ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Aεροβάπτιση τη Τετάρτη για το βρέφος και η ταφή του

Aεροβάπτιση τη Τετάρτη για το βρέφος και η ταφή του

Άφωνη έμεινε η κυπριακή κοινή γνώμη από την είδηση ότι νεκρό βρέφος εντοπίστηκε, το πρωί της Τρίτης, 15/09, πεταμένο σε κάδο σκουπιδιών στον προθάλαμο του νεκροτομείου του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Συγκλονισμένοι είναι οι γονείς και οι οικείοι  του βρέφους, που δεν μπορούν να πιστέψουν αυτό που συνέβη. Σύμφωνα με πληροφορίες, της ιστοσελίδας μας, Tothemaonline, η οικογένεια έχει εξασφαλίσει έγγραφα για να πάρει τη σορό του βρέφους, με στόχο να γίνει την Τετάρτη (16/09) αεροβάπτισή του και να ταφεί σε ειδικό χώρο στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης.

Εντοπίστηκε από νεκροτόμο

Η Αστυνομία, στο μεταξύ, συνεχίζει τις έρευνες  για  τις συνθήκες υπό τις οποίες βρέθηκε η σορός στον κάδο απορριμμάτων.

 Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης,  αστυνομικοί μετέβησαν στο χώρο όπου συνέλλεξαν τεκμήρια. Το νεκρό βρέφος εντοπίστηκε στον κάδο από νεκροτόμο.

Ανεπαρκές σύστημα

Ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης μέσα από ανακοίνωση του αναφέρει ότι το περιστατικό με το νεκρό βρέφος σε κάδο απορριμμάτων οφείλεται κυρίως στην προφανή ανεπάρκεια του συστήματος. Ο κ. Παμπορίδης επικοινώνησε με την οικογένεια του άτυχου βρέφους για να εκφράσει την λύπη του για το γεγονός αλλά και να ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους της κοινωνίας.

Παράλληλα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι έχουν δοθεί οδηγίες να ερευνηθεί πλήρως το ατυχές συμβάν με την συνεργασία και της Αστυνομίας. Οι έρευνες τονίζει θα καταδείξουν ευθύνες και ονοματεπώνυμο του ατόμου που ευθύνεται.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας

Κατόπιν σχετικής πληροφορίας περί εντοπισμού πτώματος βρέφους σε κάδο απορριμμάτων στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, επισκέφθηκα προ ολίγου το εν λόγω νοσηλευτήριο προκειμένου να ενημερωθώ για τα συμβάντα.

Πρόκειται, βεβαίως, για προφανή ανεπάρκεια του όλου συστήματος και κατά πρώτον η Πολιτεία οφείλει να ζητήσει συγγνώμη από τους γονείς και τους συγγενείς του άτυχου βρέφους που μέσα στη θλίψη τους από τον χαμό του παιδιού τους, χρειάστηκε να υποστούν άλλη μια παντελώς αχρείαστη ταλαιπωρία που τους επέτεινε τον πόνο τους. Έχω ήδη επικοινωνήσει προς τούτο με την οικογένεια του άτυχου βρέφους.

Επειδή, ωστόσο, η συγγνώμη δεν είναι αρκετή, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι έχω δώσει οδηγίες όπως με ιδιαίτερη προσοχή και πάντοτε σε συνεργασία με την Αστυνομία, η οποία κλήθηκε από την πρώτη στιγμή να αναλάβει δράση, ερευνηθεί πλήρως αυτό το περίεργο συμβάν.

Οι έρευνες πρέπει να καταδείξουν ευθύνες, οι οποίες δεν μπορεί να μην έχουν ονοματεπώνυμο. Οι δε ευθύνες μπορεί να είναι μεμονωμένες και να εντοπίζονται σε ένα άτομο που ενήργησε κατά τρόπο αντιεπαγγελματικό, αλλά και ενδεχομένως παράνομο.

Ωστόσο, μπορεί να είναι και γενικότερες και να εντοπίζονται σε πέραν του ενός ατόμου. Ειλικρινά εύχομαι και ελπίζω ότι αυτά τα τραγικά και απαράδεκτα συμβάντα δεν θα συσχετισθούν με φημολογούμενο πόλεμο μεταξύ του προσωπικού.

 Αυτό θα ήταν κατάντια για τον πολιτισμό και την κοινωνία μας. Εάν, ωστόσο, διαπιστωθεί ότι τα όσα συνέβησαν κατά τις τελευταίες ώρες σχετίζονται με αυτά τα φαινόμενα, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται, ούτως ώστε να απομακρυνθούν όλοι όσοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται. Τέτοιες συμπεριφορές αν επιβεβαιωθούν δεν έχουν καμία θέση στη Δημόσια Υγεία.

Η ως άνω αναφορά κρίνεται αναγκαία, επειδή το Υπουργείο Υγείας, στην προσπάθειά του να συμβάλει στον εντοπισμό του προβλήματος που οδήγησε στον θάνατο του άτυχου νεογνού και κατόπιν σχετικού αιτήματος της οικογένειας, μετακάλεσε από το Λονδίνο ειδικό ιατροδικαστή, ο οποίος και διεξήγαγε νεκροτομή το περασμένο Σάββατο στη σορό.

Το Υπουργείο θα παρακολουθεί πολύ στενά τις σχετικές έρευνες, αλλά και την λειτουργία και τις πρακτικές του συγκεκριμένου Τμήματος, προκειμένου να διασφαλιστεί πλήρως η ομαλή λειτουργία του, αλλά και η αρμονική συνεργασία μεταξύ του προσωπικού.

Επιμέλεια: Χριστιάνα Τσαγγάρη 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλο Σάββατο: Το τέλος των Παθών – Τα μεσάνυχτα η Ανάσταση του Κυρίου

Άγιος Φως: Θαύμα ή τελετή - Θεολόγος εξηγεί στο «Τ»

Σε «έξαρση» ο παρβοϊός πανευρωπαϊκά: Πρέπει να ανησυχούμε; Τι είναι και ποια τα συμπτώματα - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Ήρθε Πάσχα, κατεβαίνω… χωριό – Ψήνουν σούβλες και παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια – Δείτε εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο

Eurovision 2024: Η θέση της Κύπρου και της Ελλάδας στα προγνωστικά του televoting



LIVE: Δείτε τη λειτουργία της Πρώτης Ανάστασης ζωντανά από το Μετόχι Ιεράς Μονής Κύκκου

LIVE: Δείτε τη λειτουργία της Πρώτης Ανάστασης ζωντανά από το Μετόχι Ιεράς Μονής Κύκκου

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, γίνεται η λεγόμενη Πρώτη Ανάσταση, δηλαδή το προανάκρουσμα της Αναστάσεως που μεταδίδουν οι ύμνοι και της προσμονής της λυτρώσεως όλης της κτίσεως από την φθορά και τον θάνατο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top