ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ. Δικαιοσύνης για νόμο παρακολουθήσεων: 'Προκαλούν προβλήματα οι δυο τροπολογίες'

Υπ. Δικαιοσύνης για νόμο παρακολουθήσεων: 'Προκαλούν προβλήματα οι δυο τροπολογίες'

Οι τροπολογίες που εγκρίθηκαν την περασμένη Παρασκευή (24/01), αναφορικά με τον νόμο για την παρακολούθηση ιδιωτικών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων δημιουργούν προβλήματα, ανέφερε τη Δευτέρα (27/01), ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, Γιώργος Σαββίδης.

Είπε ότι στο παρόν στάδιο αναμένεται η γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα προτού εξεταστούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα επόμενα βήματα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Σαββίδης είπε ότι ο νόμος αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στα χέρια των διωκτικών αρχών, τόσο για τα σοβαρά προβλήματα όσο και για την ασφάλεια του κράτους.
 
«Δυστυχώς παρά την τεράστια προσπάθεια που κάναμε σε συνεννόηση με τα κόμματα για να καταλήξουμε σε κάποιο κείμενο που θα ήταν αποδεκτό από όλες τις πλευρές, οι δύο τροπολογίες που εγκρίθηκαν την περασμένη Παρασκευή (σ.σ. με πρόταση της ΕΔΕΚ) δημιουργούν κατά την προσωπική μου άποψη προβλήματα, τα οποία πρέπει να εξετάσουμε με πιο πολύ λεπτομέρεια, σε πρώτο στάδιο με τον Γενικό Εισαγγελέα και ανάλογα στη συνέχεια και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» για να δούμε πώς θα κινηθούμε στη συνέχεια, είπε.
 
Ερωτηθείς αν υπάρχει πρόθεση αναπομπής του νόμου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι «το θέμα της αναπομπής είναι ένα συνταγματικό δικαίωμα του Προέδρου» το οποίο μπορεί να εξασκήσει αφού λάβει πλήρη ενημέρωση. «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, είναι νωρίς να μιλάμε για απόφαση του Προέδρου, τη στιγμή που δεν έχουμε ακόμα πάρει τη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στις τροπολογίες, ο Υπουργός είπε ότι «στα ήδη πολύ αυστηρά κριτήρια που έχουν μπει στον νόμο αυτό, τα οποία προστατεύουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες που είχαν εκφράσει τα κόμματα, προστέθηκε η φράση ‘σοβαρός λόγος’ ως σωρευτική ανάγκη για να εκδοθεί το διάταγμα παρακολούθησης από το Δικαστήριο, πέραν από την ‘εύλογη υποψία’ που προέβλεπε το νομοσχέδιο»
 
Με τον τρόπο αυτό, συνέχισε ο κ. Σαββίδης, ο κάθε Δικαστής που θα κρίνει αυτές τις υποθέσεις, θα πρέπει να αποφασίζει ξεχωριστά για το τι είναι ‘εύλογη υποψία’ και στη συνέχεια, αν υπάρχει ‘σοβαρός λόγος’«Τι προσθέτει o ‘σοβαρός λόγος’ δεν μπορώ να το αντιληφθώ αυτή τη στιγμή αλλά σίγουρα βάζει ένα ακόμη κριτήριο, το οποίο θα κάνει ακόμη πιο δύσκολή την απόφαση του Δικαστή» είπε. Ανέφερε επίσης ότι παρέχεται ακόμη ένα όπλο στον όποιο δικηγόρο αυτού, ο οποίος μετά από διάταγμα θα βρεθεί ότι διέπραξε πολύ σοβαρό ποινικό αδίκημα, να μπορεί να αμφισβητήσει την κρίση του Δικαστή και να καταφέρει να ακυρωθεί όλη η μαρτυρία και να μην μπορεί να παρουσιαστεί στο Δικαστήριο όλη η μαρτυρία.
 
Αν για εντάλματα σύλληψης είναι αρκετό να υπάρχει η ‘εύλογη υποψία’ «η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν χρειάζεται και δεν χρειαζόταν να προστεθεί, και δεν προσφέρει κάτι περισσότερο πέραν από το να δημιουργήσει προβλήματα μέχρι να καθιερωθεί νομολογιακά τι σημαίνει αυτός ο νέος όρος, ο ‘σοβαρός λόγος’, που δεν είναι νομικός όρος ο οποίος χρησιμοποιείται για να ξέρουμε πώς θα ερμηνευθεί από τα Δικαστήρια» συμπλήρωσε.
 
Σε σχέση με τη δεύτερη τροπολογία, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως είναι απολύτως σεβαστό από όλους το επαγγελματικό απόρρητο των δικηγόρων, στην έκταση που καλύπτεται από τον περί Δικηγόρων Νόμο και τον περί Δικηγόρων Κανονισμών. Δεν μπορεί να προσαχθεί στο Δικαστήριο μαρτυρία υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, αν η μαρτυρία αυτή είναι το αποτέλεσμα της συνομιλίας δικηγόρου με πελάτη πάνω στο αδίκημα για το οποίο παρακολουθείται ο πελάτης και κάνει μια εμπιστευτική συνομιλία με τον δικηγόρο του, είπε, προσθέτοντας ότι αυτό «είναι απόλυτα αποδεχτό από εμάς».
 
Σημείωσε, ωστόσο ότι αυτό που κάνει η τροπολογία που πέρασε, είναι ότι καθιστά παράνομη την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων μεταξύ δικηγόρου και πελάτη«Αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Κατ’ αρχήν, ο άνθρωπος που εξουσιοδοτημένα θα παρακολουθεί τις συνομιλίες, θα έχει διαπράξει αδίκημα τεχνικά μέχρι να αντιληφθεί ότι μιλά πελάτης με δικηγόρο» εξήγησε ο κ. Σαββίδης
 
«Αν από τη συνομιλία αυτή προκύπτουν άλλα αδικήματα, ή αδικήματα από άλλους ανθρώπους, ή αν ο δικηγόρος, στην απίθανη εκείνη περίπτωση, δίδει παράνομες νομικές συμβουλές στον πελάτη του, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί να πρέπει να καλύπτονται από το επαγγελματικό απόρρητο», συνέχισε ο Υπουργός αναφερόμενος στο δεύτερο πρόβλημα που προκύπτει.
 
«Γίνεται μια τεράστια επέκταση που βάζει σε ξεχωριστή μοίρα τους δικηγόρους, κάτι το οποίο κρίνω ότι δεν είναι απόλυτα σωστό και είναι ένα από τα σημεία που θέλω να συζητήσω με τον Γενικό Εισαγγελέα» κατέληξε ο Υπουργός.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Υπόθεση απόπειρας φόνου με θύμα 34χρονο, διερευνά η Αστυνομία στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top