ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά ακινήτων - «Αύξηση 30% του συνολικού κόστους κατασκευής»

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά ακινήτων - «Αύξηση 30% του συνολικού κόστους κατασκευής»

Δυσοίωνες οι συνθήκες για την αγορά ακινήτων στην Κύπρο, καθώς αρκετοί είναι οι παράγοντες οι οποίοι την επηρεάζουν.

Ζευγάρια, οικογένειες, είναι σε σκέψεις κατά πόσο θα μπορούσαν να προβούν στην αγορά μιας κατοικίας σε μια δύσκολη περιόδο της οικονομίας.

Η αγορά ακινήτων στην Κύπρο έχει σημειώσει σημαντικές αλλαγές τον τελευταίο χρόνο, καθώς υπάρχουν σημαντικοί παράγοντες οι οποιοι επηρεάζουν την διαδικασία.

Η ακτινογραφία της πορείας της αγοράς ακινήτων φανερώνει βασικά στοιχεία όπως την αύξηση του κατασκευαστικού κόστους, την αύξηση επιτοκίων και πληθωρισμό.

Κατασκευαστικό κόστος  - «Εχει ακουμπήσει το 30%»

Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου, θα διαπιστώσει κανείς ότι παρουσιάζονται αυξήσεις σε ετήσια βάση τόσο στις τιμές των διαμερισμάτων όσο και των οικιών. Αυξήσεις τόσο στην αγορά όσο και στην ενοικίαση ακινήτων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το κόστος για την ανέγερση ενός οικοδομικού έργου είναι πολύ σημαντικό για κάθε ιδιοκτήτη. Αναμφισβήτητα, οι αυξήσεις των τιμών των κατοικιών έχουν ως κύρια αιτία το αυξημένο κατασκευαστικό κόστος, κάτι που αντανακλάται στην ραγδαία αύξηση των τιμών διαμερισμάτων και οικιών, επηρεάζοντας την οικοδομική ανάπτυξη και οικονομία.

Ο Βασίλης Αρτεμίου, Διευθύνων Σύμβουλος Seven Property Group , μιλώντας στο ThemaOnline, εξηγεί κάποιους από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία της αγοράς.

«Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που επηρεάζουν το τελευταίο διάστημα έντονα την αγορά ακινήτων. Αν τα πάρουμε με τη σειρά. Υπάρχει το κατασκευαστικό κόστος. Το οποίο λόγω πανδημίας και πολέμου στην Ουκρανία έχει αυξηθεί ραγδαία. Εχει ακουμπήσει το 30% του συνολικού κόστους κατασκευής.

Είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει την προσφορά γιατί αρκετοί από τους εργολάβους βρίσκονται σε μια διαδικασία οι οποίοι "σκέφτονται να αναπτύξουν έργα" λόγω αυτής της αστάθειας με το κατασκευαστικό κόστος. Σίγουρα επηρεάζει και την τιμή των ακινήτων , διότι αυξημένο κόστος κατασκευής σημαίνει και αυξημένη τιμή. Αρα οι τιμές των ακινήτων πηγαίνουν προς τα πάνω».


«Ο πληθωρισμός ανέβηκε στα ύψη»

Σε μια οικονομία της αγοράς, οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών μπορούν πάντα να αλλάξουν. Είτε να αυξηθούν είτε να μειωθούν.

Ωστόσο η εννοια του πληθωρισμού αναφέρεται στη συνεχή αύξηση του γενικού επιπέδου τιμών μιας οικονομίας σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, που προκαλεί πτώση στην αγοραστική δύναμη, καθώς κάθε μονάδα χρήματος, αγοράζει λιγότερα αγαθά και υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει ότι με 1 ευρώ μπορείτε σήμερα να αγοράσετε λιγότερα αγαθά και υπηρεσίες από ό,τι χθες. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός μειώνει την αξία του νομίσματος με την πάροδο του χρόνου.

Ο κ.Αρτεμίου, παραθέτει τον δεύτερο παράγοντα που επηρεάζει την αγορά ακινήτων, ο οποίος είναι ο πληθωρισμό. « Ο δεύτερος παράγοντας ο οποίος επηρεάζει τα τελευταία χρόνια είναι κυρίως απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και της Παγκόσμιας Οικονομίας, είναι η αύξηση του πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός ανέβηκε στα ύψη , ήταν γύρω στα 10% τώρα έχει πάει γύρω στο 8%.  Αυτό μειώνει την αγοραστική  δύναμη των αγοραστών ακινήτων , με αποτέλεσμα αρκετοί να μη μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους ή τις υποχρεώσεις που έχουν».

Αυξηση επιτοκίων και προβληματικά δάνεια

«Ίλιγγο» προκαλεί η αύξηση των επιτοκίων, τα οποία θέτουν σε δυσχερή οικονομική κατάσταση τους δανειολήπτες αλλά και όσους σκέφτονται να αιτηθούν δάνειο.

Η αύξηση της δόσης ενός στεγαστικού δανείου, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στις οικογένειες σε σημείο κάποιες να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Να σημειωθεί ότι πριν λίγο καιρό, ο επικεφαλής της Bundesbank Γιόακιμ Νάγκελ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρέπει να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων για να καταπολεμήσει τον επίμονο πληθωρισμό, κάτι που φαίνεται σταδιακά να πράττει η ΕΚΤ.

«Τρίτος παράγοντας είναι η αύξηση των επιτοκίων. Έχουμε δει τα επιτόκια να έχουν αυξηθεί ραγδαία τον τελευταίο καιρό, ενώ βρισκόταν σε σημαντικά χαμηλά ποσοστά. Αυτό κάνει την εξασφάλιση δανειοδότησης σε συνδυασμό με αύξηση πληθωρισμού πάρα πολύ δύσκολη, καθώς πλέον κάποιος δεν μπορεί να αποκτήσει εύκολα ένα δάνειο διότι η δόση θα είναι πολύ πιο ψηλή , με αυτά τα αυξημένα επιτόκια. Το γεγονός ότι το κόστος ζωής έχει ανέβει, κάνει πιο δύσκολο το να μπορείς να αποπληρώσεις κάποιες δόσεις.

Κάποιοι που έχουν υφιστάμενα δάνεια και με την αύξηση του επιτοκίου, πλέον μπορεί να δυσκολεύονται στην καταβολή της δόσης, με αποτέλεσμα - πιθανόν- να αρχίσουν να υπάρχουν προβληματικά δάνεια , τα οποία όπως αναφέρθηκε πιο πάνω έχουν υπογραφεί κάτω από άλλες συνθήκες», καταλήγει ο κ.Αρτεμίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Στη σύλληψη άλλων δύο προσώπων προχώρησαν οι Αρχές, αναφορικά με την απόπειρα φόνου που έλαβε στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top