ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα προβλήματα των αιμοκαθαρόμενων της επαρχίας Αμμοχώστου ενώπιον της Επ. Υγείας

Τα προβλήματα των αιμοκαθαρόμενων της επαρχίας Αμμοχώστου ενώπιον της Επ. Υγείας

Τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι αιμοκαθαρόμενοι της επαρχίας Αμμοχώστου με τη μη αναβάθμιση του χώρου και των μηχανημάτων στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, εξετάστηκαν την Πέμπτη κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας.

Κατά τη διάρκεια τη συνεδρίας ακούστηκαν καταγγελίες, που αφορούν στην υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την παλαιότητα των μηχανημάτων και τις ελλείψεις στις εγκαταστάσεις της Μονάδα Αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου.

Συγκεκριμένα, η Νεφρολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου Δρ. Χρυσούλα Πιπιλή ανέφερε ότι όλα τα μηχανήματα είναι παλιά, ενώ σημείωσε μάλιστα ότι στις 10 Μαρτίου σταμάτησε ένα μηχάνημα την ώρα, που γινόταν η αιμοκάθαρση σε ασθενή.

Ο Σύνδεσμος Αιμοκαθαρόμενων Αμμοχώστου καταγγέλλει ότι μηχάνημα αιμοκάθαρσης στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου έχει ξεπεράσει το όριο εγγυημένης λειτουργίας του.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, ανέφερε ότι τα μέλη της Επιτροπής Υγείας άκουσαν την κραυγή αγωνίας και από τους γιατρούς και από τους νοσηλευτές, που εργάζονται στη Μονάδα Αιμοκάθαρσης.

«Ακούσαμε», είπε, «ότι το ζήτημα θα λυθεί μόνο όταν ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας αναλάβει την ευθύνη να αποκαλύψει όλα όσα δεν γίνονταν σε όλη αυτή τη διάρκεια που οι συμπολίτες μας νεφροπαθείς αντιμετωπίζουν τόσο σοβαρά ζητήματα».

Επίσης, σημείωσε ότι η Επιτροπή Υγείας έχει πάρει δεσμεύσεις να συζητήσουν τα προβλήματα που αφορούν τους νεφροπαθείς στην ολότητά τους.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Σενέκης, ανέφερε ότι τα προβλήματα στην επαρχία Αμμοχώστου για τους αιμοκαθαρώμενους αφορούν στην υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την παλαιότητα των μηχανημάτων και τις ελλείψεις στις εγκαταστάσεις, όπως τα παρουσίασε και επιβεβαίωσε η μοναδική νεφρολόγος του νοσοκομείου Αμμοχώστου, η Δρ. Πιπιλή.

Σημείωσε ότι η κατάσταση όπως παρουσιάστηκε «είναι περισσότερο από τραγική και μετατρέπουν τους αιμοκαθαρώμενους της επαρχίας Αμμοχώστου σε ασθενείς δεύτερης κατηγορίας».

Κάλεσε το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΥπΥ να ενεργήσουν άμεσα, ώστε να αντιμετωπιστούν τα συγκεκριμένα προβλήματα και να σωθούν ζωές.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή, είπε πως το συγκεκριμένο θέμα το είχε εγγράψει ο ίδιος στις 3 Φεβρουαρίου του 2022.

«Αναφέρω τη συγκεκριμένη ημερομηνία γιατί εδώ και περίπου 1,5 μήνα αντί τα προβλήματα αυτών των χρόνιων ασθενών να επιλυθούν ή τουλάχιστον οι αρμόδιοι φορείς να εγκύψουν προς την επίλυση μερικών από αυτών, διογκώνονται καθημερινώς», είπε.

Όπως σημείωσε, «για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται δυστυχώς ότι πρέπει να φτάσει ο κόμπος στο χτένι, να κινδυνεύσουν ακόμη και ζωές ασθενών, για να βρεθούν πρακτικές λύσεις, που να παραπέμπουν σε παροχή ιατρικής φροντίδας, που αρμόζει σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος».

Διαβεβαίωσε πως το κόμμα του θα παρακολουθεί στενά το συγκεκριμένο θέμα και την πορεία των εξελίξεων, γιατί όπως τόνισε «η Υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό, που πρέπει με κάθε τρόπο να διαφυλάξουμε, ως κόρη οφθαλμού για τον κάθε άνθρωπο».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top