ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντίκειται σε ψηφίσματα ΟΗΕ και Συμφωνίες Κορυφής η πρόταση για το Σύνταγμα του ’60, λέει το ΑΚΕΛ

Αντίκειται σε ψηφίσματα ΟΗΕ και Συμφωνίες Κορυφής η πρόταση για το Σύνταγμα του ’60, λέει το ΑΚΕΛ

Η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι θα εμμείνει σε επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960, αυταπόδεικτα έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και με τις συγκλίσεις, με όλες τις απορρέουσες καταστροφικές συνέπειες, αναφέρει το ΑΚΕΛ.

Για την πρόθεση για 5η Διακρατική προσφυγή κατά της Τουρκίας, το ΑΚΕΛ επισημαίνει ότι πρέπει να διασφαλίζεται το αποτέλεσμα.
 
Το ΠΓ του ΑΚΕΛ συζήτησε χθες τα θέματα που αφορούν το Κυπριακό. Σε σημερινή ανακοίνωση για την απόφασή του διερωτάται κατά πόσο ο Πρόεδρος προτίθεται επιτέλους να αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση ή θα συνεχίσει να αρκείται σε ενέργειες και εξαγγελίες για εσωτερική κατανάλωση που ούτε ουσιαστικό κόστος επιφέρουν στην Τουρκία ούτε μας απαλλάσσουν από το διχοτομικό στάτους κβο και την κατοχή.
 
Πέμπτη Διακρατική
 
Για την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε 5η Διακρατική προσφυγή κατά της Τουρκίας για το Βαρώσι, το ΠΓ του ΑΚΕΛ αναφέρει ότι τέτοιες σοβαρές ενέργειες πρέπει να επιχειρούνται κατά τρόπο που να διασφαλίζονται αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας και άσκησης πραγματικής πίεσης στην κατοχική δύναμη, να υπηρετούν το στόχο της συνολικής λύσης και όχι να αναλαμβάνονται με γνώμονα την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών αναγκών. «Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να αξιολογήσει τις πιθανότητες επιτυχίας του εγχειρήματος και να δράσει με τη δέουσα υπευθυνότητα».
 
Τα ΑΚΕΛ επισημαίνει ότι η εκδίκαση υποθέσεων από το ΕΔΑΔ αφορά αποκλειστικά παραβιάσεις δικαιωμάτων που προστατεύονται από την ΕΣΔΑ και όχι παραβιάσεις ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τα περιουσιακά δικαιώματα των νόμιμων ιδιοκτητών και οι συνεχείς παραβιάσεις τους από την Τουρκία αποτέλεσαν μέρος της θετικής για την Κυπριακή Δημοκρατία απόφασης του ΕΔΑΔ στην 4η Διακρατική, προστίθεται.
 
Επιπρόσθετα, οι νομολογιακές εξελίξεις του ίδιου του ΕΔΑΔ και ειδικότερα η απόφαση Δημόπουλος καθιστούν αβέβαιο το περιεχόμενο της απόφασης σε μια τέτοια προσφυγή, όπως αναφέρεται. «Πόσο μάλλον που ο αποχαρακτηρισμός μέρους της περίκλειστης περιοχής από στρατιωτική σε αστική ζώνη από την τουρκική πλευρά συνοδεύτηκε με κάλεσμα προς τους νόμιμους ιδιοκτήτες για να αποταθούν στη λεγόμενη επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας. Την οποία το ΕΔΑΔ αναγνωρίζει ως ικανοποιητικό ένδικο μέσο, χωρίς να το απασχολεί ποια θεραπεία θα αποδοθεί στους νόμιμους ιδιοκτήτες (αποκατάσταση, αποζημίωση, ανταλλαγή) είτε υπό ποια διοίκηση θα επιστρέψουν».
 
Σύνταγμα του ‘60
 
Για την δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας να επιδιώξει επιστροφή στο Σύνταγμα της Ζυρίχης, το ΠΓ του ΑΚΕΛ κάνει λόγο για «απείρου κάλλους ισχυρισμό ότι αυτό συνάδει με τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και τις συγκλίσεις, σημειώνουμε ότι ποτέ κανείς προηγούμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν επιδίωξε κάτι τέτοιο».
 
Ο λόγος, αναφέρεται, είναι απλούστατος. «Η ταύτιση με τις θέσεις των πιο ακραίων πολιτικών δυνάμεων δεν οδηγεί ασφαλώς σε ενιαίο κράτος αλλά στην οριστική διχοτόμηση, γεγονός που συναντά τις επιδιώξεις της Τουρκίας. Και επειδή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κατηγόρησε το ΑΚΕΛ ότι πιέζει τον Πρόεδρο για δήθεν απαράδεκτες υποχωρήσεις, οφείλουμε να υποδείξουμε το αυταπόδεικτο. Η έσχατη υποχώρηση στο Κυπριακό δεν είναι άλλη από το συμβιβασμό με την ιδέα της οριστικής διχοτόμησης είτε αυτή υποβάλλεται ρητώς είτε υπό τον μανδύα της πατριδοκαπηλίας».
 
Καλεί επίσης τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να διαβάσει πιο προσεκτικά την πρόταση του ΑΚΕΛ «η οποία το μόνο που κάνει είναι να προσφέρει διέξοδο και δημιουργία δυναμικής για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τον τρόπο που ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Ό,τι εισηγείται το ΑΚΕΛ να δοθεί στους Τουρκοκύπριους υπό μορφή κινήτρων για να συναινέσουν σε επιστροφή στο Πλαίσιο Γκουτέρες θέτει ως προϋπόθεση την προηγούμενη υιοθέτηση του Πλαισίου ως στρατηγικής συναντίληψης».
 
Τα κίνητρα προς την Τουρκία, συνεχίζει το ΑΚΕΛ, δίδονται μόνο αφού προηγουμένως λυθεί το Κυπριακό. Τίποτα από όσα εισηγείται το ΑΚΕΛ, αναφέρεται, δεν παραβιάζει κόκκινες γραμμές της ελληνοκυπριακής πλευράς. «Άλλωστε δεν είναι το ΑΚΕΛ που πρότεινε στην Τουρκία να περιοριστεί σε γεωτρήσεις στο βόρειο μέρος της ΑΟΖ μας. Ούτε είναι το ΑΚΕΛ που πρότεινε να δίνει έσοδα από το φυσικό αέριο στους Τουρκοκύπριους ακόμη και πριν από τη λύση του Κυπριακού. Ούτε το ΑΚΕΛ είναι που μοιράστηκε με πολλούς, περιλαμβανομένου του Αρχιεπισκόπου, τη σκέψη του για λύση δύο κρατών».
 
Πόση υποτίμηση της κοινής νοημοσύνης χρειάζεται για να εκφράζεται ένας τέτοιος ισχυρισμός όταν το Σύνταγμα του 1960 προνοεί για ενιαίο κράτος ενώ οι Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, τα ψηφίσματα και οι συγκλίσεις για δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, διερωτάται το ΑΚΕΛ. «Θεωρούμε χρήσιμο να  υπενθυμίσουμε στον Πρόεδρο ότι το Σύνταγμα του 1960 προνοεί για βέτο στην εκτελεστική εξουσία καθώς και χωριστές πλειοψηφίες στη Βουλή, χωρίς οποιοδήποτε μηχανισμό επίλυσης αδιεξόδων. Επιπλέον στο Σύνταγμα του 1960 περιλαμβάνεται αυτούσια η Συνθήκη Εγγύησης. Όλα αυτά είχαν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μέσα από τις συγκλίσεις, το Πλαίσιο Γκουτέρες και το μηχανισμό εφαρμογής της λύσης όπως τον πρότεινε ο Γενικός Γραμματέας». 
 
Το ΠΓ του ΑΚΕΛ κάνει λόγο σε αδυναμία του Προέδρου Αναστασιάδη να διαχειριστεί τις συνέπειες της αποτυχημένης πολιτικής του στο Κυπριακό. «Κάθε πολιτική κρίνεται από τα αποτελέσματά της και όχι μέσα από επικοινωνιακές διακηρύξεις».
 
Είναι καθήκον του Προέδρου της Δημοκρατίας, έστω και τώρα, να σταματήσει να επιδίδεται σε κινήσεις που μοναδικό στόχο έχουν την ικανοποίηση κομματικών ακροατηρίων, να εγκαταλείψει τους πειραματισμούς, να πάψει να αμφισβητεί τη συμφωνημένη βάση λύσης και κεφαλαιώδεις συγκλίσεις και να αναλάβει πειστικές πρωτοβουλίες που να αποκαθιστούν την αξιοπιστία της ελληνοκυπριακής πλευράς, προστίθεται.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top