ΚΥΠΡΟΣ

Το σύστημα υγείας πρέπει να αντέξει, λέει η ΟΣΑΚ με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων Ασθενών

Το σύστημα υγείας πρέπει να αντέξει, λέει η ΟΣΑΚ με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων Ασθενών

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών (ΟΣΑΚ), με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων Ασθενών τονίζει ότι το σύστημα υγείας, παρά τις αντίξοες συνθήκες πρέπει να σταθεί δυνατό, διασφαλίζοντας ποιοτικές και ασφαλείς υπηρεσίες.

Η ΟΣΑΚ αναγνωρίζει ότι όλοι, γιατροί και επαγγελματίες υγείας έχουν αφιερώσει όλες τους τις δυνάμεις και προσπάθειες στην καταπολέμηση της πανδημίας." Παρόλα αυτά, εξίσου σημαντική είναι και η διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ασθενών, έτσι όπως αυτά αποτυπώνονται στη Χάρτα Δικαιωμάτων των ασθενών".

H Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων Ασθενών, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, τιμάται και αυτή τη χρονιά κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, καθώς η πανδημία δεν έχει εκλείψει και όλη η ανθρωπότητα συνεχίζει να παλεύει για την καταπολέμησή της.

Παράλληλα, προστίθεται, η εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας έχει βοηθήσει πάρα πολύ τους πολίτες εν καιρώ πανδημίας και έχει προσφέρει ισότιμη και καθολική πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Ταυτόχρονα όμως παρουσιάζει αρκετά κενά και ελλείψεις τα οποία κατά κύριο λόγο σχετίζονται με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, την εξειδίκευση, καθώς και την απουσία αποτελεσματικής εποπτείας και ελέγχου.

Η σημερινή ημέρα αποτελεί υπενθύμιση ότι οι ασθενείς έχουν δικαιώματα τα οποία πρέπει να τυγχάνουν του απόλυτου σεβασμού και εφαρμογής, προστίθεται. "Κάθε πολίτης έχει το αναφαίρετο δικαίωμα στη λήψη σωστής, ποιοτικής περίθαλψης και φροντίδας με αξιοπρέπεια".

Έχοντας ως κύριο στόχο την εφαρμογή και διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασθενών και όλων των πολιτών στην υγεία, η ΟΣΑΚ δηλώνει ότι διεκδικεί την προώθηση και  εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας του 2005 για την εφαρμογή και την προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών μέσω της θέσπισης του Συνηγόρου Υγείας.

Επίσης, την ισότιμη συμμετοχή των εκπροσώπων των ασθενών στη διαμόρφωση, εφαρμογή και αξιολόγηση των πολιτικών της υγείας, την εκπαίδευση και ενδυνάμωση των ασθενών για συμμετοχή στη διαχείριση της πάθησης τους αλλά και στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, την προώθηση μηχανισμών και διαδικασιών για τη διασφάλιση της ποιότητας και ασφάλειας των υπηρεσιών υγείας, την προώθηση αξιόπιστων εργαλείων για την αξιολόγηση, έλεγχο και εποπτεία του τομέα της υγείας.

Ζητούν επίσης τη διασφάλιση της σωστής εφαρμογής του ΓεΣΥ  με την πρόσβαση των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, την στήριξη του δημόσιου τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας, την ενίσχυση και θωράκιση της δημόσιας υγείας μέσω γενναίων επενδύσεων και μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών, την επανεξέταση των πολιτικών της υγείας και την εστίαση στην ενίσχυση και διαφύλαξη της δημόσιας υγείας με την εφαρμογή σύγχρονων πολιτικών πρόληψης και αλλαγής κουλτούρας αλλά και ενδυνάμωσης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.  

Η ΟΣΑΚ ενθαρρύνει το κοινό όπως επικοινωνεί με τη δωρεάν γραμμή 1403, υποβάλλοντας το δικό τους παράπονο και καταγγελία για θέματα υγείας.

ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Πόλος έλξης η Κύπρος: «Απογειώθηκε» ο τουρισμός τον Ιούνη – Οι χώρες που μας προτίμησαν και οι κυριότεροι λόγοι

• Μονογονιός με λευχαιμία: Μεγάλο μέρος της φαρμακευτικής αγωγής δεν καλύπτεται από το ΓΕΣΥ - Συγκινητική ανταπόκριση από πολίτες

• Πήρε σβάρνα παραλίες και έκλεβε νεαρός: Πώς «κάηκε» και έφτασαν στη σύλληψη του

• Πέθανε Κύπριος συγγραφέας - Τα συγκινητικά λόγια του γιου του

• Ευρυδίκη: Συγκλονίζει το νέο της τραγούδι για την επέτειο της εισβολής - Ακούστε τοΠαραιτείται από υποψήφιος πρόεδρος ο Μπάιντεν - Το ανακοίνωσε με επιστολή

Παραιτείται από υποψήφιος πρόεδρος ο Μπάιντεν - Το ανακοίνωσε με επιστολή

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποχωρεί από την προεδρική κούρσα για τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος μέσω Χ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top