ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το δεύτερο μισό του Ιούνη πιθανόν η Διάσκεψη στη Γενεύη, δηλώνει ο Ακιντζί

Το δεύτερο μισό του Ιούνη πιθανόν η Διάσκεψη στη Γενεύη, δηλώνει ο Ακιντζί

Το δεύτερο μισό του Ιούνη θεωρεί πιθανότερο να διεξαχθεί η Διάσκεψη της Γενεύης, που δεν θα είναι διάρκειας μόνο μιας – δυο ημερών, αλλά περισσότερων, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Σε δηλώσεις του επιστρέφοντας από τη Νέα Υόρκη στα κατεχόμενα, νωρίς το απόγευμα, είπε ότι η Διάσκεψη της Γενεύης θα είναι Διάσκεψη αποτελέσματος.

Υπενθυμίζοντας ότι η διπλωματία του «πήγαινε-έλα» από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ ‘Ειντε δεν απέδωσε καρπούς, είπε ότι αυτό οφείλεται στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη γιατί έβαλε, είπε, «προϋποθέσεις για τη Γενεύη όπως αρχίσουν οι συνομιλίες με θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων και να ολοκληρωθούν και μετά να συνεχίσουν με εδαφικό, να φθάσουν σχεδόν στο τέλος και ύστερα να συζητηθούν τα άλλα τέσσερα κεφάλαια». Ανέφερε ότι πριν από τη Νέα Υόρκη, η ε/κ πλευρά έκανε ελάχιστες αλλαγές στις θέσεις της και για το λόγο αυτό απέτυχε η διπλωματία του ‘Ειντε.
 
Ανέφερε ότι μετά την ενημέρωση στην οποία προέβη ο κ. ‘Ειντε προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες είχε συνάντηση με τους δύο ηγέτες που διήρκησε πέραν των τρεισήμισι ωρών  και η κοινή εκτίμηση ήταν ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις αλλά μια παράλληλη διαδικασία όπου όλα τα θέματα είναι στο τραπέζι και στη συζήτηση γίνεται συσχετισμός.
 
Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί έγινε αναφορά στο εδαφικό, περιουσιακό και διακυβέρνηση / διαμοιρασμό εξουσιών,  αλλά δεν έγινε αναφορά στα θέματα ΕΕ και οικονομίας γιατί είναι λιγότερα προβληματικά. Κατά τον κ. Ακιντζί, η ε/κ πλευρά προβαίνει σε προσπάθειες να αλλάξει την συμφωνία που επιτεύχθηκε στη νέα Υόρκη, προσθέτοντας ότι δεν τέθηκε σειρά προτεραιότητας και όλα τα θέματα έχουν την ίδια σημασία και σειρά για να φθάσουν οι πλευρές σε λύση.
 
«Εχει τελειώσει ο χρόνος των διαπραγματεύσεων για το κάθε ένα θέμα», είπε, γιατί οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται εδώ και 50 χρόνια. Αν υπάρχει θέληση για λύση, είπε, την οποία οι Τ/κ έχουν, τώρα είναι η ώρα να ληφθούν αποφάσεις και να προχωρήσουμε», ανέφερε. Κατά τον κ. Ακιντζί, η διάσκεψη της Γενεύης θα πρέπει να είναι διάσκεψη αποτελέσματος και εξέφρασε την ευχή να καταλήξει σε λύση. Δεν θέλει, είπε, να δώσει αβάσιμες ελπίδες, αλλά η τουρκοκυπριακή πλευρά, ισχυρίστηκε, «έχει επιδείξει πρωτοβουλία για να λάβει αποφάσεις» και θέλει την ε/κ πλευρά να θέσει το θέμα ως πρωταρχικό στόχο, ωστόσο, «εσωτερικές πολιτικές ανησυχίες» βρίσκονται στο παρασκήνιο στις ελεύθερες περιοχές και η λήψη αποφάσεων δεν είναι εύκολη.
  
Μίλησε για ανάγκη αποφασιστικότητας και πολιτικής θέλησης και όχι το κάθε θέμα να συζητείται ξεχωριστά.
 
Είπε ότι υπάρχουν 10-12 σημεία που εκκρεμούν  σε έξι θέματα και αν μπορέσουν να τα ολοκληρώσουν, η Γενεύη θα είναι διάσκεψη λύσης. Αν όχι, τότε θα είναι χαμένος χρόνος. Και οι δύο πιθανότητες είναι στο τραπέζι είπε και κάλεσε όλους να μην κλείσει αυτό το παράθυρο ευκαιρίας.

Είμαστε έτοιμοι για μια νέα εποχή για την Κύπρο όπου όλες οι πλευρές θα επωφεληθούν, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει τη στενή διαβούλευση με την Τουρκία και κάλεσε την ε/κ πλευρά να προσέλθει στη Γενεύη με στόχο μια νέα εποχή για την Κύπρο.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι το έγγραφο για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις το οποίο θα ετοιμάσει ο κ. ‘Ειντε αφορά το πώς θα συζητηθεί το θέμα από την τεχνική εργασία που έγινε στο Μοντ Πελεράν. Δεν θα είναι ένα προσχέδιο λύσης στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων.
Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα θέματα, είπε και πρόσθεσε ότι όλα τα θέματα θα συζητηθούν παράλληλα με τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων. Ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά, η Τουρκία, και η Ελλάδα μπορούν να δουν τα θέματα τα οποία θεωρούν σημαντικά  και να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα. Η Γενεύη, είπε, είναι ο τελευταίος σταθμός. Δεν μπορούν οι συνομιλίες να συνεχίσουν για ακόμη 50 χρόνια και κάλεσε όλες τις πλευρές στη Γενεύη να προσπαθήσουν να φθάσουν σε θετικό αποτέλεσμα.
 
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι ο Αρχιεπίσκοπος συχνά επιρρίπτει ευθύνες στην Τουρκία και την τ/κ πλευρά αλλά οι θρησκευτικοί ηγέτες θα πρέπει να επικεντρωθούν στο διάλογο για τα θέματα θρησκείας για να συνεισφέρουν στην ειρηνευτική διαδικασία, αλλά οι θρησκευτικοί ηγέτες στο νότο, όπως αποκάλεσε τις ελεύθερες περιοχές, προβαίνουν σε πολιτική.
 
Είπε επίσης ότι επανέλαβε τις ανησυχίες του στον  ΓΓ του ΟΗΕ για τις γεωτρήσεις που θα αρχίσουν τον Ιούλιο για φυσικό αέριο και ότι αυτό θα πρέπει να είναι θέμα συνεργασίας και όχι έντασης.
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι δεν προγραμματίζεται συνάντηση των ηγετών στην Κύπρο αλλά αν χρειαστεί θα το πράξουν, αλλά δεν θα συνεχιστούν οι συνομιλίες στην Κύπρο.
Οι χάρτες, είπε, θα συζητηθούν στο τέλος της διαδικασίας όταν συζητηθεί το εδαφικό. Θα μπορεί να υπάρξει μικρή αλλαγή στους χάρτες, ανάλογα με τα άλλα θέματα. Αν οι δύο πλευρές μεταβούν στη Γενεύη με στόχο να επιτευχθεί αποτέλεσμα, τότε όλα θα πρέπει να ολοκληρωθούν, περιλαμβανομένου των χαρτών, εκ περιτροπής προεδρία, αποτελεσματική συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, κάποια θέματα που εκκρεμούν στο περιουσιακό και τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων.
 
Ερωτηθείς αν θα τον συνοδεύσουν τα κόμματα στη Γενεύη, είπε ότι το θέμα δεν έχει συζητηθεί ακόμη αλλά τόνισε τη σημασία της ενότητας την προσεχή περίοδο και είπε ότι ο καλός διάλογος μεταξύ τους και ο στενός διάλογος με την Τουρκία θα συνεχιστεί.
 
Τέλος κάλεσε τον Τύπο και το κοινό να προσέχει από την χειραγώγηση, όπως ισχυρίστηκε, της ε/κ πλευράς.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top