ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νηστεία: Αυτές οι τροφές επιτρέπονται – Τα οφέλη για την υγεία και οι τρόποι να πάρουμε πρωτεΐνη – Ειδικός στο «Τ»

Νηστεία: Αυτές οι τροφές επιτρέπονται – Τα οφέλη για την υγεία και οι τρόποι να πάρουμε πρωτεΐνη – Ειδικός στο «Τ»

Και ενώ η νηστεία έχει ήδη ξεκινήσει, πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται ποια τρόφιμα μπορούν να καταναλώσουν, ποια φαγητά μπορούν να φάνε μέσα στη μέρα αλλά και αν με αυτή τη διατροφή κάνουν καλό στην υγεία τους.

Απαντήσεις σε όλα αυτά έδωσε μέσα από τις δηλώσεις του στο ThemaOnline, ο κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος, Πάνος Πλατρίτης.

Όπως προδίδει η ίδια η λέξη, η νηστεία προέρχεται από το Νήστις και σημαίνει εκείνος που δεν καταναλώνει τροφή, δηλαδή αποχή από το φαγητό.

Γνωρίζουμε ότι η νηστεία προϋποθέτει την πλήρη αποχή από οποιοδήποτε τρόφιμο ζωικής προέλευσης (π.χ. κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά, αυγά).

«Αρχικά θα πρέπει να καθορίσουμε το τι νηστεία θα κάνουμε και σε ποιο βαθμό θα την τηρήσουμε», είπε συγκεκριμένα.  

«Αν θα είναι η αυστηρή νηστεία όπως την καθορίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία, δηλαδή χωρίς λάδι ή αν θα κάνουμε νηστεία με κάποιες χαλαρώσεις», πρόσθεσε.  

Νηστεία χωρίς λάδι:

«Στη νηστεία χωρίς λάδι θα μπορούσαμε να φάμε για πρωινό ψωμί με αβοκάντο, ψωμί με ταχίνι και μέλι, χαρουπόμελο, δημητριακά με φυτικό γάλα, γιαουρτάκι με καρύδα ή σόγια, ελιές, ντομάτα ή παξιμάδι»

«Για μεσημεριανό και βραδινό μπορούμε να φάμε λουβί, φακές, ρεβίθια, φασόλια χωρίς λάδι προσθέτοντας ξίδι, σέλινο, ξιδάτα, διάφορες σούπες, σαλάτες όπως για παράδειγμα χωριάτικη αλλά χωρίς τη φέτα, κρητική, πατατόπιττα, ή ακόμα και θαλασσινά τις μέρες που επιτρέπονται.

Νηστεία χωρίς τον περιορισμό λαδιού:

Σε αυτό το είδος νηστείας ο κύριος Πλατρίτης ανέφερε πώς «μπορούμε να εντάξουμε στο πρωινό μας το νηστισιμο τυρί μέσα σε πίττα ή σε αραβική ή μεξικάνικη, λαχανικά, ταχινόπιττα, κολοκοτή, ελιόπιττα αλλά χωρίς να είναι σφολιάτα για να μειώσουμε τις θερμίδες»

Για μεσημεριανό και βραδινό: Μπορούμε να εντάξουμε στην διατροφή μας όλα τα επιτρεπόμενα όσπρια όπως λουβί, φακές, ρεβίθια, φασόλια, μπάμιες, αρακά, τα θαλασσινά τις μέρες που επιτρέπονται, πατατοσαλάτα αλλά χωρίς αυγό, γλυκοπατάτες, κάππαρη, πίκλα κτλ

«Μπορούμε επίσης να κάνουμε διάφορα φαγητά στο φούρνο, για να μειώσουμε έτσι και τις θερμίδες, όπως για παράδειγμα μελιτζάνες με ντομάτες στο φούρνο, διάφορα λαχανικά με πατάτες, ρεβιθοκεφτέδες, κολοκυθοκεφτέδες κτλ», συμπλήρωσε.

Οφέλη για την Υγεία

«Σύμφωνα και με έρευνες διαφόρων Πανεπιστημίων, η νηστεία έχει άμεση επίδραση στη μείωση της χοληστερόλης αλλά και στη μείωση του βάρους», τόνισε ο διατροφολόγος.

«Παρόλα αυτά, στη νηστεία πρέπει να υπάρχει προσοχή στις ευπαθείς ομάδες, δηλαδή σε άτομα που έχουν χαμηλό σίδηρο λόγω της ζωικής προέλευσης, άτομα που έχουν έλλειψη B12, στους υπερήλικες, στα μικρά παιδάκια που έχουν οστεοπόρωση αλλά και άτομα με διαβήτη τύπου 1. Αυτές οι ομάδες πρέπει να κάνουν καλούς και σωστούς συνδυασμούς φαγητών», εξήγησε.

Μεταξύ άλλων, ο κύριος Πλατρίτης, σημείωσε ότι «στη νηστεία υπάρχει περίπτωση να πάρουμε και κιλά εκτός από το να χάσουμε. Ο λόγος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι «κάποια άτομα κάνουν κατάχρηση της τροφής και καταναλώνουν περισσότερο έτοιμα φαγητά και αρτοσκευάσματα»

«Συνήθως όμως στην αυστηρή αλάδωτη νηστεία, είναι σπάνιο φαινόμενο να βάλει κάποιος βάρος γιατί μειώνεται δραστικά το ελαιόλαδο και έτσι όλες οι πηγές υγρού λίπους. Οι πλείστοι που την τηρούν με ευλάβεια έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, μεταξύ άλλων και τη μείωση του βάρους», πρόσθεσε.

Πρωτεΐνη στη νηστεία

Όσο αφορά την πρωτεΐνη, «μπορούμε να την πάρουμε και από τα θαλασσινά όπως γαρίδες, στρείδια, μύδια, καλαμάρι, χταπόδι, σουπιές, καθώς και απ’ όλα τα όσπρια, από τους ξηρούς καρπούς όπως τα φιστίκια αιγίνης, τα βραζιλιάνικα φιστίκια αλλά και από τη σόγια»

Νηστίσιμα γλυκά

«Για τα νηστίσιμα γλυκά, όπως και για κάθε γλυκό, πρέπει να είμαστε λίγο προσεχτικοί. Η ζάχαρη είναι νηστίσιμο υλικό και έτσι περιέχεται και στα νηστίσιμα γλυκά», είπε ο κύριος Πλατρίτης.

«Για παράδειγμα, μια πίττα της σάτζιης είναι γύρω στις 750 θερμίδες. Δεν σημαίνει επειδή ένα γλυκό είναι νηστίσιμο είναι και υγιεινό», συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας, ο κλινικός διαιτολόγος επισήμανε κάποιες συμβουλές προς το κοινό όπως «να μην τρώμε περισσότερο από το κανονικό και να προσπαθήσουμε να υπάρχει μέτρο και στη νηστεία»

«Ο σκοπός της νηστείας είναι η λιτότητα τόσο προς τα υλικά όσο και προς τις ποσότητες. Νηστεύουμε σημαίνει ότι δυναμώνουμε την εγκράτειά μας», κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top