ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Εμπόδιο» στην Επ. Νομικών για την ποινικοποίηση «θεραπειών μεταστροφής» για ΛΟΑΤΚΙ άτομα - Τι προνοεί η πρόταση νόμου

«Εμπόδιο» στην Επ. Νομικών για την ποινικοποίηση «θεραπειών μεταστροφής» για ΛΟΑΤΚΙ άτομα - Τι προνοεί η πρόταση νόμου

Στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών της Βουλής τέθηκε χθες Τετάρτη 11 Μαΐου αίτημα αναβολής της κατάθεσης πρότασης νόμου για ποινικοποίηση των θεραπειών μεταστροφής για άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ ως βασανιστήρια.

Την αναβολή ζήτησε το ΕΛΑΜ το οποίο δήλωσε ότι θα φέρει τροπολογίες στην πρόταση νόμου ούτως ώστε να εξαιρούνται από τον νόμο οι ιερείς και να χρειάζεται τη σύνεση των ατόμων για να γίνει η θεραπεία. Την αναβολή αποδέχθηκαν όλα τα κόμματα τα οποία συμμετέχουν στην Επιτροπή πλην του ΑΚΕΛ.

«Με αυτές τις τροπολογίες ουσιαστικά νομιμοποιούνται αντί να ποινικοποιούνται οι θεραπείες μεταστροφής» δήλωσε στο ThemaOnline, ο βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, ο οποίος κατέθεσε και την πρόταση νόμου.

Σημείωσε επίσης πως, η πρόταση νόμου συζητείται εδώ και 1,5 χρόνο περίπου στην Επ. Νομικών. Πρόσθεσε πως, στις συνεδριάσεις της Επιτροπής, «τοποθετήθηκαν θετικά όλοι οι κρατικοί φορείς και υπηρεσίες, οι ανεξάρτητοι θεσμοί, όλοι οι επιστημονικοί σύνδεσμοι, οι κοινωνικές οργανώσεις. Συγκεκριμένα, τοποθετήθηκαν θετικά τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, η Νομική Υπηρεσία και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, η Επίτροπος Διοικήσεως και η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, ο Παγκύπριος Σύλλογος Ψυχολόγων, ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ψυχοθεραπευτών, η Κυπριακή Εταιρεία Ψυχιατρικής, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου και βέβαια η Οργάνωση Accept – ΛΟΑΤΙ Κύπρου».

Μετά και τις χθεσινές εξελίξεις αναμένεται ότι οι σχετικές τροπολογίες θα συζητηθούν στην Επιτροπή την επόμενη Τετάρτη 17 Μαΐου και θα ακολουθήσει η ψήφιση στην Ολομέλεια, την Πέμπτη 25 Μαΐου.

Έκθεση του ΟΗΕ καταγράφει «φρικτά» εγκλήματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2020, τα Ηνωμένα Έθνη σε έκθεσή τους τεκμηριώνουν τον αντίκτυπο της «θεραπείας μεταστροφής» των ομοφυλόφιλων και τρανς ατόμων, καλώντας τα έθνη σε όλο τον κόσμο να εργαστούν για την απαγόρευση αυτής της επιστημονικά απαξιωμένης πρακτικής.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι ακόμη και ανήλικοι υπόκεινται συχνά σε αυτή την πρακτική. Για παράδειγμα, όπως αναφέρεται στην έκθεση, στη Μοζαμβίκη, οι λεσβίες υποβάλλονται σε εξορκισμούς και τον λεγόμενο διορθωτικό βιασμό. Στην Γκάνα, μια κοινοπραξία μουσουλμανικών και χριστιανικών ομάδων ασκούν θεραπεία μεταστροφής σε ένα εκπαιδευτικό νοσοκομείο. Στο Βιετνάμ, τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα στέλνονται σε παραδοσιακούς θεραπευτές. Στο Ιράν, οι ομοφυλόφιλοι ενθαρρύνονται μερικές φορές σε μετάβαση φύλου ιατρικώς. Ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα εξακολουθούν να υποβάλλονται σε θεραπεία αποστροφής, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει «ενέσεις φαρμάκων που προκαλούν ναυτία ή παράλυση, ενώ το άτομο εκτίθεται σε ερωτικό υλικό σε μεγάλη οθόνη».

Συμβαίνουν και στην Κύπρο

Είναι τεκμηριωμένο ότι αυτές οι πρακτικές, παρότι χαρακτηρίζονται μεσαιωνικές, συνεχίζουν να διενεργούνται και σήμερα, ακόμα και σε κράτη που θεωρούνται «προχωρημένα» σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Υπενθυμίζω ότι μέσα από τη συζήτηση που προκάλεσε η πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τους προηγούμενους μήνες συγκλονιστικές μαρτυρίες για τη διενέργεια και Κύπρο τέτοιων αποκρουστικών πρακτικών με δράστες μάλιστα ορισμένους ιερείς και επαγγελματίες υγείας. Ακούσαμε για διενέργεια μέχρι και εξορκισμών για να αλλάξουν ΛΟΑΤΚΙ άτομα την ταυτότητά τους», σημείωσε ο Γιώργος Κουκουμάς.

Επεσήμανε επίσης ότι, ακόμη και η Εκκλησία κατά την τοποθέτησή της στην Επιτροπή όταν καλέστηκε επέλεξε να τηρήσει ήπιους τόνους για το συγκεκριμένο θέμα και δήλωσε ότι «δεν εγκρίνει τέτοιες πρακτικές». Ο Γιώργος Κουκουμάς υπογράμμισε ότι προεκλογικά, ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ν. Χριστοδουλίδης (όπως και άλλοι υποψήφιοι όπως ο Αβέρωφ Ν., ο Α. Μαυρογιάννης, ο Αχ. Δημητριάδης, ο Γ. Κολοκασίδης, ο Κ. Χριστοφίδης) τοποθετήθηκαν σε σχετικό ερωτηματολόγιο της Accept ΛΟΑΤΚΙ Κύπρου υπέρ της πρότασης όπως κατατέθηκε από το ΑΚΕΛ στην Επιτροπή Νομικών.

Τι αναφέρει το αναθεωρημένο κείμενο της πρότασης νόμου για τις «ψευδοθεραπείες» μεταστροφής


233Β.-(1) Tηρουμένων των διατάξεων του εδαφίου (2), πρόσωπο το οποίο-

(α) εφαρμόζει πρακτική ή τεχνική ή παρέχει υπηρεσία με σκοπό τη μεταβολή, καταστολή ή εξάλειψη του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου άλλου προσώπου, είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις πέντε χιλιάδες ευρώ (€5.000) ή και στις δύο αυτές ποινές:

Νοείται ότι, σε περίπτωση κατά την οποία η πρακτική ή η τεχνική εφαρμόζεται ή η υπηρεσία παρέχεται σε ανήλικο πρόσωπο ή σε πρόσωπο το οποίο βρίσκεται σε ευάλωτη θέση είτε λόγω ασθένειας, αναπηρίας ή ψυχικής κατάστασης, είτε λόγω της ύπαρξης σχέσης εξάρτησης ή επιρροής με το πρόσωπο το οποίο εφαρμόζει την εν λόγω πρακτική ή τεχνική ή που παρέχει την εν λόγω υπηρεσία, το Δικαστήριο δύναται να επιβάλλει ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα τρία (3) έτη ή χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες ευρώ (€10.000) ή και τις δύο αυτές ποινές·

(β) ασκεί νόμιμη κηδεμονία και παραπέμπει το κηδεμονευόμενο πρόσωπο σε πρακτική, τεχνική ή υπηρεσία, με σκοπό τη μεταβολή, καταστολή ή εξάλειψη του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου του, είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα τρία (3) έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες ευρώ (€10.000) ή και στις δύο αυτές ποινές∙ ή

(γ) αναγγέλλει ή διαφημίζει, έστω και συγκαλυμμένα, με οποιονδήποτε τρόπο, πρακτική, τεχνική ή υπηρεσία, η οποία σκοπεύει στη μεταβολή, καταστολή ή εξάλειψη του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου, είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις πέντε χιλιάδες ευρώ (€5.000) ή και στις δύο αυτές ποινές.

(2)(α) Ανεξαρτήτως των διατάξεων του εδαφίου (1)-

(i) η παροχή συμβουλευτικών, ψυχολογικών ή ιατρικών υπηρεσιών οι οποίες αφορούν στη διερεύνηση, ελεύθερη ανάπτυξη ή/και επιβεβαίωση του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου προσώπου∙ ή

(ii) η παροχή επιστημονικά καθιερωμένων κλινικών πράξεων από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας, εφόσον αυτές εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση καταστάσεων σχετικών με τη σεξουαλική υγεία προσώπου, όπως αυτές καθορίζονται στη Διεθνή Στατιστική Ταξινόμηση Νοσημάτων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας∙ δεν συνιστούν αδίκημα, υπό την προϋπόθεση ότι οι ως άνω προβλεπόμενες ενέργειες δεν επιδιώκουν τη μεταβολή, καταστολή ή εξάλειψη του αυτοπροσδιορισμού του εν λόγω προσώπου.

(β) Για τους σκοπούς του παρόντος εδαφίου, ο όρος “εξειδικευμένος επαγγελματίας υγείας” περιλαμβάνει
(i) ιατρό εγγεγραμμένο στο Ιατρικό Μητρώο, σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Εγγραφής Ιατρών Νόμου∙ και
(ii) εγγεγραμμένο ψυχολόγο, ως ο όρος αυτός προβλέπεται στις διατάξεις του άρθρου 2 του περί Εγγραφής Ψυχολόγων Νόμου.».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top