ΥΓΕΙΑ

Εφτά φρούτα που πρέπει να προτιμήσουμε στις διακοπές μας – Τα οφέλη και οι θρεπτικές ουσίες

Εφτά φρούτα που πρέπει να προτιμήσουμε στις διακοπές μας – Τα οφέλη και οι θρεπτικές ουσίες

Δροσιστικά όσο τίποτε άλλο, τα φρούτα είναι ότι πρέπει για τις ζεστές μέρες και νύχτες του καλοκαιριού μας.

Πέραν του ότι, τα φρούτα αποτελούν ίσως το καλύτερο καλοκαιρινό σνακ, είναι επίσης πλούσια σε νερό, χαμηλά σε θερμίδες, ενώ παρέχουν άφθονες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, τα οποία είναι απαραίτητα στη διατροφή, ιδίως κατά του καλοκαιρινούς μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα καλοκαιρινά φρούτα πέραν του ότι φημίζονται για την υπέροχη γεύση και την τεράστια ποικιλία τους, είναι ένας σημαντικός σύμμαχος για την υγεία.

Μιλώντας στο ThemaOnline ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, Πάνος Πλατρίτης, ανέφερε ότι, «καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου είναι σημαντικό να υπάρχουν τα φρούτα στη διατροφή μας, για πολλούς και διάφορους λόγους. Παρ’ όλα αυτά, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα φρούτα πρέπει να αποτελούν μέρος της διατροφής μας αφού, μπορούν να προσφέρουν ενυδάτωση στον οργανισμό μας».

Τα φρούτα γενικότερα σαν κατηγορία, συνέχισε, «προσφέρουν οφέλη που οι υπόλοιπες κατηγορίες τροφίμων, δεν μπορούν να μας παρέχουν. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν τα φρούτα, μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό μας από την έκθεση στις ηλιακές ακτινοβολίες, ενώ φρούτα που περιέχουν β-καροτίνη όπως, το πορτοκάλι, οι μπανάνες, το βερίκοκο και το πεπόνι, πέραν του ότι είναι καρκινοπροστατευτικά, μπορούν να μας βοηθήσουν να έχουμε και ένα υγιές μαύρισμα», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, πρόσθεσε, «η ένταξη των φρούτων στη διατροφή μας, μπορούν να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε τη σιλουέτα μας αφού, μειώνουν την όρεξη και μας κρατούν χορτάτους κατά τη διάρκεια της μέρας κάτι το οποίο, μπορεί να μας κρατήσει μακριά από λιγότερο υγιεινούς πειρασμούς», εξήγησε.

Ποια είναι τα εφτά καλοκαιρινά φρούτα που πρέπει να προτιμήσουμε και γιατί;

1/ Καρπούζι

Το καρπούζι είναι χρήσιμο για παθήσεις που προσβάλλουν το κεφάλι. Για αυτές τις περιπτώσεις στην παρασκευή πρέπει να περιλαμβάνονται και οι σπόροι. Οι σπόροι του καρπουζιού έχουν εξαιρετικές διουρητικές ιδιότητες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος, όπως σε ψαμμίαση, πέτρες στα νεφρά, αρθριτικά και ρευματισμούς. Επίσης χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις προστάτη και δύσκολης ούρησης.

Η φλούδα του καρπουζιού σε μορφή σκόνης ξεραίνεται στο φούρνο και χρησιμοποιείται σαν διουρητικό φάρμακο και ειδικότερα σαν φάρμακο του προστάτη. Το καρπούζι είναι διουρητικό, αντιπυρετικό, ελμινθοκτόνο και χρησιμοποιείται σαν αγωγή για αρρώστιες του ουροποιητικού συστήματος, δυσκολίες ούρησης και πυρετό.

Επίσης, οι φέτες του καρπουζιού ανακουφίζουν από τη φλόγωση τα ερεθισμένα κόκκινα μάτια.

2/ Πεπόνι

Τα πεπόνια μαζί με άλλα φρούτα και πράσινα λαχανικά προφυλάσσουν και από τον καρκίνο, όπως αποδεικνύεται από μελέτες. Οι επιστήμονες σήμερα πιστεύουν ότι, τα πεπόνια που έχουν μεγάλη ποσότητα καροτενοειδών, αποτελούν το βασικό συστατικό κατά του καρκίνου.

Το πεπόνι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, που ονομάζονται καροτενοειδή, μπορεί να βελτιώσει ακόμη και την εικόνα της κυτταρίτιδας στο σώμα.

Ακόμη, περιέχει βιταμίνη Β6 η οποία, συμβάλλει στη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου καθώς συντελεί στην καλύτερη υγεία.

Πλούσιο, συν τοις άλλοις, σε κάλιο, συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης, διαθέτοντας συνάμα διουρητική δράση, κυρίως λόγω του μεγάλου ποσοστού νερού που περιέχει.

3/ Χρυσόμηλα/Βερίκοκο

Το βερίκοκο ή αλλιώς χρυσόμηλο, αποδεικνύεται να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Στην παραδοσιακή ιατρική, το βασικό φαρμακευτικό τμήμα του ήταν ο πυρήνας του. Επίσης, θεωρείται πηγή ζωής και μακροζωίας

Αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης C και φλαβονοειδών, ως εκ τούτου έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύουν τα αγγεία, και εμποδίζουν την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης.

Στα διατροφικά πλεονεκτήματα πρέπει να περιληφθεί η βιταμίνη Β3, (νιασίνη), ο σίδηρος, το κάλιο και οι φυτικές ίνες του βερίκοκου, απαραίτητες για την υγεία του πεπτικού συστήματος και την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Α και περιέχει υδατάνθρακες, πεκτίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β2, β-καροτένιο, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο και σχεδόν όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, ενώ συνάμα αποτελεί κύρια πηγή κυτταρινών.

Ωστόσο, τα βερίκοκα βρίσκονται ψηλά στη λίστα των φρούτων και λαχανικών που βοηθούν στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου (Breast J.2007), κυρίως του πνεύμονα και πιθανώς και του παγκρέατος, οι οποίοι σχετίζονται με το κάπνισμα και οι όγκοι τους αντιμετωπίζονται εξαιρετικά δύσκολα.

4/ Ροδάκινο

Το ροδάκινο αποτελεί καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της LDL-χοληστερόλης, γι’ αυτό συστήνεται η συχνή του κατανάλωση, ενώ λόγω του ογκώδους των διαφόρων λαχανικών και της χαμηλής ενέργειας την οποία, παρέχουν καταναλώνονται από όσους επιδιώκουν να αδυνατίσουν.

Χάρη στο σύμπλεγμα βιταμινών, κυρίως C και Ε, που περιέχει προστατεύει από γαστρεντερικές διαταραχές, βοηθάει στην πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου, βοηθάει στην αντίσταση του οργανισμού στις ασθένειες, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ είναι καλό διουρητικό και υπακτικό.

Επομένως, είναι ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή καθώς προσφέρει λίγες θερμίδες και μεγάλη ποσότητα βιταμινών.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι, το ροδάκινο είναι ένα από τα πλουσιότερα σε νερό, φρούτα, καθώς αποτελείται κατά 89% από νερό. Επομένως ενυδατώνει το σώμα, την επιδερμίδα, έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και είναι πολύτιμο για την υγεία και την ομορφιά του δέρματος.

Τρώγοντας ροδάκινα με τη φλούδα τους πριν πάτε για ύπνο, θα βοηθηθείτε με τα προβλήματα δυσκοιλιότητας.

5/ Σταφύλι

Το σταφύλι ιατρικά καταπολεμά την κατακράτηση των υγρών. Είναι πλούσιο σε κάλιο και βιταμίνες, έχει και αντιοξειδωτική αλλά και αντικαρκινική δράση, λόγω της ρεσβερατρόλης, που βρίσκεται στη φλούδα του.

Ένα τσαμπί σταφύλια, αποτελεί ένα από τα πιο θρεπτικά και εύγεστα σνακ, με εξαιρετικά οφέλη για την υγεία μας. Δεν χρειάζεται να τα ξεφλουδίσουμε, να τα κόψουμε ή να τα καθαρίσουμε. Αρκεί να τα πλύνουμε καλά και να απολαύσουμε τη ζουμερή τους γεύση και τα οφέλη τους.

Οι έρευνες μέχρι σήμερα, που εξέτασαν τη σχέση του σταφυλιού και της ρεσβερατρόλης από τη μία και του καρδιαγγειακού συστήματος από την άλλη, έδειξαν μείωση του κινδύνου για στεφανιαία νόσο της καρδιάς και αντιοξειδωτική δράση της ρεσβερατρόλης και μείωση της οξείδωσης της λιποπρωτεϊνης LDL και άλλων λιπιδίων, προστασία από την οξείδωση των λιπιδίων των κυττάρων.

Είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, περιέχει επίσης ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, σίδηρο και φυτικές ίνες.

6/ Σύκο

Τα σύκα περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες νατρίου και πολύ υψηλές ποσότητες καλίου και μαγνησίου, με αποτέλεσμα να βοηθούν πολύ στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στην αποφυγή της υπέρτασης. Η αυξημένη συγκέντρωση φυτικών ινών εξάλλου ευνοεί τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Τα αντιοξειδωτικά συστατικά των σύκων, όπως η βιταμίνη C, ελέγχουν τις συγκεντρώσεις των ελευθέρων ριζών αποτρέποντας την ανάπτυξη της αθηροσκλήρυνσης.

Τα φρέσκα σύκα περιέχουν 80% νερό, ενώ αντίστοιχα δεν περιέχουν ίχνος λίπους και χοληστερίνης. Ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κατανάλωση σύκων, θα πρέπει να είναι τα άτομα που έχουν γαστρεντερικές παθήσεις, λόγω των σπόριων που περιέχουν.

Τα σύκα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο το οποίο, απαιτείται για την συντήρηση των υγειών οστών. Το ασβέστιο σε συνδυασμό με το κάλιο, βοηθούν στην καλή οστική πυκνότητα, ενώ προστατεύουν από την εμφάνιση οστεοπενίας, οστεοπόρωσης και αρθρίτιδας. Τα σύκα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να βοηθήσουν άτομα με αλλεργίες στα γαλακτοκομικά ή με σοβαρή δυσανεξία λακτόζης.

Τα σύκα αποτελούν καλή πηγή σιδήρου και φυλλικού οξέος και επομένως πολύ καλή επιλογή για άτομα με αναιμία, για γυναίκες κατά τη διάρκεια της αδιαθεσίας, για τις εγκύους και τις θηλάζουσες.

7/ Παπουτσόσυκο

Το παπουτσόσυκο ή αλλιώς φραγκόσυκο είναι από τα πλέον νόστιμα καλοκαιρινά φρούτα. Έχει τη δυνατότητα να σε ξεδιψάσει, καθώς έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό (87.5%)

Το παπουτσόσυκο είναι μια καλή πηγή σε πολλές σημαντικές ανόργανες ουσίες όπως, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο.

Ο σπόρος του παπουτσόσυκου, περιέχει λινελαϊκό οξύ, ένα ουσιαστικό λιπαρό οξύ με πολυάριθμα οφέλη για την υγεία.

Έχουν επίσης τη δυνατότητα να σε ξεδιψάσουν, καθώς έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε κιτρικό και μηλικό οξύ. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε υγρά (νερό) και φυσικές ίνες, το καθιστούν πολέμιό της. Ωστόσο, το φραγκόσυκο μπορεί να ενοχλήσει άτομα που πάσχουν από γαστρεντερολογικά προβλήματα, όπως είναι η σπαστική κολίτιδα. Η βρώση πρέπει να γίνεται με μέτρο, γιατί η υπερκατανάλωση ενοχλεί όλους.

Η θρεπτική και η φαρμακευτική αξία του φραγκόσυκου είναι μεγάλη, καθώς είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και το αμινοξύ ταυρίνη, ουσίες οι οποίες είναι σημαντικές για την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς. Είναι επίσης πλούσιο σε φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες που δρουν κατά του καρκίνου και των καρδιοπαθειών. Τα φραγκόσυκα περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά, δρουν προστατευτικά σε διάφορους ιστούς και όργανα: στις αρτηρίες και τα νεύρα, στους οφθαλμούς και τις αρθρώσεις.

Δίαιτες υψηλές σε φυλλικό οξύ, β-καροτένιο και βιταμίνη C μειώνουν την ομοκυστεΐνη, ουσία της οποίας η συσσώρευση προκαλεί βλάβες στα αγγεία και αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο. Επίσης, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Β 6 , μεταξύ των οποίων και τα φραγκόσυκα, βοηθά στο να διατηρούνται χαμηλά τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης (η βιταμίνη Β 6 συμβάλλει στη σύνθεση των πρωτεϊνών, του γενετικού υλικού, των νευροδιαβιβαστών και στην προστασία κατά του καρκίνου).

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μας τα... χαλάει ο καιρός - Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι

Ζίζυρος, σακκουλλοδρομίες και άλλα 10 παραδοσιακά παιχνίδια του Πάσχα στην Κύπρο - Διατηρούνται αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου

Γρίπη των πτηνών και σε… αγελάδες: Πώς και πότε μεταδίδεται στον άνθρωπο - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Επεισοδιακή νύχτα στη Λεμεσό - Έκαψαν περιπολικό και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα λειτουργήσει σύστημα καμερών για παράνομη στάθμευση - Οι λεπτομέρειες



Στις φλόγες κατοικία στη Λεμεσό το βράδυ της Ανάστασης - Έτρεχε η Πυροσβεσιτκή -Δείτε βίντεο

Στις φλόγες κατοικία στη Λεμεσό το βράδυ της Ανάστασης - Έτρεχε η Πυροσβεσιτκή -Δείτε βίντεο

Στις φλόγες τυλίχθηκε κατοικία στην περιοχή της Γερμασόγειας, το βράδυ του Σαββάτου (4/5).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top