ΔΙΕΘΝΗ

Επιβραδύνθηκε τον Ιούλιο η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ

Επιβραδύνθηκε τον Ιούλιο η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ

Μικρότερη από την αναμενόμενη ήταν τον Ιούλιο η δημιουργία θέσεων εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, παρουσιάζοντας τον πιο αργό ρυθμό αύξησης θέσεων εργασίας από τα τέλη του 2020, σε μια ενθαρρυντική είδηση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι επιβραδύνεται η αγορά εργασίας στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αν και η αύξηση των μισθών παραμένει ισχυρή, προσθέτοντας στις ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να μειώσουν τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσουν μεγάλη ύφεση στην οικονομία.

Οι αναλυτές προειδοποιούσαν για διαφαινόμενη ύφεση, καθώς η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε αρκετά απότομα τα επιτόκια για να συγκρατήσει τις πιέσεις στο κόστος ζωής, οδηγώντας τα πρόσφατα στο υψηλότερο επίπεδο από το 2001.

Ωστόσο, οι προσλήψεις (εξαιρουμένου του αγροτικού τομέα) παρέμειναν σταθερές, καθώς οι ΗΠΑ πρόσθεσαν 187.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, ελαφρώς αυξημένες από τις 185.000 τον Ιούνιο, οι οποίες αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω, από τις 209.000 που ανακοινώθηκαν αρχικώς, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή.

Η οικονομία πρέπει να δημιουργεί περίπου 100.000 θέσεις εργασίας ανά μήνα για να συμβαδίζει με την αύξηση του πληθυσμού που εισέρχεται σε ηλικία εργασίας.

Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε τον Ιούλιο στο 3,5%, λίγο κάτω από το 3,6% του Ιουνίου και παρέμεινε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο.

Ωστόσο, με το να ανοίγουν 1,6 θέσεις εργασίας για κάθε άνεργο τον Ιούνιο, η συγκράτηση των προσλήψεων μπορεί να είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας των επιχειρήσεων να βρουν εργαζόμενους.

Η έκθεση δεν άλλαξε τις αυξανόμενες αντιλήψεις μεταξύ των οικονομολόγων ότι η Fed θα μπορούσε να σχεδιάσει μια "ήπια προσγείωση" για την οικονομία, αν και πολλά θα εξαρτηθούν από την κατεύθυνση του πληθωρισμού μετά την απότομη επιβράδυνση των ετήσιων αυξήσεων των τιμών τον Ιούνιο.

"Αυτή η έκθεση περιέχει πολλές ενδείξεις ότι βρισκόμαστε στο δρόμο για μια "ήπια προσγείωση". Ωστόσο, αυτή η πορεία μπορεί επίσης να μας οδηγήσει σε μια διαρκή ύφεση, αν χάσουμε την έξοδο προς μια βιώσιμη και ισχυρή αγορά εργασίας", δήλωσε ο Nick Bunker, επικεφαλής της οικονομικής έρευνας στο Indeed Hiring Lab.

"Δεν έχουμε πλησιάσει ακόμη αυτή τη διακλάδωση του δρόμου, αλλά υπάρχει ακόμη μεγάλη πιθανότητα η αγορά εργασίας να μπορέσει να ισορροπήσει χωρίς ύφεση", υπογράμμισε.

Η αύξηση της απασχόλησης τον περασμένο μήνα καθοδηγήθηκε από τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, όπου οι μισθοδοσίες αυξήθηκαν κατά 63.000. Οι μισθοδοσίες στον τομέα των χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων αυξήθηκαν κατά 19.000. Οι κατασκευές αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων τους κατά 19.000 άτομα.

Ο τομέας της αναψυχής και της φιλοξενίας πρόσθεσε 17.000 θέσεις εργασίας. Οι προσλήψεις σε αυτόν τον τομέα έχουν επιβραδυνθεί από τον μέσο όρο των 67.000 θέσεων εργασίας ανά μήνα το πρώτο τρίμηνο, πιθανότατα καθώς το υψηλότερο κόστος ζωής αναγκάζει τους Αμερικανούς να περιορίσουν τις διακριτικές δαπάνες. Η απασχόληση στον τομέα της αναψυχής και της φιλοξενίας παραμένει κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα κατά 352.000 θέσεις εργασίας.

Η απασχόληση στις επαγγελματικές και επιχειρηματικές υπηρεσίες μειώθηκε κατά 8.000, με τις υπηρεσίες προσωρινής βοήθειας, προάγγελο μελλοντικών προσλήψεων, να μειώνονται κατά 22.000 θέσεις εργασίας

Στο μεταξύ, οι μέσες ωριαίες αποδοχές των εργαζομένων αυξήθηκαν κατά 0,4% τον Ιούλιο, παρουσιάζοντας τον ίδιο ρυθμό όπως και τον προηγούμενο μήνα.

Σε σύγκριση με τον περσινό Ιούλιο, οι αποδοχές ήταν αυξημένες κατά 4,4%, επίπεδο για το οποίο ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι ίσως είναι αρκετά ψηλό για τους αξιωματούχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Παρά τα υψηλότερα επιτόκια, οι καταναλωτικές δαπάνες παρέμειναν ανθεκτικές, εν μέρει υποστηριζόμενες από την αύξηση των μισθών.

Ωστόσο, οι παρατηρητές σημειώνουν ότι οι καταναλωτές - αν και εξακολουθούν να είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν - γίνονται πιο προσεκτικοί και επιλεκτικοί καθώς αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Συνολικά, "αύξηση των θέσεων εργασίας σημειώθηκε στην υγειονομική περίθαλψη, την κοινωνική βοήθεια, τις χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες και το χονδρικό εμπόριο", αναφέρει την Παρασκευή η έκθεση του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ.

Τα τελευταία στοιχεία θα μπορούσαν να αναπτερώσουν τις ελπίδες ότι η Fed θα τερματίσει σύντομα τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων, αν και ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι χρειάζεται περισσότερη χαλάρωση.

Ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας παραμένει "αρκετά κάτω από τη μέση αύξηση 399.000 θέσεων εργασίας που αναφέρθηκε το 2022", δήλωσε η ανώτερη οικονομολόγος της EY-Parthenon Lydia Boussour σε σημείωμα της.

"Οι επιχειρήσεις έχουν μειώσει τις ώρες εργασίας των εργαζομένων τους τελευταίους μήνες και η αύξηση των θέσεων εργασίας έχει γίνει σημαντικά λιγότερη σε ευρεία κλίμακα", πρόσθεσε η ίδια.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top