ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: «Η κυβέρνηση είναι συνεργάτης του Europa Uomo στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου του προστάτη»

ΠτΔ: «Η κυβέρνηση είναι συνεργάτης του Europa Uomo στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου του προστάτη»

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση είναι συνεργάτης στην προσπάθεια του Europa Uomo Κύπρου στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, έδωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι αρωγός στις ενέργειες του Σωματείου.

Σε χαιρετισμό του στη 19η Γενική Συνέλευση της Συνομοσπονδίας του Europa Uomo Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι «ο καρκίνος του προστάτη, σύμφωνα με τα σχετικά στατιστικά στοιχεία, αποτελεί τη συχνότερη ογκολογική πάθηση στον αντρικό πληθυσμό, αφού ένας στους έξι άνδρες θα διαγνωσθεί με καρκίνο του προστάτη κατά τη διάρκεια της ζωής του, και κυρίως άνω των 50 ετών».

Πρόσθεσε ότι «το βασικό ζητούμενο, όπως σε όλες τις μορφές καρκίνου, είναι η πρόληψη. Η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη μειώνει σημαντικά τη θνησιμότητα από τη νόσο, αφού ο εντοπισμός του σε πρώιμο στάδιο, επιφέρει μεγάλα ποσοστά επιτυχίας στη θεραπεία», είπε και σημείωσε πως «και σε αυτή τη διάταση θα πρέπει να επικεντρωθούμε και να ενώσουμε δυνάμεις, να εργαστούμε μαζί, και σε αυτό τον τομέα είναι και η σημαντικότερη επιτυχία του Europa Uomo Κύπρου».

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τη Μόνιμη Επιτροπή Καρκίνου, εργαζόμαστε, και ελπίζω σύντομα να μπορούμε να το ανακοινώσουμε δημόσια, ο στόχος μας είναι να ενταχθεί το συντομότερο δυνατόν προληπτική εξέταση, το PSA, στα πληθυσμιακά προγράμματα ελέγχου στην Κύπρο, όπως υπάρχει και στα πρότυπα της εξέτασης του μαστού για τις γυναίκες, κάτι που ισχύει σήμερα.

Σημείωσε ακόμα ότι «λαμβάνοντας υπόψη τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της διακυβέρνησής μας, είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στην ενίσχυση και αναβάθμιση του Γενικού Συστήματος Υγείας. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής (εκστρατείας) είχαμε συνάντηση με το Europa Uomo Κύπρου, έχουμε συμπεριλάβει στο πρόγραμμα διακυβέρνησης μας, και ζήτησα από την Υπουργό Υγείας να μας παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο το συντομότερο δυνατόν πώς να προχωρήσουμε, τη δημιουργία ενός εξειδικευμένου κέντρου αναφοράς, αξιοποιώντας και τα υφιστάμενα κέντρα, και πώς να κάνουμε συνέργειες για θέματα που αφορούν τον καρκίνο του προστάτη».

Είναι σημαντικό, συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης «να έχουμε ένα τέτοιο Κέντρο, αξιοποιώντας και τα υφιστάμενα, διότι θα βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό, έτσι ώστε να μην αποτελεί ταμπού, το θέμα του καρκίνου του προστάτη, που για πολλά χρόνια αποτελούσε στη χώρα μας».

Είναι μέσα από τις ενέργειες του Europa Uomo, είπε «που καταφέραμε όλοι μαζί πολλά, αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα, ώστε μέσα από την πρόληψη, ειδικότερα μιλώντας για ένα καρκίνο που μέσα από την πρόληψη μπορεί να αντιμετωπιστεί».

Είπε επίσης ότι ως τέως Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει «σε αρκετές εκδηλώσεις του Europa Uomo Κύπρου και συγκεκριμένα στην Μπλε Διαδρομή στη Λεμεσό τα τελευταία δύο χρόνια, και γνωρίζω από πρώτο χέρι τη σημαντική δουλειά που κάνει, το όραμα που διακατέχει το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου» το οποίο και συνεχάρη για τις δράσεις και εκστρατείες του, που πολύ ορθά επικεντρώνεται στον τομέα της πρόληψης.

Όπως είπε ο Πρόεδρος η παρουσία του στη Συνέλευση «είναι μια ένδειξη της εκτίμησης από πλευράς της πολιτείας για τη σημαντική δουλειά που επιτελεί το Σωματείο. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε συνεργάτες σε αυτή την προσπάθεια και η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι αρωγός στις προσπάθειες» του Europa Uomo Κύπρου, κατέληξε.

Σε δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος Europa Uomo Κύπρου Αντρέας Μωυσέως είπε πως «ο αγώνας κατά του καρκίνου του προστάτη είναι υπόθεση που αφορά όλους μας και σημαντικότερο όπλο στην αντιμετώπιση του είναι η πρόληψη. Το Europa Uomo Κύπρου έχει τάξει ως στόχους την ενημέρωση του κοινού και την ευαισθητοποίηση του, ώστε να καταφύγει στον ουρολόγο του την ώρα που πρέπει και με τις παρεμβάσεις μας να βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη».

Αφού ανέφερε ότι «είμαστε ικανοποιημένοι από τη μέχρι σήμερα πρόοδο στους στόχους μας μας και η προσπάθεια συνεχίζεται» σημείωσε πως το Σωματείο «διαδραματίζει σοβαρότατο ρόλο σε ένα ιατρικό πρόβλημα που μαστίζει ολοένα και περισσότερο τον ανδρικό πληθυσμό και που η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του σώζει ζωές. Η προστασία και η βοήθεια των συνανθρώπων μας από μια ασθένεια που σήμερα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, χρειάζεται πολλή και σοβαρή δουλειά».

Ο κ. Μωϋσέως είπε επίσης ότι «στόχος μας τα τελευταία είναι να μειώσουμε τους θανάτους από καρκίνο του προστάτη και εάν είναι δυνατό να τον εξαλείψουμε», πρόσθεσε πως «στην προσπάθεια αυτή χρειαζόμαστε τη στήριξη και τη βοήθεια του κράτους, των πολιτών μας και της κοινωνίας» και σημείωσε ότι «φέτος το Europa Uomo Κύπρου συμπληρώνει 15 χρόνια προσφοράς προς τους άνδρες και με τη σωστή και έγκαιρη πληροφόρηση για τη σημασία της πρόληψης, των μεθόδων θεραπείας τόσο των ασθενών που βρίσκονται στο πρώτο στάδιο διάγνωσης, όσο και των ασθενών με μεταστατικό καρκίνο»

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Europa Uomo Ευρώπης Karl Guther ανέφερε ότι «ο καρκίνος του προστάτη έχει τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης στους άνδρες», σημείωσε «την ανάγκη για έγκαιρη ανίχνευση» και πρόσθεσε ότι «κάθε άνδρας που πεθαίνει αυτή τη στιγμή είναι πάρα πολύς».

Στην δική της ομιλία η Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέλλα Κυριακίδου αναφέρθηκε στην ανάγκη να σπάσει η σιωπή, ώστε οι άνδρες να συμμετέχουν σε προγράμματα προ-συμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του προστάτη, πρόσθεσε ότι «η θνησιμότητα από τον καρκίνο του προστάτη έχει μειωθεί κατά 11% μεταξύ 2009 και 2019 στην Κύπρο» και προέτρεψε «τα μέλη της οικογένειας να είναι όλοι ενήμεροι και να ενθαρρύνουν τον σύζυγο, τον σύντροφο, τον αδελφό, τον πατέρα, να υποβληθούν σε έλεγχο».

Ανέφερε ακόμα ότι «η Europa Uomo ευαισθητοποιεί για τον καρκίνο του προστάτη εδώ και 15 χρόνια ενώνοντας τις δυνάμεις της σε μια εποχή που ο καρκίνος του προστάτη ήταν καλυμμένος με σιωπή» όπως είπε.

Η πανδημία του κορωνοϊού, συνέχισε «έδειξε ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ισχυρότερα μαζί, ότι χρειαζόμασταν να οικοδομήσουμε μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας και πως το σχέδιο της Ευρώπης για την καταπολέμηση του καρκίνου είναι ένας από τους 6 πυλώνες του. Δεν μπορεί να υπάρχουν πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας όταν πρόκειται για πρόσβαση σε φάρμακα», ανέφερε.

Μια Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, είπε η κ. Κυριακίδου «θα μας επιτρέψει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για τις παγκόσμιες απειλές κατά της υγείας και όπου η ψηφιοποίηση της υγείας θα έχει προτεραιότητα στα συστήματα υγείας. Το σχέδιο της Ευρώπης για την καταπολέμηση του καρκίνου είναι ένα σχέδιο που ανήκει σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη» είπε και πρόσθεσε ότι «με προϋπολογισμό ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ έχει τέσσερις πυλώνες, την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τον προσυμπτωματικό έλεγχο, τη θεραπεία, την ποιότητα ζωής και την επιβίωση».

Πρόσθεσε πως η Europa Uomo δεν είναι μόνη της στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης, σημείωσε ότι «η Επιτροπή καθιέρωσε, για πρώτη φορά, συγκεκριμένες συστάσεις για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του προστάτη σε επίπεδο ΕΕ» και καλεί τις χώρες «να εξετάσουν μια σταδιακή προσέγγιση για να αξιολογήσουν πώς μπορούν να εφαρμοστούν οργανωμένα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του προστάτη με εφικτό και οικονομικά αποδοτικό τρόπο».

Σημείωσε επίσης πως «για την υποστήριξη αυτών των προσπαθειών, η Επιτροπή χρηματοδοτεί το έργο που ονομάζεται έργο PRAISE-U και το οποίο επικεντρώνεται στην ενημέρωση για τον καρκίνο του προστάτη και τον προσυμπτωματικό έλεγχο στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Σημειώνοντας ότι η Europa Uomo είναι ένας «σημαντικός συνδεδεμένος εταίρος» η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι «η Επιτροπή έχει επίσης παράσχει χρηματοδότηση για μια κοινή δράση για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου με τα κράτη μέλη. Επιπλέον, σύντομα θα αρχίσει να εργάζεται πάνω σε ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές και συστήματα διασφάλισης ποιότητας για τον έλεγχο και τη φροντίδα του καρκίνου του προστάτη» είπε και τόνισε ότι «πρέπει να σπάσουμε τη σιωπή, ώστε οι άνδρες να συμμετέχουν στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου».

Αναφερόμενη στην Κύπρο η κ. Κυριακίδου είπε ότι «οι προσπάθειες ευαισθητοποίησης του Europa Uomo Κύπρου, συνέβαλαν στην αύξηση των ποσοστών εξέτασης PSA μεταξύ των επιλέξιμων ανδρών από 19% το 2009 σε 49% το 2019. Στην Κύπρο, η θνησιμότητα από καρκίνο είναι η χαμηλότερη στην ΕΕ και η θνησιμότητα από καρκίνο του προστάτη έχει μειωθεί κατά 11% μεταξύ 2009 και 2019».

Σύμφωνα με την Επίτροπο Υγείας «ο καρκίνος του προστάτη παραμένει η πιο κοινή μορφή καρκίνου μεταξύ των ανδρών και εξακολουθεί να είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες όλων των θανάτων από καρκίνο στην Κύπρο», είπε πως «μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό» και σημείωσε ότι «η Europa Uomo διαδραματίζει ζωτικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια».

Εξάλλου ο Αντιδήμαρχος Λάρνακας Ιάσωνας Ιασωνίδης στο δικό του χαιρετισμό είπε ότι «ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί το συχνότερο καρκίνο της ώριμης ηλικίας στο ανδρικό φύλο και στις περισσότερες περιπτώσεις αναπτύσσεται πολύ αργά, χωρίς να προκαλεί σημαντική βλάβη. Ωστόσο δεν παύει να αποτελεί τη δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο μετά τον καρκίνο του πνεύμονα».

Πρόσθεσε ότι «η συχνότητα του καρκίνου του προστάτη έχει διακυμάνσεις παγκόσμια, αφού η Ασία παρουσιάζει χαμηλά ποσοστά, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ υψηλότερα, ενώ στην Κύπρο εκτιμάται ότι έχουμε περίπου 400 νέα περιστατικά το χρόνο. Υπάρχει όμως μια πολύ θετική ιδιαιτερότητα σε αυτό τον καρκίνο, αφού η έγκαιρη διάγνωση είναι εφικτή, αρκεί ο κάθε άντρας να ευαισθητοποιηθεί και να δράσει άμεσα γι’ αυτό το τόσο σημαντικό θέμα».

Ταυτόχρονα απηύθυνε «έκκληση προς όλους τους άντρες άνω των πενήντα ετών να εξετάζονται ετησίως από το γιατρό τους για καρκίνο του προστάτη, διότι» όπως εξήγησε «η πρόληψη είναι πολύ καλύτερη από τη θεραπεία».

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την παρουσία και συμμετοχή του στις εκδηλώσεις του Europa Uomo Κύπρου, η Υφυπουργός Ναυτιλίας Μαρίνα Χατζημανώλη, η οποία είναι η μόνη γυναίκα επίτιμο μέλος του Σωματείου και συνέβαλε ενεργά στην ενημέρωση του κοινού για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη καθώς και η κ. Κυριακίδου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Διαφωνεί με πρόνοιες πρότασης νόμου για Συμβούλους κρατικών αξιωματούχων η Ελεγκτική – «Γραμματείς και μη επιστημονικό προσωπικό, δεν είναι Σύμβουλοι…»

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top