ΥΓΕΙΑ

Τα αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σου

Τα αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σου

Δύο είναι τα μπαχαρικά που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σου

Δίνουν «χρώμα» και γεύση σε κάθε φαγητό, αλλά οι ιδιότητες τους δεν τελειώνουν εκεί. Αρκετά μπαχαρικά, μπορούν να συμβάλλουν με θεαματικό τρόπο στην υγεία του οργανισμού μας, ακόμα κι όταν καταναλώνονται σε μικρές δόσεις. Ευτυχώς, η φύση μας προσφέρει πληθώρα αντιφλεγμονωδών μπαχαρικών, καθένα από τα οποία περιέχει βιοδραστικές ενώσεις που έχουν ερευνηθεί για τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους – και ναι, η ενσωμάτωσή τους στη διατροφή των ατόμων άνω των 40 ετών (κι όχι μόνο) μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη.

Εκτός από ότι βελτιώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και αποσυμφορίζουν το σώμα από το άγχος, μερικά μπαχαρικά είναι ο απόλυτος σύμμαχος σου, εάν θέλεις να διατηρήσεις ένα υγιές σώμα και μυαλό. Δύο, όμως, είναι τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται χρόνια στην παραδοσιακή ιατρική ως μέσο θεραπείας σε πολλές καταστάσεις, και σίγουρα δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σου.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ, γνωστό για την ιδιαίτερη γεύση και τις αρωματικές του ιδιότητες, διαθέτει επίσης μια αξιοσημείωτη σειρά από οφέλη για την υγεία, ιδιαίτερα για άτομα άνω των 40 ετών, που επιδιώκουν να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή και να προάγουν τη συνολική τους ευεξία. Τα οφέλη του τζίντζερ οφείλονται στις τζιντζερόλες, οι οποίες έχουν συνδεθεί με τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού, καθώς και τον περιορισμό της φλεγμονής. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το τζίντζερ αυξάνει τη θερμογένεση του σώματός μας, η οποία προκαλεί υψηλότερο ρυθμό καύσης θερμίδων. Εκτός από το ότι βελτιώνει τον μεταβολισμό, σταθεροποιεί το σάκχαρο στο αίμα.

Κουρκουμάς

Οι ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του κουρκουμά οφείλονται στη δραστική ένωση κουρκουμίνη, η οποία έχει μελετηθεί εκτενώς για την ικανότητά της να ρυθμίζει τις φλεγμονώδεις οδούς στο σώμα. Τα μπαχαρικά όπως ο κουρκουμάς έχουν θερμογόνο δράση στο σώμα, κάτι που βοηθά στην παραγωγή θερμότητας και στην καύση περισσότερων θερμίδων. Μάλιστα, οι ειδικοί τονίζουν πως η αντιοξειδωτική ιδιότητα του κουρκουμά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, του σακχάρου στο αίμα, των επιπέδων χοληστερόλης και άλλων μεταβολικών καταστάσεων. Κι ακριβώς όπως και το τζίντζερ, παρουσιάζει εξαιρετικά οφέλη και για τον εγκέφαλό μας, καθώς η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου μειώνοντας το στρες και το άγχος, είτε χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα είτε καταναλώνεται ως συμπλήρωμα.

Πηγή: gazzetta.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top