ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περιβαλλοντικό «μπλόκο» στο Αθλητικό Κέντρο της ΚΟΠ στον Κόρνο – Τι θα περιλαμβάνει το έργο και ο στόχος του - Φωτογραφίες

Περιβαλλοντικό «μπλόκο» στο Αθλητικό Κέντρο της ΚΟΠ στον Κόρνο – Τι θα περιλαμβάνει το έργο και ο στόχος του - Φωτογραφίες

«Μπλόκο» στην κατασκευή του Αθλητικού Κέντρου που προγραμματίζει να ανεγείρει στον Κόρνο η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ), βάζει η Περιβαλλοντική Αρχή, η οποία απαιτεί την υποβολή Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον, προτού λάβει τις τελικές της αποφάσεις για το έργο.

Σύμφωνα με την Γνωμάτευση της Αρχής, το προτεινόμενο έργο αφορά την κατασκευή και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου σύγχρονου Αθλητικού Κέντρου της ΚΟΠ που θα περιλαμβάνει και Βιολογική Μονάδα Επεξεργασίας των Λυμάτων για τις ανάγκες του και θα χωροθετηθεί σε περιοχή σε φυσική δασική περιοχή με ημιλοφώδες ανάγλυφο που εφάπτεται Κρατικού Δάσους όπου δεν επιτρέπεται η εν λόγω χρήση.

Το έργο που θα αποτελείται από δύο υπόγεια επίπεδα, ισόγειο χώρο και ένα όροφο, προσθέτει η Αρχή, «θα επιφέρει μόνιμη κάλυψη εδάφους συνολικής έκτασης περίπου 24.450,59 τ.μ. και ουσιαστική αλλαγή χρήσης της γης, μόνιμη σφράγιση και ολοκληρωτική γεωμορφολογική αλλαγή του φυσικού τοπίου. Επιπρόσθετα, αναμένεται αύξηση της επισκεψιμότητας από την υλοποίηση του έργου, αύξηση του θορύβου και του φωτισμού καθώς και οχληρίας γενικότερα».

Επίσης, το έργο χωροθετείται σε τεμάχιο το οποίο τόσο πολεοδομικά όσο και χωροταξικά δεν έχει καθοριστεί για τέτοιου είδους ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, αναφέρει περαιτέρω η Περιβαλλοντική Αρχή, το υπό ανάπτυξη τεμάχιο εμπίπτει σε πολεοδομική ζώνη προστασίας Ζ1 (63%) και Ζ3 (20%) και σε ζώνη κατοικίας Η3 (16%), και Η6 (1%) και λειτουργεί ως buffer zone μεταξύ του αυτοκινητόδρομου, του κρατικού δάσους και των οικιστικών ζωνών προσφέροντας μια απόσταση μεταξύ μη συμβατών χρήσεων. «Η περιοχή του τεμαχίου ανάπτυξης αποτελεί αραιό πευκόδασος, με χαμηλούς θάμνους (φρύγανα) και φυσική βλάστηση, δενδρώδεις και καλλιεργήσιμες εκτάσεις γης κυρίως σκληρόφυλλης και δασικής βλάστησης», υπογραμμίζει.

Όσον αφορά τον τύπο και τα χαρακτηριστικά των ενδεχόμενων επιπτώσεων, η Αρχή διαπιστώνει παραγωγή αυξημένων χωματουργικών αποβλήτων, θορύβου και σκόνης κατά τις χωματουργικές και κατασκευαστικές εργασίες και καυσαερίων από τη λειτουργία των μηχανημάτων και οχημάτων του εργοταξίου.

Οι κύριες επιπτώσεις, συνεχίζει η Περιβαλλοντική Αρχή, εστιάζονται στη σημαντική και μόνιμη αλλοίωση και διαταραχή του φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου που αναμένεται να προκληθεί από το έργο καθότι αναμένονται μεγάλης κλίμακας εκσκαφές και χωματουργικές εργασίες, εκχέρσωση / κοπή αριθμού δέντρων και αφαίρεση τμήματος της υφιστάμενης βλάστησης.

Προτείνεται επίσης μόνιμη κάλυψη του εδάφους συνολικής έκτασης περίπου 24.450,59 τ.μ. και απομάκρυνση μεγάλου όγκου φυσικού εδάφους συνολικού όγκου 123.137,09 κ.μ. με αποτέλεσμα τη σημαντική αλλοίωση του υδρολογικού χαρακτήρα της περιοχής που αναμένεται να προκληθεί από το έργο, καθώς επίσης και τη σωρεία των υπόλοιπων θεμάτων τα οποία απαιτούν ολική αλλαγή στη χρήση γης η οποία εφάπτεται Κρατικού Δάσους χωρίς να διαφαίνονται ολοκληρωμένα οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο φυσικό τοπίο από τη κατασκευή και λειτουργία του.

Σύμφωνα με το άρθρο 24 (4)(α), εξηγεί η Περιβαλλοντική, για το εν λόγω έργο θα απαιτηθεί η υποβολή ΜΕΕΠ. «Για την ετοιμασία της ΜΕΕΠ θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και να αναλυθούν όλα τα σημεία τα οποία αναφέρονται στο Πέμπτο Παράρτημα του ‘περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα Νόμο’ που αφορούν την κατασκευή και λειτουργία του προτεινόμενου έργου και των βοηθητικών υποδομών και τις δυνητικές επιπτώσεις που το έργο αναμένεται να προκαλέσει στο περιβάλλον και να περιλαμβάνει και τα ακόλουθα:
• Πλήρη περιγραφή της περιοχής χωροθέτησης του έργου και των φυσικών χαρακτηριστικών της που να περιλαμβάνει καταγραφές χλωρίδας (αρ. δέντρων, είδος, καταγραφή οικοτόπων) και πανίδας και πτηνοπανίδας σύμφωνα με τον κατευθυντήριο οδηγό της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας καθώς και αξιολόγηση της απώλειας αυτών από τη κατασκευή και λειτουργία του έργου. Περαιτέρω διευκρινήσεις για τις πτηνοπαρατηρήσεις (αριθμό, εποχή κλπ.) θα πρέπει να δοθούν από την αρμόδια αρχή.
• Ανάλυση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την κατασκευή και λειτουργία του βιολογικού σταθμού που προτείνεται να χωροθετηθεί σε φυσική δασική περιοχή καθώς και τη διαχείριση των αποβλήτων που θα προκύπτουν από τη λειτουργία του.
• Ανάλυση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο υφιστάμενο φυσικό τοπίο και στη μορφολογία της περιοχής από τη κατασκευή και λειτουργία του μεγάλου σε μέγεθος έργου που προτείνεται να κατασκευαστεί σε μια φυσική δασική περιοχή με ημιλοφώδες ανάγλυφο και προτεινόμενα μέτρα μετριασμού.
• Αξιολόγηση εναλλακτικού σχεδιασμού / χωροθέτησης του ΠΕ.
• Ανάλυση περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε θέματα θορύβου (κατασκευή και λειτουργία), φωτισμού, διαχείριση ομβρίων υδάτων, και επισκεψιμότητας από την υλοποίηση του έργου σε μια φυσική περιοχή.
• Στην ΜΕΕΠ να ληφθούν υπόψη οι απόψεις του Τμήματος Ανάπτυξης Υδάτων και Τμήματος Δασών (επισυνάπτονται).
• Να διεξαχθεί δημόσια διαβούλευση / παρουσίαση σύμφωνα με τη κείμενη νομοθεσία.
• Για όλα τα πιο πάνω, να δοθούν λεπτομερή και αποτελεσματικά μέτρα για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων ανά θεματική ενότητα», τονίζει η Περιβαλλοντική Αρχή.

Ανησυχία Τμήματος Δασών

Πάντως, για το όλο έργο, ανησυχία εξέφρασε το Τμήμα Δασών. Ειδικότερα και όπως αναφέρεται στην Γνωμάτευση, ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών με σχετική επιστολή ημερ.30.03.2023 αναφέρει ότι «λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του έργου και τη χωροθέτησή του σε μια φυσική δασική περιοχή με ημιλοφώδες ανάγλυφο και φυσική βλάστηση, που εφάπτεται Κρατικού Δάσους, εισηγείται όπως το έργο αξιολογηθεί με εκπόνηση Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ), ενώ σε περίπτωση περιβαλλοντικής αδειοδότησης να περιληφθούν τουλάχιστον συγκεκριμένα μέτρα πυροπροστασίας που προτείνονται».

Τι θα περιλαμβάνει το έργο

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υποβλήθηκαν, το προτεινόμενο έργο (ΠΕ) στην κοινότητα Κόρνου της επαρχίας Λάρνακας αφορά την κατασκευή και λειτουργία ενός σύγχρονου Αθλητικού Κέντρου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ), καθώς και Βιολογικής Μονάδας Επεξεργασίας των Λυμάτων του προτεινόμενου κέντρου.

Η δημιουργία του έργου, στοχεύει, μεταξύ άλλων, την κάλυψη των αναγκών των Εθνικών ομάδων της ΚΟΠ στα πρότυπα των αντίστοιχων Αθλητικών Κέντρων άλλων Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών μετά και από οικονομική βοήθεια της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών (UEFA).

Στο υπό αναφορά έργο, επίσης, αναμένεται να εγκατασταθούν τα γραφεία της ΚΟΠ και της Σχολής Προπονητών. Αναμένεται να δημιουργηθούν αίθουσες σεμιναρίων εκπαίδευσης διαιτητών, ξενώνες φιλοξενίας αθλητών και καφεστιατόριο.

Το έργο αναμένεται να κατασκευαστεί σε δύο φάσεις και θα αποτελείται από δύο υπόγεια επίπεδα, ισόγειο χώρο και ένα όροφο και μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει γήπεδο ποδοσφαίρου 1.500 θέσεων θεατών, συνολικών διαστάσεων 80x120 m που θα τοπιοτεχνηθεί με γρασίδι που πληροί τις προδιαγραφές και οδηγίες της UEFA για διεθνείς αγώνες της Εθνικής Ελπίδων, δύο βοηθητικά γήπεδα προπονήσεων διαστάσεων 80x120 m έκαστο, τέσσερα (4) γήπεδα με συνθετικό χλοοτάπητα τα οποία θα ενώνονται σε ένα συνολικών διαστάσεων 40x60 m, αποθηκευτικούς χώρους, αποδυτήρια, αίθουσες φυσικοθεραπευτηρίου, αίθουσες σεμιναρίων, ιατρείο, γραφείο τύπου, 26 ξενώνες φιλοξενίας αθλητών κλπ. Στο υπό αναφορά Αθλητικό Κέντρο θα κατασκευαστεί επίσης Βιολογική Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων που θα εξυπηρετεί το προτεινόμενο έργο.

Συγκεκριμένα στο επίπεδο Υπόγειου Α΄ θα χωροθετηθούν, μεταξύ άλλων, τα γραφεία εκπροσώπου ΜΜΕ, τηλεοπτικά studios, καθιστικό VIP επισκεπτών, control room σχολιαστών, χώρος πλατφόρμας κάμερας, αίθουσες σεμιναρίων & εκδηλώσεων, δημοσιογραφικά θεωρεία, θέσεις ΑμεΑ, χώροι υγιεινής επισκεπτών, γραφεία προπονητών και σχολής προπονητών, καφεστιατόριο, φυσικοθεραπευτήρια κλπ.

Στο επίπεδο Υπόγειου Β΄ θα χωροθετηθούν, μεταξύ άλλων, οι 13 ξενώνες φιλοξενίας αθλητών, δεξαμενές νερού γηπέδων και υπόλοιπης εγκατάστασης, δωμάτια ΑΗΚ, προπονητικό κέντρο, αποθήκη εξοπλισμού/συντήρησης γηπέδων, αρχείο ομοσπονδίας, αποδυτήρια Εθνικής Ομάδας, γραφεία προπονητή και προπονητικής ομάδας, αποδυτήρια, φυσικοθεραπευτήριο, χώρος αποθεραπείας, γυμναστήριο, κολυμβητική δεξαμενή, καφεστιατόριο, αίθουσα συνέντευξης τύπου, χώρος εξέτασης ντόπιγκ, ιατρείο κλπ.

Στο επίπεδο ισογείου θα χωροθετηθούν, μεταξύ άλλων, τα κεντρικά γραφεία της ΚΟΠ, γραφεία προσωπικού Εθνικών Ομάδων, Τεχνικού Διευθυντή και Διευθυντή Πρωταθλημάτων, Σχολής προπονητών και Γενικού διευθυντή, 227 υπέργειοι χώροι στάθμευσης, πέντε υπέργειοι χώροι στάθμευσης VIP υπαλλήλων, 22 υπέργειοι χώροι στάθμευσης ΑμεΑ, πέντε υπέργειοι χώροι στάθμευσης οχημάτων τροφοδοσίας, 12 υπέργειοι χώροι στάθμευσης μοτοποδηλάτων και τρεις για λεωφορεία, διαμόρφωση των ιδιωτικών χώρων πρασίνου και οι δημόσιοι χώροι πρασίνου.

Τέλος στο επίπεδο 1ου ορόφου του Αθλητικού Κέντρου θα φιλοξενούνται τα κεντρικά γραφεία της ΚΟΠ. H Βιολογική Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων, το γήπεδο επίσημων αγώνων 1.500 θέσεων, τα τέσσερα (4) γήπεδα συνθετικού χλοοτάπητα που ενώνονται σε ένα και τα δύο βοηθητικά γήπεδα προπονήσεων θα εκτείνονται και στα δύο υπόγεια επίπεδα και στο επίπεδο του ισογείου.

Το χρονοδιάγραμμα κατασκευής

Σύμφωνα, εξάλλου, με στοιχεία που παρασχέθηκαν από τον υπεύθυνο πολιτικό μηχανικό του Έργου, η φάση κατασκευής του προτεινόμενου Αθλητικού Κέντρου αναμένεται να διαρκέσει περί των 24 με 36 μηνών μετά την εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών.

Το προτεινόμενο Έργο θα ολοκληρωθεί σε 2 Φάσεις (Φάση Α’ και Φάση Β’). Η κατασκευαστική Φάση Α’, η οποία θα προηγηθεί της Φάσης Β’, θα περιλαμβάνει την κατασκευή όλων των χώρων και εγκαταστάσεων του προτεινόμενου Έργου, πλην της κατασκευής των ξενώνων και των κερκίδων του γηπέδου των επίσημων αγώνων τα οποία θα κατασκευαστούν κατά την Φάση Β’ του Έργου. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον αρχιτέκτονα του Έργου, η διάρκεια κατασκευής της κάθε φάσης δεν είναι προς το παρόν γνωστή, ενώ ως χείριστο σενάριο ολοκλήρωσης και των δύο φάσεων του Έργου θεωρούνται οι 36 μήνες κατασκευαστικών εργασιών.

Κατά την κατασκευαστική Φάση Α’, θα κατασκευαστούν/ εγκατασταθούν όλες οι απαραίτητες πρόνοιες που αφορούν ηλεκτρολογικές και μηχανολογικές εργασίες και εγκαταστάσεις, ώστε να μεταγενέστερα να είναι εφικτή η κατασκευή των χώρων και υποδομών της Φάσης Β’.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφία

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές το μεσημέρι της Τρίτης (23/04, μετά από απόπειρα φόνου στη Λακατάμια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top