LIKE ONLINE

Οι λόγοι που ο σκύλος σας κυνηγάει την ουρά του

Οι λόγοι που ο σκύλος σας κυνηγάει την ουρά του

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες που μας έρχονται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε παιχνίδι και ξενοιασιά, είναι σίγουρα αυτή ενός σκύλου που κυνηγάει μανιωδώς την ουρά του.

Αυτή η αστεία συμπεριφορά μπερδεύει εδώ και χρόνια τους σκυλογονείς. Πρόκειται άραγε μόνο για ένα παιχνίδι; Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει λόγος ανησυχίας; Ποιοι άλλοι μπορεί να είναι οι λόγοι για τους οποίους ένας σκύλος κυνηγάει την ουρά του;

– Ο σκύλος σας βαριέται ή θέλει να τραβήξει την προσοχή σας

Είναι πολύ πιθανό ένας σκύλος που κυνηγάει την ουρά του να βαριέται και να θέλει να τραβήξει την προσοχή σας. Οι σκύλοι έχουν ανάγκη από νοητικά και σωματικά ερεθίσματα που εξάπτουν το ενδιαφέρον τους και τους βοηθούν να εκτονωθούν. Αφιερώστε χρόνο στο παιχνίδι και στις βόλτες του σκύλου σας για να καλύψετε αυτή του την ανάγκη. Κατά την εκπαίδευση, παρατηρήστε ποιες ασκήσεις φαίνονται πολύ εύκολες για τον σκύλο σας, και φροντίστε να του προτείνετε νέες δραστηριότητες που τον εξιτάρουν.

– Λόγω ηλικίας

Τα κουτάβια, τα οποία μπορεί να μην αναγνωρίζουν ακόμα την ουρά τους ως μέλος του σώματός τους, το να την κυνηγούν μπορεί να είναι ένας τρόπος να παίξουν και να διασκεδάσουν. Μην ξεχνάτε ότι το κουτάβι σας βρίσκεται ακόμη στο στάδιο που εξερευνά τον εαυτό του και τον κόσμο γύρω του με ό,τι μέσο διαθέτει.

 

Όσο για τους ηλικιωμένους σκύλους που εμφανίζουν νοητικές δυσλειτουργίες, είναι εξίσου πιθανό να κυνηγούν την ουρά τους ή να καταφεύγουν σε άλλες επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές.

– Ο σκύλος σας έχει κάποια πάθηση

Γενικά, το να κυνηγάει ο σκύλος την ουρά του είναι μια απόλυτα φυσιολογική συμπεριφορά, εκτός ίσως από την περίπτωση που το κάνει συνεχώς, με τρόπο ψυχαναγκαστικό. Ο σκύλος σας μπορεί να έχει κάποια νευρολογική πάθηση, να νιώθει πόνο στο σημείο της ουράς, να έχει κάποια μόλυνση, αλλεργία, ή κάποιο άλλο νόσημα. Ακόμα, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Small Animal Practice, ενδέχεται το ψυχαναγκαστικό κυνηγητό της ουράς να συνδέεται με υψηλά επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα.

Εάν υποπτεύεστε, παρατηρώντας και την υπόλοιπη γλώσσα του σώματός του, ότι ο σκύλος σας νιώθει άσχημα όταν κυνηγάει την ουρά του, επικοινωνήστε με τον/την κτηνίατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας.

– Ο σκύλος σας είναι αγχωμένος

Ο σκύλος σας μπορεί να κυνηγάει την ουρά του γιατί κάτι τον έχει αγχώσει. Μπορεί να έχει αναστατωθεί γιατί περνάει κάποια απειλητική, γι’ αυτόν, παρουσία – κάποιος περαστικός ή ένα άλλο κατοικίδιο – , γιατί είναι περιορισμένος σε ένα μικρό χώρο – π.χ. στο crate – , γιατί έχει τραυματικές εμπειρίες από το παρελθόν, γιατί δεν του δίνεται η ευκαιρία να κοινωνικοποιηθεί, ή γιατί πάσχει από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD). Κυνηγώντας την ουρά του με επαναλαμβανόμενο τρόπο, είναι πιθανό ο σκύλος σας να καθησυχάζεται. Σε αυτές τις περιπτώσεις, καλό είναι να συνεργαστείτε με έναν ειδικό στη συμπεριφορά των κατοικιδίων.

– Ο σκύλος σας έχει παράσιτα

Ο σκύλος σας μπορεί να κυνηγάει την ουρά του γιατί προσπαθεί να την ξύσει και να απαλλαγεί από ψύλλους ή τσιμπούρια. Εάν ο σκύλος σας προσπαθεί να μασήσει την ουρά του, αναζητήστε ενδείξεις παρασίτων στο δέρμα του και επικοινωνήστε με τον/την κτηνίατρό σας.

– Είναι στη φύση του

Σύμφωνα με αυτό το άρθρο φαίνεται πως υπάρχουν φυλές όπως ο Γερμανικός ποιμενικός, το Bull terrier, και ο Ποιμενικός Ανατολίας που είναι πιο πιθανό να κυνηγούν την ουρά τους. Αντίστοιχες ενδείξεις, αλλά όχι επαρκή δεδομένα για να το αποδείξουν, υφίστανται για φυλές όπως το Jack Russel terrier και το Λευκό τεριέ των Δυτικών Χάιλαντς.

Τι να προσέχετε

Το κυνηγητό της ουράς μπορεί να φαίνεται αβλαβές και διασκεδαστικό για τον σκύλο σας, αλλά καλό είναι να παρακολουθείτε αυτή τη συμπεριφορά. Εκτός από τη σημασία του να ελέγχεται συχνά η υγεία του σκύλου, ίσως χρειαστεί να προσέχετε για τον αποτρέψετε και από κάποιον πιθανό τραυματισμό, γιατί υπάρχει πάντα η πιθανότητα ο σκύλος σας να καταφέρει να πιάσει την ουρά του με τα δόντια του. Υπάρχουν μικρά κοκαλάκια στην ουρά του σκύλου τα οποία μπορεί να υποστούν κάκωση ή σπάσιμο με κάποιον τραυματισμό.

Συμπερασματικά: ένας σκύλος που κυνηγά την ουρά του αποτελεί μια απολύτως φυσιολογική εικόνα, αλλά πάντοτε είναι σημαντικό να προσέχετε τη γενικότερη συμπεριφορά του χνουδωτού σας φίλου σας ώστε να αποτρέψετε την εμφάνιση διάφορων προβλημάτων που μπορεί να ευθύνονται γι’ αυτήν.

Πηγή: topetmou

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλθηκε για ενδέκατη φορά σεσημασμένος για σοβαρές υποθέσεις λαθροθηρίας - Τράπηκε σε φυγή στα κατεχόμενα

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Μονή Αββακούμ: Η νέα ανάρτηση του Νεκτάριου - Η φωτογραφία από την αναπαράσταση της σταύρωσης του Χριστού

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»

Όσα χρόνια και αν περάσουν τις βλέπουμε κάθε χρόνο: Οι πιο γνωστές ταινίες – και μίνι σειρές – που «μυρίζουν» Πάσχα



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top