεγάλη παράδοση επαφών και ανταλλαγών. Είναι ενδεικτικό ότι υπάρχουν ευρήματα για εμπορικές συναλλαγές ήδη από την Αρχαϊκή περίοδο, αλλά το πιο σημαντικό, συνεχίζονται και σήμερα ως κράτη μέλη της ΕΕ και των εννέα μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ, αλλά και των πέντε μεσογειακών που συζητούν το πολύ σοβαρό πρόβλημα της μετανάστευσης.

Είχαμε σήμερα λοιπόν την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τις διαχρονικά πολύ θερμές σχέσεις των δύο λαών και των δύο Κυβερνήσεων, λαμβάνοντας υπόψη μια σοβαρή διάσταση – είναι ένας από τους βασικούς λόγους που είναι στην Κύπρο ο Πέδρο και τον ευχαριστώ ιδιαίτερα – το γεγονός ότι η Ισπανία θα αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θεωρώ πολύ σημαντικό ότι επέλεξε να επισκεφθεί και την Κύπρο στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Ισπανίας.

Είχα την ευκαιρία να ακούσω για τις προτεραιότητες της χώρας του ως Προεδρία της ΕΕ για το επόμενο εξάμηνο. Με ευχαρίστηση μπορώ να πω ότι στα πλείστα των θεμάτων έχουμε κοινές προσεγγίσεων και αντιλήψεις. Πιο συγκεκριμένα, για την Ενέργεια, η ανάγκη οριστικής απεξάρτησης από τρίτες χώρες, και η αξιοποίηση εναλλακτικών οδών, οι διασυνδέσεις μεταξύ των κρατών μελών, αλλά και η πράσινη μετάβαση θα είναι στις προτεραιότητες της Ισπανικής Προεδρίας. Συμφωνούμε απόλυτα, είναι προκλήσεις που και εμείς έχουμε να αντιμετωπίσουμε και ευελπιστούμε υπό την καθοδήγηση της ισπανικής προεδρίας να υπάρξει πρόοδος προς την κατεύθυνση αυτών των θεμάτων.

Συγχαίρω τον Πρωθυπουργό που περιλαμβάνει στις προτεραιότητες της χώρας του την ανάγκη η ΕΕ να είναι στρατηγικά αυτάρκης χωρίς να αποκλείουμε τη συνεργασία με τους εταίρους μας, όπως επίσης και η σημασία που θα προσδώσει η Ισπανία – δεν υπάρχει πιο κατάλληλο κράτος για να αναδείξει τη σημασία των σχέσεων της ΕΕ με τη Λατινική Αμερική, λαμβάνοντάς υπόψη τις διαχρονικές, ιστορικές τους σχέσεις.

Πέραν της Προεδρίας του Συμβουλίου, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως είναι η μετανάστευση. Ήρθε επιτέλους η ώρα να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ σε σχέση με το Σύμφωνο για το άσυλο για τη μετανάστευση. Είναι ένα θέμα που ως ΕΕ δεν καταφέραμε ακόμα να αντιμετωπίσουμε και θεωρώ ότι με την Ισπανία που είναι χώρα πρώτης γραμμής, στην

Θέλω, επίσης, να εκφράσω ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Ισπανική Προεδρία θα δώσει ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις της ΕΕ μετα κράτη της Νότιας Γειτονίας. Είναι απόλυτα κατανοητό και φυσιολογικό ότι η προσοχή μας είναι στραμμένη στην Ουκρανία ως αποτέλεσμα της απαράδεκτης ρωσικής εισβολής και τα όσα συμβαίνουν στη χώρα.

Την ίδια στιγμή δεν πρέπει να παραμελούμε άλλες περιοχές ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ, όπως είναι η νότια γειτονία. Πρόκειται για χώρες που αντιμετωπίζουν πάρα πολλές προκλήσεις οι οποίες επιδεινώθηκαν πολύ περισσότερο λόγω της παράνομης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και χαίρομαι που η Ισπανία αποφάσισε να συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής τον Δεκέμβριο με τις χώρες αυτές, στις Βρυξέλλες.

Σε συνέχεια και της ενημέρωσης που είχα κάνει στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, συζητήσαμε για την πρόθεση, για την επιθυμία μας για μια πιο ενισχυμένη και πρωταγωνιστική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν.

Ο ρόλος της προεδρίας του Συμβουλίου είναι σημαντικός σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και υπό αυτό το πρίσμα, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι η Ισπανία διατηρεί εξαίρετες σχέσεις με την Τουρκία, θεωρούμε ότι μπορεί να βοηθήσει και αυτή την προσπάθεια μας για πιο ενεργό, πιο αποτελεσματική εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου.

Συμφωνήσαμε να είμαστε σε στενό συντονισμό και συνεννόηση ώστε να πετύχουμε αυτό τον στόχο.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη θέση της Ισπανίας στο Κυπριακό. Η Ισπανία έχει ιδιαίτερες ευαισθησίες για θέματα που αφορούν την κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εκλογικές διαδικασίες που επίκεινται στην Ισπανία, διαβεβαιώνοντας τον Πρωθυπουργό της χώρας ότι η Κύπρος θα σταθεί στο πλευρό της κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στο Συμβούλιο της ΕΕ «για να πετύχουμε τους στόχους που είναι κοινοί».

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός Σάντσεζ, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε, μεταξύ άλλων, ότι Κύπρος και Ισπανία συμπληρώνουν 55 χρόνια διπλωματικών σχέσεων, προσθέτοντας ότι η τελευταία φορά που Ισπανός Πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Κύπρο ήταν το 2009.

Πρόσθεσε ότι «στηρίζουμε σθεναρά την αναζήτηση μιας λύσης μόνιμης, δίκαιης που θα βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, βασισμένη στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία» που να διασφαλίζει την ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία των πολιτών.

Επεσήμανε ότι «θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας, με τη βοήθεια της Κύπρου. Και η Κύπρος μπορεί να βασιστεί σε εμάς. Θα αναλάβουμε μια πρωτοβουλία για να ξαναξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ των μερών».

Ο Πρωθυπουργός Σάντσεζ είπε ακόμη ότι «θελήσαμε να μάθουμε ποια είναι η άποψη της Κύπρου για θέματα ημερήσιας διάταξης της ΕΕ που θα μας απασχολήσουν».

Αναφερόμενος στο Ουκρανικό, ο κ. Σάντσεζ είπε ότι «ζούμε τις συνέπειες ενός άδικου πολέμου. Για αυτή την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας θα πρέπει να διατηρηθεί η ενότητα στην ΕΕ η οποία να δηλώνει συνεχώς αποφασιστικότητα για μια δίκαιη και μόνιμη λύση που θα εξασφαλίζει την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Τέλος, ο Ισπανός Πρωθυπουργός είπε ότι η ΕΕ βρίσκεται σε κρίσιμη στιγμή και πρέπει να πάρει αποφάσεις ώστε να καταστεί πιο γεωστρατηγική, πιο κοινωνική, πιο αυτόνομη και πιο κυρίαρχη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»



Ρουσουνίδης στο «T»: Με θετικούς οιωνούς ξεκινά η ξενοδοχειακή σεζόν - Οι τιμές, η προέλευση και η πληρότητα πριν το Πάσχα

Ρουσουνίδης στο «T»: Με θετικούς οιωνούς ξεκινά η ξενοδοχειακή σεζόν - Οι τιμές, η προέλευση και η πληρότητα πριν το Πάσχα

Με θετικά μηνύματα ενόψει της καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν, κινείται η ξενοδοχειακή βιομηχανία κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα, παρά τη μειωμένη σε σχέση με πέρσι προσέλευση τουριστών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top