ΔΗΣΥ για Βουλευτικές: Πότε καταθέτουν τα μέλη του πρόταση ενδιαφέροντος για μία θέση στα έδρανα
Πραγματοποιήθηκε σήμερα 12/7 συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού.
Ο Πρόεδρος της ΣΕΠΑΗΚ, Μάριος Παππούτης, προειδοποίησε για σειρά κρίσιμων αδυναμιών στον ενεργειακό σχεδιασμό του κράτους και για περιθωριοποίηση της ΑΗΚ, υποστηρίζοντας ότι η μη αναβάθμιση του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού της Δεκέλειας οδηγεί σε υψηλό κόστος για τους καταναλωτές και υπερκέρδη για τρίτους. οΥπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου από πλευράς του τόνισε πως η πολιτεία έχει στηρίξει έμπρακτα τον Οργανισμό, υποδεικνύοντας συγκεκριμένα βήματα
«Το Υπουργείο δεν ολοκληρώνει τις δικές του υποχρεώσεις προς υλοποίηση του έργου με αποτέλεσμα να μην ολοκληρώνεται το έργο που έχει ήδη αποφασιστεί, με συνέπεια να οδηγούμαστε για πολλοστή φορά σε αδιέξοδο», είπε ο κ. Παππούτης.
Ο Πρόεδρος της ΣΕΠΑΗΚ διερωτήθηκε αν η καθυστέρηση και οι δημόσιες τοποθετήσεις περί αυξημένου κόστους είναι σκόπιμες για να ανοίξει ο δρόμος σε ιδιωτικές λύσεις, όπως η ενοικίαση ηλεκτρογεννητριών από το εξωτερικό. Τόνισε ότι η διασφάλιση δεύτερου χώρου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας «είναι και παραμένει υψίστης εθνικής σημασίας».
Κατήγγειλε ακόμη ότι μελέτες επάρκειας του Υπουργείου και του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου βασίζονται σε παράνομες ή ανύπαρκτες υποδομές, ζητώντας αναθεώρηση στη βάση των σημερινών πραγματικοτήτων και όχι στη λογική της προσδοκίας φυσικού αερίου ή της διασύνδεσης με την Κρήτη.
Σε σχέση με τη ρυθμιστική απόφαση για τα συστήματα αποθήκευσης, σημείωσε ότι ενώ χαιρετίζεται η ευρωπαϊκή εξαίρεση για πλήρη ενσωμάτωσή τους στο δίκτυο, τελικά δίνεται προτεραιότητα στα ιδιωτικά συστήματα, κάτι που θα αυξήσει το κόστος για τον τελικό χρήστη.
Αναφορικά με την επικείμενη λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς τον Οκτώβριο του 2025, υπενθύμισε ότι η ΣΕΠΑΗΚ είχε εισηγηθεί να δοθεί η δυνατότητα στην ΑΗΚ Προμήθεια και Παραγωγή να αγοράζουν ενέργεια από ΑΠΕ ώστε να μειωθεί το σταθμικό κόστος, αλλά οι εισηγήσεις αυτές αγνοήθηκαν.
Κατήγγειλε ακόμη στοχευμένες επιθέσεις κατά της ΑΗΚ, υπονοώντας ότι υπάρχουν κύκλοι που επιδιώκουν «την αποδόμηση και διάλυση του Οργανισμού».
«Ως εργαζόμενοι στην ΑΗΚ δηλώνουμε κατηγορηματικά πως δεν θα το επιτρέψουμε και θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για διαφύλαξη του καθετοποιημένου οργανισμού στη βάση του λειτουργικού και λογιστικού διαχωρισμού», σημείωσε.
Απαντώντας από το ίδιο βήμα, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, έστειλε το δικό του μήνυμα προς τη Συντεχνία αλλά και την ίδια την ΑΗΚ, ζητώντας αλλαγή νοοτροπίας και συνεργασία.
«Είναι εκπληκτικό να ακούω τον φίλο τον Μάριο να λέει τι πρέπει να κάνει η πολιτεία και να μη λέει τι πρέπει να κάνει ο ίδιος», σχολίασε, προσθέτοντας πως δεν μπορεί η συντεχνία να λειτουργεί αποκομμένη από τον οργανισμό, ούτε να παρουσιάζεται ως ανεξάρτητη από την ΑΗΚ, την πολιτεία και τους εργαζόμενους.
Τόνισε πως η πολιτεία έχει στηρίξει έμπρακτα τον Οργανισμό, υποδεικνύοντας συγκεκριμένα βήματα όπως η χρηματοδότηση 114 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για αναβάθμιση και αυτοματοποίηση του δικτύου. 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, σχεδιασμός φωτοβολταϊκών πάρκων, στελέχωση κρίσιμων τομέων της ΑΗΚ και στήριξη για τη δημιουργία και αναβάθμιση του σταθμού Δεκέλειας με νέες συμβατικές μονάδες και συστήματα αποθήκευσης.
Αναφερόμενος στην πρόοδο για τη Δεκέλεια, είπε ότι κι ο ίδιος έχει κάποια ερωτήματα προς την ΑΗΚ γιατί δεν προχωρά το έργο.
«Δώσαμε το πράσινο φως. Προχωρήστε με την αναβάθμιση. Από την ημέρα που το δώσαμε, παρακαλώ την ΑΗΚ να το ολοκληρώσει. Και μετά φταίει η πολιτεία; Τι πρέπει να κάνω; Να πάω να πιάσω τη βίδα και να τη βάλω στη Δεκέλεια;»
Ο Υπουργός ανέφερε ότι αναμένει από την ΑΗΚ να του παρουσιάσει τις αποφάσεις που έλαβε μέσα από τις προσφορές για το έργο και αν αυτές δεν πληρούν τα κριτήρια, «να μου δώσει εναλλακτικές λύσεις».
Τόνισε πως «δεν μπορεί κάθε φορά που αποτυγχάνει κάποιος, να φταίει η πολιτεία».
Ο Υπουργός Ενέργειας, ανέφερε ότι η δική του τοποθέτηση αντανακλούσε μια ενιαία προσπάθεια – πολιτείας, ΑΗΚ, συντεχνιών και προσωπικού – ως μια κοινή οντότητα με κοινό σκοπό. Σε αντίθεση, όπως παρατήρησε, με την ομιλία του Προέδρου της ΣΕΠΑΗΚ, ο οποίος διαχώρισε επανειλημμένα τον ρόλο της συντεχνίας, παρουσιάζοντάς την ως ανεξάρτητο σώμα από την πολιτεία, την ΑΗΚ και το προσωπικό. Αυτή η αντίληψη, σύμφωνα με τον Υπουργό, αποτελεί κατάλοιπο παρωχημένων νοοτροπιών που πρέπει να αλλάξουν, καθώς, εάν συνεχίσει να υπάρχει η λογική του διαχωρισμού, «θα κινούμαστε πάντοτε προς διαφορετική κατεύθυνση».
Ο Υπουργός σημείωσε επίσης ότι ο Οργανισμός οφείλει να στραφεί και προς τον εαυτό του, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί διαρκώς να επιρρίπτει ευθύνες στην πολιτεία. Όπως σημείωσε, είναι εύκολο να λέμε ότι φταίνε οι άλλοι, όμως κάποια στιγμή πρέπει να αναρωτηθούμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να συμβάλουμε στη βιωσιμότητα του οργανισμού, στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και – το σημαντικότερο – στη μείωση του κόστους παραγωγής, ώστε ο πολίτης να απολαμβάνει χαμηλότερο κόστος ηλεκτρισμού. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία δεν πρόκειται να αφήσει τον Οργανισμό «να πέσει» και πάντα θα τον στηρίζει.
Ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ, Παναγιώτης Τουλούρας, εκπροσωπώντας το ΔΣ, έκανε έκκληση για συλλογική ευθύνη και επαναξιολόγηση της στάσης όλων όσοι υπηρετούν τον Οργανισμό.
Όπως ανέφερε, η ΑΗΚ βρίσκεται αντιμέτωπη με πρωτοφανείς προκλήσεις, όπως η απελευθέρωση της αγοράς, οι αυξημένες απαιτήσεις πελατών και χρηστών του δικτύου, αλλά και η ανάγκη συμμόρφωσης με τις ευρωπαϊκές και εθνικές ρυθμίσεις για βιώσιμη ανάπτυξη. Σε αυτό το απαιτητικό περιβάλλον, όπως είπε, η συμβολή του προσωπικού είναι πιο κρίσιμη από ποτέ.
«Δεν είναι πλέον αρκετό να υπερασπιζόμαστε μόνο δικαιώματα, να ακολουθούμε αμυντικές στρατηγικές», σημείωσε, καλώντας σε ενεργή συμμετοχή στη διαδικασία προσαρμογής και μετασχηματισμού του Οργανισμού. Προειδοποίησε ότι αν δεν αναγνωριστεί η σοβαρότητα της κατάστασης και οι ευθύνες του καθενός, «κινδυνεύουμε να οδηγήσουμε την ΑΗΚ σε καταστάσεις πρωτόγνωρες, με επιπτώσεις όχι μόνο για τον Οργανισμό αλλά και για κάθε έναν από εμάς».
Έκανε αναφορά σε σημερινές αδυναμίες του Οργανισμού, όπως οι καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση αιτημάτων, η υποστελέχωση του τηλεφωνικού κέντρου, η απουσία βασικών εργαλείων ψηφιοποίησης και η έλλειψη ευελιξίας στην οργανική δομή. Όλα αυτά, όπως είπε, δεν αποτελούν απλώς λειτουργικά προβλήματα, αλλά «ενδείξεις μιας βαθύτερης διαχρονικής αδράνειας ή ακόμα και επιφύλαξης απέναντι στην αποδοχή σύγχρονων μηχανισμών και πρακτικών εργασίας».
Ολοκληρώνοντας, κάλεσε τη ΣΕΠΑΗΚ να σταθεί δίπλα στη διοίκηση και τη διεύθυνση της ΑΗΚ «για να δώσουμε από κοινού τη μάχη για έναν Οργανισμό σύγχρονο και ανταγωνιστικό».
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις