ΔΙΕΘΝΗ

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ: Τα 10 δευτερόλεπτα που σκότωσαν 176 ανθρώπους- Ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης θα δώσει εξηγήσεις

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ: Τα 10 δευτερόλεπτα που σκότωσαν 176 ανθρώπους-  Ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης θα δώσει εξηγήσεις

Ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης Χοσείν Σαλαμί θα απευθυνθεί την Κυριακή 12/1 κεκλεισμένων των θυρών στο κοινοβούλιο του Ιράν.

 
Σύμφωνα με το πρακτορείο Isna, ο Σαλαμί θα μιλήσει για τον φόνο στις 3 Ιανουαρίου του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανι στη Βαγδάτη σε αμερικανικό πλήγμα και θα δώσει εξηγήσεις για την ιρανική απάντηση, αλλά  και για την κατάρριψη του ουκρανικού Boeing 737 την Τετάρτη στην Τεχεράνη από τον ιρανικό στρατό.
 
 Ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των Φρουρών της Επανάστασης Αμιραλί Χατζιζαντέχ δήλωσε το Σάββατο ότι αναλαμβάνει "την πλήρη ευθύνη" για την τραγωδία. 

Ασυγχώρητο", έγραψε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Iran, δημοσιεύοντας τα ονόματα όλων των θυμάτων.

"Ταπεινά συγγνώμη για ένα επώδυνο λάθος", ήταν ο τίτλος της Javan που πρόσκειται στους Φρουρούς της Επανάστασης.

Εξάλλου, ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε το Σάββατο 11/1το ιρανικό καθεστώς ενάντια σε μια "ακόμη σφαγή ειρηνικών διαδηλωτών" αναφερόμενος στο κίνημα διαμαρτυρίας που ξέσπασε στο Ιράν τον περασμένο Νοέμβριο.
 
"Δεν μπορεί να υπάρξει μια ακόμη σφαγή ειρηνικών διαδηλωτών, ούτε μια διακοπή του διαδικτύου. Ο κόσμος παρακολουθεί", είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ με tweet του.
 
Αρκετές εκατοντάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην Τεχεράνη το βράδυ του Σαββάτου ανταποκρινόμενοι σε ένα κάλεσμα για να τιμήσουν τα 176 θύματα της πτήσης του ουκρανικού αεροσκάφους που καταρρίφθηκε "κατά λάθος" από έναν ιρανικό πυραύλο την Τετάρτη, όπως παραδέχθηκε χθες η Τεχεράνη. 
 
Τα θύματα ήταν κυρίως Ιρανοί και Καναδοί υπήκοοι.
 
Οι διαμαρτυρίες που ξέσπασαν στα μέσα Νοεμβρίου στο Ιράν είχαν ως αποτέλεσμα περισσότερους από 300 νεκρούς, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.
 
Ο πρεσβευτής της Βρετανίας στο Ιράν συνελήφθη και κρατήθηκε για μικρό χρονικό διάστημα, ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, καταγγέλλοντας "μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου". 
 
"Η ιρανική κυβέρνηση βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι τώρα", εκτίμησε ο Ράαμπ.
 
Σύμφωνα με τη Daily Mail, ο πρεσβευτής Ρομπ Μακέιρ συνελήφθη επειδή "υποκίνησε" τους διαδηλωτές στην Τεχεράνη. 
 
Οι ΗΠΑ κάλεσαν το Ιράν να ζητήσει συγγνώμη για τη σύλληψη αυτή.
 
"Παραβιάζει τη Σύμβαση της Βιένης, την οποία το καθεστώς έχει καταπατήσει με κατάφωρο τρόπο επανειλημμένα. Ζητάμε από το καθεστώς να ζητήσει επισήμως συγγνώμη στη Βρετανία για την παραβίαση των δικαιωμάτων της και να σέβεται τα δικαιώματα όλων των διπλωματών", έγραψε στο Twitter Μόργκαν Ορταγκους εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 
 
Η κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους από ένα ιρανικό πύραυλο κοντά στην Τεχεράνη την Τετάρτη ήταν το αποτέλεσμα ενός "φρικτού λάθους", δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ.
 
"Είναι μια απερίγραπτη τραγωδία", δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής Κυβέρνησης. 
 
Ο πρεσβευτής της Βρετανίας στο Ιράν, ο Ρομπ Μακέιρ, τη σύλληψη του οποίου στην Τεχεράνη κατήγγειλε χθες Σάββατο το Λονδίνο, διέψευσε ότι συμμετείχε σε αντικυβερνητική διαδήλωση, όπως μετέδωσαν κάποια ιρανικά μέσα ενημέρωσης. 
 
"Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι δεν συμμετείχα σε καμία διαδήλωση", έγραψε στο Twitter ο Μακέιρ. "Πήγα σε μια εκδήλωση η οποία είχε ανακοινωθεί ως ολονυκτία για τα θύματα της τραγωδίας (της πτήσης) #PS752" της Ukraine International Airlines που καταρρίφθηκε την Τετάρτη από τον ιρανικό στρατό "από λάθος", πρόσθεσε. 
 
"Έφυγα από το σημείο πέντε λεπτά αφού ξεκίνησαν να ακούγονται συνθήματα" κατά των ιρανικών αρχών, εξήγησε. 
 
Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ολέκσι Χοντσάρουκ δήλωσε το Σάββατο πως η Ουκρανία θα καταβάλει 200.000 γρίβνα (8.350 δολάρια ΗΠΑ) σε κάθε οικογένεια που έχασε κάποιον δικό της από τη συντριβή αεροπλάνου αυτή την εβδομάδα στο Ιράν.
 
Είπε πως η Ukraine International Airlines θα καταβάλει χρήματα στις οικογένειες των μελών του πληρώματος που σκοτώθηκαν. Εκπρόσωπος της εταιρίας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλια. Ο Χοντσάρουκ είπε επίσης πως Ουκρανοί διπλωμάτες εργάζονται για το πώς θα ληφθεί αποζημίωση από τις ιρανικές αρχές.
 
Το Ιράν δήλωσε νωρίτερα το Σάββατο 11/1 πως κατέρριψε κατά λάθος το ουκρανικό αεροσκάφος, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 176 επιβαίνοντες σε αυτό με τον επικεφαλή των Φρουρών της Επανάστασης να δηλώνει πως ήταν απόφαση που λήφθηκε μέσα σε 10 δευτέρολεπτα αφού θεώρησαν πως πρόκειται για αμερικανικό πύραυλο και όχι για αεροσκάφος

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Οδηγός κίνδυνος: Γυναίκα οδηγούσε αντίθετα στον αυτοκινητόδρομο - Βρισκόταν υπό την επήρεια μέθης και ναρκωτικών

Συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο την Παρασκευή - Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της αντιπολίτευσης

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top