ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο λόγω υπηρεσιών

Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο λόγω υπηρεσιών

Τον Ιούλιο 2023, το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε, με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να μειώνεται κατά 2,7 μονάδες σε σύγκριση με τον Ιούνιο. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, η μείωση του ΔΟΣ προήλθε από την υποχώρηση του επιχειρηματικού κλίματος στον τομέα των υπηρεσιών και, σε μικρότερο βαθμό, από την αποδυνάμωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Η κάμψη του κλίματος στον τομέα των υπηρεσιών προήλθε από τη χειροτέρευση των αξιολογήσεων για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων (οικονομική κατάσταση και κύκλος εργασιών) και από την προς τα κάτω αναθεώρηση των προσδοκιών για τον κύκλο εργασιών του επόμενου τριμήνου. Το κλίμα στο λιανικό εμπόριο παρέμεινε στα επίπεδα Ιουνίου, αφού δεν καταγράφηκαν ουσιαστικές αλλαγές στην τρέχουσα κατάσταση και στις προσδοκίες των επιχειρήσεων. Στον τομέα των κατασκευών οι επιχειρήσεις αξιολόγησαν ευνοϊκότερα τα υπό εξέλιξη έργα τους και αναθεώρησαν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους για τον αριθμό των εργαζομένων, με αποτέλεσμα τη βελτίωση του κλίματος. Στον τομέα της μεταποίησης, το κλίμα ενδυναμώθηκε περαιτέρω, κυρίως λόγω θετικότερων εκτιμήσεων για την παραγωγή του επόμενου τριμήνου.

Το καταναλωτικό κλίμα σημείωσε μικρή υποχώρηση τον Ιούλιο, αφού οι καταναλωτές αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προσδοκίες τους για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και της χώρας γενικότερα. Ωστόσο, τον Ιούλιο, οι προθέσεις των καταναλωτών να προβούν σε μεγάλες αγορές κατά τους επόμενους μήνες ενισχύθηκαν.

Τον Ιούλιο, ο Δείκτης Οικονομικής Αβεβαιότητας κατέγραψε άνοδο εξαιτίας της αύξησης της αβεβαιότητας ανάμεσα στους καταναλωτές και ανάμεσα σε επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς, με εξαίρεση το λιανικό εμπόριο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ανάλυση - Απειλές Χεζμπολάχ: Πώς μια πολεμική σύρραξη θα μας επηρεάσει οικονομικά - Οι πτυχές και τα ακραία σενάρια

Κατακλυσμός 2024: Όλες οι εκδηλώσεις της Κύπρου – Αυτοί είναι οι τραγουδιστές –έκπληξη- που θα έρθουν στο νησί

«Χρυσό» το καρπούζι: Αυτός είναι ο λόγος που πήραν «φωτιά» οι τιμές - Αναμένεται νέα άνοδος και σε άλλα προϊόντα

Μετεκλογικό… ξύλο: Επιτέθηκαν κατά στελέχους του επιτελείου του Φ. Φαίδωνος για μια… ανάρτηση

Τεράστια απερισκεψία - Έδωσαν λάθος γραπτό σε μαθητές – Έκαναν παρατήρηση στη μαθήτρια που το εντόπισε

Αγγελική Ηλιάδη: Άγνωστος της επιτέθηκε στο δρόμο ενώ δίπλα της βρισκόταν ο γιος της - ΒίντεοΣτελέχη κομμάτων του κέντρου πετάνε το γάντι στις ηγεσίες τους - Στο στόχαστρο η συνεργασία με την Κυβέρνηση

Στελέχη κομμάτων του κέντρου πετάνε το γάντι στις ηγεσίες τους - Στο στόχαστρο η συνεργασία με την Κυβέρνηση

Σε μία προσπάθεια να ξανασυστηθούν στους πολίτες που τους γύρισαν την πλάτη, βρίσκονται οι πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες μέσα από τα συλλογικά όργανα προβαίνουν σε απολογισμό του αποτελέσματος των εκλογών της 9ης Ιουνίου. Μπορεί για τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ οι απώλειες σε ψήφους να ήταν μεγάλες, όμως όπως έχουμε γράψει ξανά, το καθένα από τα δύο μεγάλα κόμματα κρύφτηκαν προς το παρόν πίσω από τις «νίκες» τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top